Krönika

Söndagskrönikan: Är Karate Combat något som kommer växa och bli stort?

Den 29:e juli har jag skrivit upp i min kalender, för då går nämligen sociala medier-fenomenet, Samuel Ericsson sin proffsdebut i den obskyra kampsportsgrenen, ”Karate Combat”. I Säsong 3 avsnitt 5 dyker han, trots obefintlig erfarenhet, upp som huvudaktör (main event) mot sydamerikanen (Venezuela) Alberto Ramirez. Det går uppenbarligen att se hans match på YouTube (Karate Combats YouTube-kanal) eller på Eurosport ungefär klockan 22:00 denna kväll. Kan bli rätt coolt tror jag!  

Karate Combat visas på Eurosport med Bas Rutten som röst

Jag väljer nog det senare alternativet då jag har Eurosport i mitt TV-utbud där hemma. Jag har också snubblat över, och stannat kvar (inte zappat vidare) intresserat, när Karate Combat väl dykt upp på den kanalen tidigare. Jag har ju velat bekanta mig med just Karate Combat för jag vet ju så himla lite om den sporten. Det jag vet i skrivande stund om Ericssons ”nya” ”kampsports-arena” är att MMA-legenden Bas Rutten kommenterar den på nämnda kanal (Eurosport) och är någon sorts ambassadör för ligan, och att de slåss i en ”pit” en sorts nedsänkt, begränsad, och madrasserad (fel ordval kanske) dojo-yta (fyrkantig). De har precis som alla andra kampsporter en ringdomare och tre poäng-diton som är utplacerade runtomkring fightingytan (the pit). Det är tre ronder om tre minuter.

Utrustning och regler i stort – liknar MMA och Boxning

De har som tävlingsutrusning, handskar med minimal stoppning (4 oz), suspensoar och tandskydd. Klädseln inkluderar långa karatebyxor med tillhörande bälte. Brottning låsningar (submission) knäande och armbågar är inte tillåtna. En golvad tävlande får sparka uppåt medans den stående endast får använda slag. Efter fem sekunder förpassas dock den liggande (golvade) upp av domaren till stående position. För mig ser det ut som som om Karate Combat snott lite av allting, Boxning, Thaiboxning och MMA, och sedan skapat en egen form av kampsport, med bara lite annorlunda omgivningar och klädsel. Det är onekligen fullkontakt och hårt och tufft för utövarna att tävla i. Tävlingsformen skulle i princip, med lite mer publicitet, kunna bli en stor tillgång för Karate-genren, och potentiellt kunna dra fler aktiva och ungdomar ner till Karate-sportens lokaler, det är positivt, (Karaten kan äntligen få sina hjältar och förebilder), sporten får ett syfte för de aktiva, de som gärna vill mäta sina krafter med andra, inget att klaga på i det sammanhanget, men för mig som oinvigd känns den bara som ännu en fullkontaktsport men i en lite annan skepnad.

Karate Combat behöver en boost, någon eller något som lyfter sporten

Som situationen är nu drunknar den helt i kölvattnet av de andra mer etablerade kampsporterna. Sporten behöver onekligen en ”boost”, ett lyft, liknade den som filmen ”Rocky” hade för boxningen. Eller en stark förkämpe eller frontfigur som Dana White var för MMA-sporten. Någon som hajar marknadsföring och kan få sporten att se attraktiv ut. Jag är tveksam till om Bas Rutten verkligen är den personen. Det återstår i och för sig att se, inget ont om den nederländske MMA-krigaren. Även MMA-profiler som GSP (Georges St Pierre) och Lyoto Machida har delvis involverats i sporten, liksom karismatiske, Hollywood-tuffingen, Danny Trejo. Vad det kommer att ge står ännu skrivet i stjärnorna. Ännu så länge så är dock Karate Combat-sporten relativt anonym och en företeelse i periferin. Frågan är vad en sociala-medier-slipad profil som svenske Samuel Ericsson kan göra för dess tillväxt? Jag vet inte men hans träningsvideos på Instagram och andra sociala medier har varit sjukt snygga, och imponerande. Amerikanske podd-veteranen och UFC-rösten, Joe Rogan har pratat om den karismatiske svensken och riktat strålkastarljuset mot honom. Det har i alla fall väckt min nyfikenhet, jag skall definitivt kolla vad den superatletiske Ericsson, med en skral amatörbakgrund i MMA (1-1 i matchfacit), kan göra i denna sport. Den 11:e augusti klockan 22:00, kan vi se hans match på Eurosport 1 i efterhand.

Se en trailer för säsong tre på klippet nedan! 

Thaiboxningen har fått grönt ljus från IOK och blir en olympisk gren, läs mer här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer