Nyhet

Bör man äta kosttillskott – Hur gör proffsen inom kampsporten?

Att upprätthålla en bra, balanserad och välplanerad kost är otroligt viktigt för att man som kampsportare ska kunna fortsätta att prestera på topp. Får man inte i sig tillräckligt mycket näring har kroppen inte möjligheten att utvecklas på rätt sätt och det trots att du tränar ofta och mycket. Därför är det otroligt viktigt att se över ditt behov av kosttillskott – oavsett om du är motionär eller elit.

Kosttillskott är något som man som elit och som vanlig motionär behöver för att underhålla styrka, kondition och prestation överlag. Det kan även ge bättre fokus, hjälpa till med återhämtningen samt få kroppen att slappna av vid rätt tid. Under flera års tid har det därmed varit inne att tillföra olika kosttillskott som ett komplement till den vanliga dieten. Har man svårt att få i sig tillräckligt av några ämnen som är avgörande för kroppens utveckling och prestation kan kosttillskott nämligen ge den där extra boosten.

Vår mest välkända MMA-fighter, Alexander ”The Mauler” Gustavsson, tar diverse kosttillskott för att underhålla formen. I en intervju förklarar Alexander Gustavsson att han måste vara allround, att han måste vara stark i hela kroppen och samtidigt ha bra kondition för att kunna prestera på det sätt han gör. Enligt Alexander Gustavssons kostschema tillsätter han ett flertal tillskott för att upprätthålla detta.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att olika kosttillskott gör sig olika bra för olika personer beroende på behov, önskemål och förutsättningar. Att utgå från dieten som många fighters har är med andra ord inte rätt för alla. För att du ska kunna utvecklas och bli den det bästa du kan bli kan vissa tillskott hjälpa. Men dessa ska vara anpassade efter dig och dina behov.

Ökad medvetenhet gällande tillskott idag

De kosttillskott som eliten, såväl som ”vanliga” kampsportare och motionärer, tillför sin kost idag är dock inte alls samma som gällde för 10-20 år sen. För ca 10 år sen var det nämligen (som du som är insatt i branschen säkert vet) kreatin som gällde inom världen av fighting – då skulle alla ta just det för att få mer energi och explosivitet i musklerna.

Idag är dock medvetenheten något mer spridd än så. Trots att många välkända kampsportare fortfarande tar kreatin – och att det än idag är ett av de mest populära tillskotten att ta – så ser upplägget gällande kost och tillskott väldigt annorlunda ut idag.

Tar man kreatin tar man förmodligen också en hel del annat, såsom proteinpulver, diverse vitaminer, omega 3 och 6, osv. Detta kan gälla både för de som utövar någon form av kampsport för skojs skull och bland de så kallade elitdeltagarna som satsat hela sitt liv på sporten.

Vilka kosttillskott tar eliten?

Så vilka tillskott är det som den så kallade eliten inom kampsportsvärlden har valt att använda? Tar vi vår svenska favorit, Alexander ”The Mauler” Gustavsson, kan vi se att tillskott som vitaminer, kreatin, näringstillskott, protein och extra kolhydrater.

Omega 3 är ett mer specifikt kosttillskott som många inom eliten av kampsport väljer att ta, däribland även The Mauler som gärna adderar Omega 3 till den tidigare frukosten för att dra nytta av tillskottets antiinflammatoriska och muskelbyggande fördelar. Vill du själv testa på Omega 3 för att underhålla din styrka kan du hitta onlineapotek och beställa hem det som passar dig!

Även kreatin är ett tillskott som allt fler inom branschen väljer att addera till dieten. Precis som för 10 år sen är det väldigt populärt, men det i kombination med annat. Dessa tillskott tillhör några av de som klassas som världens bästa tillskott för kampsportare. Och det enligt diverse välkända fighters själva som utövar både MMA, boxning och andra kampsporter!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer