ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night 202 – Makhachev vs. Green

En veteran som har allt att vinna möter morgondagens stjärna som har allt att förlora: Helgens gala toppas med en klassisk grappler versus striker möte mellan Islam Makhachev och Bobby Green. Utöver det spektaklet så bjuds vi även på fighters som vill rädda sina karriärer, en välmeriterad kickboxare som UFC-debuterar mot en sylvass grappler, och mycket mer.

Egentligen var det Islam Makhachev och Beneil Dariush som skulle varit kvällens stora magnet, men Dariush fick skippa matchen till följd av en skadad fotled. Mötet betraktades som kvalet till nästnästa titelchans, näst på tur står Justin Gaethje som i början av maj möter mästaren Charles Oliveira.

Men nu blir det andra planer för att rädda kortet – en klassisk grappler versus striker. Veteranen Bobby Green kliver in med tio dagars marginal, han och Makhachev har kommit överens om att i stället väga in på 160 pound (72,5 kg).

GISSA VEM SOM ÄR FAVORIT

Sedan 2016 har urstarka Makhachev radat upp nio raka vinster, de tre senaste är fina submissionvinster mot Drew Dober, Thiago Moises och senast Dan Hooker i slutet av oktober. Dagestaniern har seglat upp på en fjärdeplats på lättviktsrankingen.

Den gamla goda Green är inne på sitt femtonde år som proffs och har just nu två raka vinster, en tidig TKO mot Al Iaquinta och så sent som förrförra helgen en domslutsvinst mot Nasrat Haqparast. Omtyckta men orankade Bobby Green har alltså knapp tid att ladda upp mot en av divisionens bästa, så kommentatorn Michael Bisping är rätt ensam om tro på Greens chanser.

Frågan är om Bobby Greens 72-procentiga nedtagningsförsvar håller tätt mot starka brottaren Makhachev, som nästan lyckas med nio av tio nedtagningsförsök. Trots det går Bobby Green in som storfavorit enligt de officiella oddsen på måndagsmorgonen den 21 februari – ja, du läste faktiskt rätt.

FÖRLUSTTYNGDA MELLANVIKTARE SÖKER REVANSCH

Innan den möjliga femrondaren mellan Makhachev och Green blir det ett möte som också består av en vikarie. Nyblivna mellanviktaren Misha Cirkunov skulle mött Makhmud Muradov som dock skadat handen och ersätts av Wellington Turman.

Efter en övertygande inledning i UFC har Cirkunov blivit förlusttyngd de senaste åren. De två senaste matcherna slutade i tidig TKO-förlust mot Ryan Spann och nu senast ett delat domslut mot Krzysztof Jotko. Wellington Turman har inte heller haft det lätt på sistone. Han åkte på KO i första ronden av Andrew Sanchez och Bruno Silva. Visserligen slutade hans senaste match i delad domslutsvinst – men det var mot Sam Alvey, som inte lyckats kamma hem en enda vinst på åtta matcher (Dana White-privilegium, host host).

KONTROVERSIELL ÖGONPETARE OCH HAJPADE TALANGER

På huvudkortet ser vi även TUF-finalisten Ji Yeon Kim samt Priscila Cachoeira, som knappast fick några fans när hon petade in en tumme i Gillian Robertsons öga under ett RNC-försvar (oavsiktlig ögonpetning enligt Cachoeira). Sydkoreanen och brassen har varsin förlusttyngd tillvaro i organisationen, och få glömmer Cachoeiras försvarslösa UFC-debut där hennes hörna samt domaren Mario Yamasaki i godan ro betraktade Valentina Shevchenko misshandla henne.

Lättviktaren Arman Tsarukyan är det andra av de två rankade namnen på helgens gala. Han ställs mot submissionspecialisten Joel Alvarez, som har gott om vinster på giljotiner och trianglar. Någons fyrfaldiga vinstsvit ska sluta här, och matchen lär vara en kandidat till prestationsbonusarna.

Huvudkortet inleds av välmeriterade kickboxaren Armen Petrosyan, som kammade hem UFC-kontrakt via Contender Series. Han möter en nästan lika flitig avslutare i Gregory Rodrigues, när vi senast såg honom fick han till en Hail Mary-vinst mot Jun Yong Park.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER

Ja, det kanske inte är starkaste av kort men från början fanns fler bra namn. Vi skulle sett ett tungviktsmöte mellan Rozenstruik och Tybura samt lätt tungviktsmöte mellan Spann och Cutelaba, men matcherna har flyttats fram. Men misströsta inte, det lär bli bra underhållning och helgen därpå väntar en numrerad gala som toppas av en hatmatch mellan Colby Covington och Jorge Masvidal.

Här nedan följer kortet så som det ser ut i skrivande stund. Platsen är Las Vegas och sändningen startar klockan ett på natten mot söndag svensk tid.

Huvudkort (Startar kl 01:00 svensk tid – Livestream)

Catchvikt – Islam Makhachev vs. Bobby Green

Mellanvikt – Misha Cirkunov vs. Wellington Turman

Flugvikt – Ji Yeon Kim vs. Priscila Cachoeira

Lättvikt – Arman Tsarukyan vs. Joel Alvarez

Mellanvikt – Armen Petrosyan vs. Gregory Rodrigues

 

Underkort (Startar kl 22:00 svensk tid – Livestream – UFC Fight Pass)

Lättvikt – Zhu Rong vs. Ignacio Bahamondes

Bantamvikt – Josiane Nunes vs. Wu Yanan

Lättvikt – Terrance McKinney vs. Fares Ziam

Stråvikt – Jinh Yu Frey vs. Hannah Goldy

Bantamvikt – Alejandro Perez vs. Jonathan Martinez

Weltervikt – Ramiz Brahimaj vs. Micheal Gillmore

Flugvikt – Victor Altamirano vs. Carlos Hernandez

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer