Okategoriserade

Sponsrad artikel: MMA – fullständigt allround

MMA har blivit en publiksuccé. Rått och hänsynslöst och våldsamt enligt vissa. Befriande, inspirerande och härligt enligt dem som utöver och följer sporten. Oavsett hur det ska definieras finns det ett ord som ganska väl beskriver vad det handlar om: Allround.

I en kampsport som definieras mer av vad som inte är tillåtet (ett antal fula trix) än vad som är tillåtet (det mesta) är det viktigare än i kanske någon annan sport att vara mångsidig.

Bland annat har MMA-legenden Alexander ”The Mauler” Gustavsson förklarat vikten av att vara allround – att vara stark i hela kroppen. Det behövs både styrka och kondition för att klara sig igenom varje match eller träningspass. Det finns knappast någon seriös utövare av denna sport som inte håller med.

Utöver mångsidig muskel- och konditionsträning har den skicklige utövaren givetvis en stor nypa fokus, mental styrka och en talang att bedöma varje motståndare. En stark kropp utan ett starkt sinne blir inte långvarig i ringen.

Detta allround-tänk återspeglas i det mesta som en MMA-utövare gör. Träningen är givetvis varierad. Konditionsträning varvas med sparring och ren rå styrka. Denna approach återspeglar sig även i vad MMA-proffs äter.

För att återkoppla till The Mauler så har han berättat att han bland annat tar extra protein, kolhydrater och kreatin. Väldigt allround som sagt och det ser ut på liknande sätt hos andra proffs. Det finns även andra kosttillskott som är populära bland dem som utövar denna sport.

I MMA liksom i princip vilken annan sport som helst spelar protein en nyckelroll. Protein är kroppens byggstenar. Kör du ett hårt pass bryter du ner musklerna rejält. Återbyggnaden sker med proteiner. Utan dessa går det inte att bygga muskelstyrka och utan muskelstyrka blir slag och sparkar givetvis tämligen effektlösa. Detta är grundkurs. Men är tar du träningen seriöst är det högst sannolikt att du har nytta av ett extra tillskott av proteiner i form av proteinpulver.

Kampsport och MMA handlar också till stor del om uthållighet och intervallträning. Ska du sparra eller hålla i gång i ringen behöver du kolhydrater för att få tillräckligt med energi. Kroppen kan även få bränsle ur proteiner och fett men det går långsammare på grund av hur de bryts ner av kroppen. Kör du ett pass som varar i mer än 90 minuter kan du behöva fylla på reserverna med kolhydrater under träningen för att få tillräckligt med energi. Har du någonsin själv provat på kampsport så vet du att du aldrig kan ha för mycket energi inför en match.

Vill du kombinera protein och kolhydrater väljer du en gainer. Det är ett kosttillskott som uppskattas av personer som tränar riktigt hårt och som har svårt att få i sig alla kolhydrater snabbt nog genom kosten. För just kampsportare är gainers ofta ett smart val på grund av den extrema kombinationen av uthållighet, konditionsträning och muskelnedbrytning genom slag och sparkar.

Kreatin som The Mauler nämnde har länge varit en favorit inom kampsport och MMA. Det är också ett av få preparat som verkligen har stort stöd i forskningen att det fungerar. Kreatin finns naturligt i musklerna där det används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Det förekommer naturligt i kött och fisk men finns även som kosttillskott. Effekten av att äta kreatin som tillskott är ökad explosivitet och styrka i musklerna. Tänk dig en situation när du vill få ut det där lilla extra ur ett eller några slag snarare än de där många upprepade slagen.

Sedan finns det en hel uppsjö av andra kosttillskott som är vanliga att se i MMA-sammanhang. Givetvis är samtliga lagliga. Även om sportens regelverk är mycket tillåtande är doping inte det. Det är trots allt inte ens tillåtet att få dropp i en ambulans!

Ett av dessa helt tillåtna preparat är PWO, vilket står för Pre Work Out. Som namnet antyder är det en typ av kosttillskott som du tar innan träningspasset eller matchen. Idén är att du ska få ut maximalt med kraft och styrka. De flesta PWO innehåller koffein som gör dig mer alert. Koffeinet är även bra för bland annat adrenalinet något som verkligen är bra vid kampsport. Sedan kan det finnas L-Arginin och andra ämnen som ger dig explosivitet och Beta-alanin och annat för uthålligheten. Samtliga dessa bidrar till denna nämnda allround-färdighet som behövs inom MMA.

Behövs PWO, kreatin och andra kosttillskott? Det är få bland proffsen som inte tar något av dessa preparat. Många tar flera av dem. Men i slutändan kommer vi inte ifrån det som alltid gäller – oavsett om det är MMA, annan kampsport eller vilken sport som helst. Nämligen – du behöver en grymt varierad kost för att ge kroppen maximala förutsättningar att bli mångsidig och prestera maximalt i ringen! Och då snackar vi inte kosttillskott utan vanlig hederlig husmanskost.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer