Nyhet

Thaiboxningen välkomnas fullt ut och permanent i den Olympiska familjen – IOK har gett grönt ljus

Igår (20/7) på ett möte i Tokyo har har internationella Muay Thai-förbunden  (IFMA/ WMC) valts in som fullvärdig, och permanent medlem av IOK (Internationella Olympiska kommittén). En resa på 30 år har äntligen gått i mål, säger Kasra Ashhami, vice ordförande i svenska Muay Thai-förbundet och en stor kraft för svensk thaiboxning. Ashhami passar på att tacka tyske Stephan Fox, General sekreterare i IFMA (International federation of Muay Thai amateur) och vicepresident i WMC (World Muay Thai Council) som gjort ett grandiost jobb och dragit ett tungt lass för att göra detta möjligt.    

Har Tokyo-OS skyndat på processen? 

Kasra tillskriver även SVT journalisten, Bernt Lagergren en stor eloge som varit pådrivande, och trott stenhårt på Muay Thai-sporten som fenomen, och gjort reportage om denna på SVT Sport sedan 2003. Flera faktorer har naturligtvis spelat roll för den här positiva nyheten och det faktum att OS nu går av stapeln i Asien (Tokyo) kan tänkas ha skyndat på processen.

Efter att ha tilldelats provisoriskt erkännande redan 2016 tändes det ett hopp om att äntligen få se thaiboxare på Olympiaden inom en snar framtid, det var ett stort steg för den österländska kampsporten, men detta som nu klubbats igenom är fantastiska nyheter för thaiboxningen. Nu är sporten en olympisk gren, riktigt när och var den gör entré på de olympiska arenorna är svårt att säga i dagsläget (mer om det lär komma). Fighter Magazine har försökt nå Svenska Muay Thai-förbundet för en kommentar om vad det här kommer att betyda för dem på lång sikt, men utan resultat. En sak kan vi dock vara säkra på, det faktum att thaiboxningen kommer att visas upp i OS-sammanhang framöver och det är stort. Grattis till dem och oss säger vi  naturligtvis!

Inför helgens boxning på Viaplay, tungviktsdrabbningen mellan Joe Joyce och Carlos Takam

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer