UFC 265 Artikel

Derséns tre punkter: INFÖR UFC 265 – ”Ett onödigt interim-bälte”

UFC 265 intar på lördag Houston och Toyota Center. Hemmahoppet Derrick Lewis är galans stora huvudattraktion i sin tungviktsmatch mot fransmannen Cyril Gane, i en match om UFC:s interim-bälte. Här kommer Derséns tre punkter inför UFC 265.

1. Ett onödigt interim-bälte

Interim-bälten dyker upp lite då och då inom UFC. Oftast uppstår de i viktdivisioner med mästare som av någon anledning inte kan försvara sitt bälte under en längre tid framöver. Allt som oftast på grund av skador. Den här gången är det dock lite annorlunda. Francis Ngannou tog bältet i slutet av mars via sin seger mot mästaren Stipe Miocic. Sedan dess har fransmannen åkt på en världsturné med sitt nyvunna bälte och planerade att komma tillbaka in i buren först senare i år. Med tanke på att tungviktsdivisionen som helhet varit inaktiv de senaste åren, med bara 5 titelmatcher sedan sommaren 2018. Därför kan det tyckas förhastat och onödigt agerat av Dana White att skapa ett interim-bälte redan nu, men det har sina tydliga förklaringar. UFC 265 lider utav en avsaknad av titelmatcher och de hade nog inget annat val än att skapa ett interim-bälte, bara för att fylla ut galan med åtminstone en ”titel”. Därför känns det som att Derrick Lewis och Cyril Gane slåss om ett onödigt interim-bälte.

https://youtu.be/vBUwYJyXFxo

2. Derrick Lewis ska försöka ge Gane hans första förlust

Även om det kan tyckas onödigt att de får gå om interim-bältet, så är Lewis vs. Gane utan tvekan en högintressant drabbning. Lewis är Houstons stora kampsportsstjärna och han har aldrig förlorat en match innanför regionen. Nu väntar dock en av de svåraste möjliga utmaningarna, att bli den första som besegrar Cyril Gane. Enligt oddsmakarna så är Gane en stor favorit inför matchen, något han förtjänat efter kontrollerande poängsegrar mot både Rozenstruik och Volkov under 2021. Men att underskatta Derrick Lewis vore idiotiskt. ”The Black Beast” slår förmodligen hårdast i UFC och hans senaste knockout mot topputmanaren Curtis Blaydes var brutal. Många ser Gane som tungviktsdivisionens framtid och det kan han mycket väl vara. Men i princip alla karriärer har några tunga förluster, som för den delen också blir de mest lärorika lektionerna. Om Lewis slår ut Gane ger han honom just den lektionen, som gör att han i framtiden kan bli ännu bättre. Om Gane besegrar Lewis är nog framtiden här, då lär det vara han som får chansen att ge förre detta klubbkompisen Francis Ngannou hans första titelutmaning.

3. Två formstarka welterviktare

På förhand är matchen mellan Michael Chiesa och Vicente Luque en klassisk sådan. Chiesa är den påhittiga grapplern, medans Luque är den pricksäkra strikern. Det är också en match mellan två ruggigt formstarka welterviktare. Tillsammans har de 7 raka segrar, där Chiesa inte har förlorat en match på över 3 år. För viktdivisionen är det en viktig match, då Chiesa innehar femteplatsen med Luque placerad direkt bakom. Om historien ska återupprepa sig, är det också Chiesa som bör avgå med segern. Då Luque under sin tid som UFC-fighter, ofta radat upp långa vinstsviter. Men till slut förlorat när toppmatcherna för en gångs skull varit inom räckhåll. Därför blir det spännande att se om den kliniska boxaren Luque till slut lyckas ta sig ända fram. Chiesa vs. Luque blir en grym match mellan två formstarka welterviktare.

Galan sänds på Viaplay med start 04.00!

INFÖR: Matchroom Fight Camp 2 – Galahad vs. Dickens – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer