Returmatch Krönika

KRÖNIKA: UFC 263 – Returmatcher är speciellt

Returmatcher har alltid varit vanligt förekommande i boxning och MMA. UFC 263 är returmatchernas gala. Israel Adesanya tar sig ännu en gång an Marvin Vettori och den här gången för att försvara sin mellanviktstitel. På galans co-main event får vi se en fortsättning på den spännande matchen mellan Deiveson Figueiredo och Brandon Moreno som tog sin början i december förra året. 

UFC saknar de riktigt stora returmatcherna

Returmatcher är något de flesta fajt fans älskar. Det tyder ofta på att den första matchen varit både jämn och underhållande. Kollar man tillbaka historiskt så är många av de klassiska matcherna inte utkämpade över 3×12 (3×15 om man kollar riktigt långt tillbaka) eller 5×5 minuter. Oftast utkämpas de över två eller tre matcher. Sveriges första och enda tungviktsvärldsmästare gick tre tuffa matcher mot Floyd Patterson. Muhammed Ali hade sin episka trilogi mot Joe Frazier, och för att inte glömma en av mina personliga favoriter Arturo Gatti vs. Mickey Ward, där snackar vi underhållning. MMA har inte samma långa och fina tradition som boxning. Returmatcher är vanligt förekommande, men sällan är det tillräckligt stora namn för att de ska sätta sin prägel på kamsportshistorian. Conor McGregor vs. Nate Diaz är undantaget.  Trots att det inte var någon titel på spel så gjorde populariteten och ovissheten det till en av de mest sålda UFC eventeten någonsin. Vissa kanske vill räkna in Chuck Lidell vs. Tito Ortiz som en av de stora returmatcherna men den åsikten delar inte jag. Inte heller Jon Jones returmatch mot Alexander Gustafsson eller alla George St. Pierres många returmatcher. Intresset var helt enkelt för lågt.

Mina kriterier

För att göra en bra returmatch har jag identifierat tre krav som den första matchen bör uppfylla. Kraven grundar sig på de returmatcher jag sett och vad dem har gemensamt. Alla tre kraven måste inte uppfyllas och självklart finns det undantag. Men här kommer dem. Matchen bör ha varit underhållande. Utan ett underhållningsvärde kommer tittarsiffrorna inte att bli imponerande. Den vanlige tittaren vill ha underhållning och om den första matchen inte levererade det så kan man inte räkna med att Svensson kommer att sitta bänkad för returmatchen (speciellt om det är ppv). Matchen bör även ha varit jämn. Om matchen inte varit jämn så finns det väldigt lite som talar för att resultatet kommer att skilja sig åt i returmatchen. Om matchen inte var jämn så måste det sista kriteriet uppfyllas, resultatet måste ha varit förvånande. Underdogen ska ha slagit den dominanta mästaren. Likt Buster Douglas när han knockade Mike Tyson, eller när Andy Ruiz avslutade Anthony Joshua. De allra bästa och mest minnesvärda matcherna får vi när alla tre kriterier uppfylls.

UFC 263

På UFC 263 är det två returmatcher. I båda matcherna står det en titel på spel, men där slutar egentligen likheterna mellan matcherna. På galans delade huvudmatch kommer Deiveson Figueiredo återigen försöka försvara sin flugvikts titel mot Brandon Moreno. Det första mötet var en otroligt jämn match, vilket även det oavgjorda resultatet tyder på. Förutom att ha varit jämn så var Moreno även en stor underdog som många (inklusive jag själv) inte trodde skulle kunna stå emot den kraftfulle mästaren. Med tanke på att två av tre mina kriterier är uppfyllda bör det bli en returmatch vi sent kommer glömma. Trots de höga förväntningarna jag har inför matchen så tror jag inte att det är särskilt många som delar min åsikt. Flugviktarna är väldigt små och intresset för de mindre killarna är som bekant minimalt. Därför är det bra att de får dela evenemang med en av organisationens största stjärnor. Huvudmatchen bjuder nämligen på Israel Adesanya mot Marvin Vettori. De möttes första gången 2018 i vad som var Adesanyas blott andra match i UFC. Även det var en jämn match men Adesanya tog hem det delade domslutet. Sedan dess har mycket förändrats. Adesanya har blivit en stjärna, han har vunnit, han har dominerat och han har underhållit. Vettoris väg har inte varit lika rak men nu står han ändå framför Adesanya ännu en gång. När det kommer till mina kriterier så uppfyller det första mötet egentligen bara ett. Den var jämn. I övrigt så var förväntningarna så låga och matchen så tidigt i deras karriärer att den egentligen aldrig hänt. På lördag kommer vi att få se en helt ny match. De har båda utvecklats mycket under de senaste tre åren och på lördag får vi svaret på vem som har utvecklats mest.

https://www.youtube.com/watch?v=v-leiBLskiE

 

Galan sänds på Viaplay med start söndag 00:00.

https://www.fightermag.se/2021/06/08/kronika-nate-diaz-vs-leon-edwards-ar-huvudmatchen-pa-ufc-263-om-ni-fragar-mig/

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer