Nyhet

Inför UFC 263: Adesanya axlar favoritskapet mot Vettori

Söndagen den 13 juni är det dags för UFC 263 och galans stora dragplåster är dusten som väntar mellan Israel Adesanya och Marvin Vettori. På spel står mellanviktstiteln i denna returmatch. Vi bjuds även på ett ytterligare ett titelförsvar och returmöte där flugviktsmästaren Deiveson Figueiredo tar sig an Brandon Moreno. Dessutom får vi se den svenska fightern Pannie ”Banzai” Kianzad ta sig an Alexis Davis. Men låt oss ta en titt på vad vi kan förvänta oss, matchkortet och hur du enklast ser eventet. 

UFC 263 kommer att gå av stapeln i Gila River Arena i Glendale, Arizona. Det är andra gången en UFC-gala anordnas på platsen. Senast UFC var på plats i Arizona var i april 2018 – matchen mellan Adesanya och Vettori blir alltså på samma plats som när de senast möttes.

Israel Adesanya vs Marvin Vettori 2 – titelmatch mellanvikt

Mellanviktsmästaren Israel ”The Last Stylebender” Adesanya (20-1) och Marvin ”The Italian Dream” Vettori (17-4-1) möttes senast under UFC on Fox: Poirier vs Gaethje, i april 2018. I den matchen var det Adesanya som drog det längsta strået – något han av många förväntas göra även denna gången. Tar vi en titt på oddsen hos flertalet av våra bästa spelbolag så är det nämligen tydligt att det är Adesanya som går in i matchen som favorit.

Adesanyas favoritskap hos spelbolagen är inte direkt överraskande med tanke på hur ofta han har imponerat de senaste åren. Vettori har visserligen inte har förlorat en match sedan förlusten mot just Adesanya 2018, men att galans UFC-odds skulle peka i Adesanyas favör var inte helt oväntat.

Oddsen på vinst för Adesanya ligger på 1.40 och på 3.00 för Vettori. Ett speltips för fighten är att kika på spelen för antalet rundor. Både Adesanya och Vettori har långa och tunga matcher bakom sig, vilket kan leda till att energin tryter och att matchen går samtliga ronder.

Vi vet alla att allt vad som helst kan hända i MMA, så Vettori bör inte räknas bort på förhand. Italienaren står än idag fast vid att han skulle ha vunnit i den senaste matchen mot Adesanya, så han lär vara mer än sugen på att ta revansch och samtidigt bli Italiens första titelhållare i UFC.

Något som talar för Vettori är att det finns ett frågetecken kring Adesanyas form. Adesanya kommer nämligen från en förlust mot mästaren i lätt tungvikt, Jan Blachwoicz, medan Vettori har fem raka segrar (senast såg vi honom besegra Kevin Holland i april detta år). Det bör dock nämnas att Adesanyas förlust kom i en, för honom, ny viktklass.

Oavsett hur utgången i matchen blir är det ingen tvekan om att fighten har potential att bli rejält minnesvärd. Mer om returmatcher kan du läsa i Oscar Books krönika.

Deiveson Figueiredo vs Brandon Moreno 2 – titelmatch flugvikt

Galan bjuder på ytterligare en titelmatch i form av Deiveson Figueiredo (20-1-1) vs Brandon ”The Assassin Baby” Moreno (18-5-2). I den matchen håller de flesta spelbolag Figueiredo som den klara favoriten. Figueiredo och Moreno möttes senast i december 2020, under UFC 256 och är ansedd av många som en av de bästa matcherna under fjolåret. Direkt efter slutsignalen gick UFC-chefen Dana White ut med att han ansåg att det var den bästa titelmatchen i flugvikt – genom tiderna! Moreno överraskade många när han bjöd den nyblivne mästaren på tufft motstånd, men den gången lyckades Figueiredo försvara sitt bälte – matchen slutade oavgjort – och det återstår att se om han lyckas med det även i den stundande returmatchen.

Oddsen på en vinst för Figueiredo ligger just nu på 1.44 och på 2.85 för Moreno. Även om det var jämt i förra mötet är Figueiredo en mästare på att avsluta matcherna tidigt, så det kan vara värt att spela på vinst för honom i den första eller andra ronden till oddsen 5.00 respektive 7.50.

Leon Edwards vs Nate Diaz – weltervikt

Nate Diaz (21-12) är en sann superstjärna inom MMA och till helgen är han tillbaka i en match mot tredjerankade Leon ”Rocky” Edwards (18-3). Matchen mellan Edwards och Diaz är unik då den är planerad för fem ronder – trots att det inte är galans huvudmatch eller en titelmatch. Diaz gjorde sin debut inom professionell MMA den 21 oktober 2004 och har efter det varit något av en fixstjärna inom MMA, men vars glöd fallnat något de senaste åren. Diaz har inte tävlat sedan november 2019 då han förlorade mot Jorge Masvidal i en match som stoppades efter den tredje ronden då matchdoktorn inte tillät Diaz fortsätta efter han fått ett sår över sitt högra öga.

Edwards var senast i buren under UFC Vegas 21 den 13 mars i år då han mötte Belal Muhammad i en match som fick ett snöpligt slut i andra ronden då Edwards råkade peta Muhammad i ögat och matchen fick stoppas.

Riktar vi blickarna mot spelmarknaden ser det ut att bli tufft för Diaz. Oddsen på en vinst för honom ligger på 4.85, medan en vinst för Edwards ligger på 1.18. Det kommer definitivt bli roligt att se Diaz i hans comeback, men den som planerar att satsa pengar på honom bör nog vara beredd på att förlora dem.

Läs mer om Teddy Stenmarks tankar om Edwards vs Diaz här.

Demian Maia vs Belal Muhammad – weltervikt

Huvudkortet bjuder på ännu en welterviktmatch när veteranen Demian Maia (28-10) ställs mot Belal Muhammad (18-3). Maia har tävlat under UFCs flagg i över tretton år och har länge varit en av de bästa BJJ-utövarna inom MMA och har fjorton segrar via submission (han har bland annat avslutat fighters som Carlos ConditChael SonnenNeil Magny och Ben Askren). Maia kommer senast från en förlust, efter att tidigare ha vunnit tre raka matcher. Muhammad ställdes senast mot Leon Edwards (se ovan). Innan det hade han en vinstsvit på fyra matcher.

Det är Muhammad som går in i matchen mot Maia som favorit, med vinstodds som ligger på 1.44, jämfört med Maias vinstodds på 2.80. Av sina 18 vinster i karriären har Muhammad vunnit på knockout eller submission fem gånger, så det kan vara värt att spela på att han – som så många gånger förr – tar hem den här matchen på domslut.

Paul Craig vs Jamahal Hill – lätt tungvikt

I den lätta tungviktsmatchen mellan Paul Craig (14-4-1) och Jamahal Hill (8-0) är det Hill som är den klara favoriten. Oddsen på en seger för Hill ligger på 1.35, medan oddsen på en vinst för Craig ligger på 3.25.

Craig, som är en brittisk MMA-utövare, före detta lätt tungviktsmästare i organisationerna Fightstar och BAMMA och som sedan 2013 tävlar i UFC, är rankad som nummer 14 i den lätta tungviktsklassen och Hill som nummer 15, men det är Hill som är namnet på allas läppar efter flera imponerande segrar.

Pannie Kianzad vs Alexis Davis – bantamvikt

På det tidiga underkortet kan vi se fram emot en match med svensk representation, då Pannie ”Banzai” Kianzad (15-5) går upp mot Alexis Davis (20-10). Matchen blir svenska Kianzads femte i UFC och frågan är om hon har stött på ett tuffare motstånd tidigare.

Kianzad är oddsfavoriten i matchen med sina 1.44 mot Davis 2.80, och svenskans form talar för att det kan vara värt att ta rygg på henne. Den senaste tiden har hon gått från klarhet till klarhet och kommer från tre raka segrar efter enhälliga domslut.

Huvudkort

Startar kl 04:00 svensk tid – Livestream

 • • Titelmatch i mellanvikt: Israel Adesanya (c) vs. Marvin Vettori
 • • Titelmatch i flugvikt: Deiveson Figueiredo (c) vs. Brandon Moreno
 • • Weltervikt: Leon Edwards vs. Nate Diaz
 • • Weltervikt: Demian Maia vs. Belal Muhammad
 • • Lätt tungvikt: Paul Craig vs. Jamahal Hill

Underkort 

Startar kl 02:00 svensk tid – Livestream & UFC Fight Pass

 • • Drew Dober vs Brad Riddell – lättvikt
 • • Eryk Anders vs Darren Stewart – lätt tungvikt
 • • Lauren Murphy vs Joanne Calderwood – flugvikt
 • • Movsar Evloev vs Hakeem Dawodu – fjädervikt 

Tidiga underkort:

Startar kl 00:00 svensk tid – Livestream & UFC Fight Pass

 • • Pannie Kianzad vs Alexis Davis – bantamvikt
 • • Frank Camacho vs Matt Frevola – lättvikt
 • • Chase Hooper vs Steven Peterson – fjädervikt
 • • Fares Ziam vs Luigi Vendramini – lättvikt
 • • Carlos Felipe vs Jake Collier – tungvikt

Så ser du galan i Sverige

I Sverige och Skandinavien är det streamingplattform Viaplay som de sänder UFC-galorna, och matchen mellan Adesanya och Vettori är en av sommarens mest upphaussade event på tjänsten. Alla MMA-entusiaster som tänker bänka sig framför UFC 263 kan göra det vid midnatt, natten till söndag. Viaplay har satt ut 00.00 som start för sändningen av galan, men huvudkortet är beräknat att starta vid 04.00. Underkortet startar 02.00 och det tidiga underkortet startar 00.00. Du har med andra ord många härliga timmar med fighting i världsklass framför dig.

Galan går också att streama via UFC Fight Pass.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer