Dillashaw Artikel

Derséns tre punkter: INFÖR UFC Fight Night – Sandhagen vs. Dillashaw

Under helgens UFC Fight Night gör den förre detta UFC-mästaren TJ Dillashaw comeback efter sin två år långa dopingavstängning. Hans match mot Cory Sandhagen blir helgens huvudmatch och den samt mycket annat tas här upp, i veckans Derséns tre punkter. 

1. Fuskaren Dillashaws återkomst

Är det något MMA-publiken avskyr är det fuskare. Dillashaw är en av de största fallen i modern tid. Han har därför minst sagt en brant uppförsbacke inför sin återkomst till sporten. Det är nu i runda slängar lite mer än två års tid som skandalen uppdagades. TJ Dillashaw som nyss hade varit en firad mästare, gick ner i vikt och åkte på en chockförlust mot Henry Cejudo efter bara 32 sekunder. Kort därefter stod det klart att Dillashaw var förlorare i mer än bara ett hänseende, han hade fuskat inför matchen och det grovt. Han hade använt sig utav bloddoping inför matchen och blev avstängd i 2 år av anti-dopingorganisationen USADA. Just nu är hans plats i hierarkin långt ifrån vad den en gång var. Han är bespottad av allmänheten och frågan är om han någonsin riktigt kommer att bli förlåten. Doping ses ner på inom de absolut flesta sporter, men inom kampsport är det ännu mer allvarligt. Det är inte bara ens prestationer som förbättras, riskerna för motståndaren växer och rättmätigt nog bestraffas man hårt.

Om man bortser ifrån dopingskandalen för en stund, så kan jag konstatera att Dillashaws första match efter avstängningen är en högintressant sådan. Cory Sandhagen är livsfarlig och efter dubbla avslut mot Frankie Edgar och Marlon Moraes är han närmre en titelmatch än någonsin tidigare. Både Sandhagen och Dillashaw har krut i nävarna och om vi har tur får vi se den 5-ronder långa matchen utkämpas i ett stående krig. Sandhagen har en stor fördel när det kommer till räckvidden och de senaste årens aktivitet. Men Dillashaw har redan varit mästare, en sådan erfarenhet väger tungt väl inne i buren. Hur det än går mellan Sandhagen och fuskaren Dillashaw, lär vinnaren får slåss om titeln i början av 2022.

2. Kyler Philipps är uppväxt med Gracie-släkten

De flesta känner till Gracie-familjen och dess djupa påverkan på den sport vi idag kallar MMA. Även fast det snart är 30 år sedan Royce Gracies stora segrar på UFC 1 är släkten fortsatt en närvarande kraft på den högsta scenen. De olika medlemmarna av släkten har startat mer än 700 olika kampsportsskolor världen över och deras adepter brukar bli framgångsrika. Kyler Philipps är just nu rankad som UFC:s 14.e bästa bantamviktare. Hans proffskarriär är hittils 10 matcher lång, men det är bara ytan av hans gedigna erfarenhet som kampsportare. Philipps är idag sensei (en japansk titel för lärare) på Nikidokai University och är fostrad av just Gracie-familjen. Redan när han var tre år gammal togs han till en Gracie-akademi där han på sikt arbetade upp sig till ett brunt bälte. Det ledde också till internationella framgångar då han år 2012 tog hem VM-titeln i Jiu-Jitsu. Intressant med tanke på den bakgrunden är att han bara avslutat en match via submission, och istället dragit in 5 vinster via knockout. Till helgen fortsätter hans karriär i UFC mot Raulian Paiva, en brasse som hittils har blandat och gett i UFC.

3. Maycee Barber måste lära sig vinna igen

Fram till januari 2020 var Maycee Barber obesegrad och en av UFC:s största stjärnskott. Nu två matcher senare har hon istället inte vunnit sedan oktober 2019 och är farligt nära att bli bortglömd. Hon är med sina 23 år fortsatt ung, men det svänger fort i den här branschen. Lördagens motståndare Miranda Maverick är bara ett år äldre och har gått obesegrad i sina senaste 5 matcher. Nu ska hon försöka ta sin tredje raka seger i UFC och att slå Barber vore en viktig skalp. Om Barber i sin tur ska fortsätta kalla sig för ”the future” är det nog bäst för henne att börja lära sig vinna igen. Annars är hon snart ett minne blott.

Galan ses på Viaplay med start 01.00!

INFÖR: Joe Joyce vs. Carlos Takam – 7 bälten står på spel – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer