Krönika

Sen ersättare för Tim Tszyu i Newcastle, New South Wales, Australien nu på onsdag (7/7)

De som händer ”Down under” i Australien går lite under radarn för många fans och experter. Det är nästan som om media och press inte riktigt tar dem på allvar. Vad som sker i Australien har en tendens att stanna där. Det kan bli hyggligt stort innanför landets gränser men sällan mycket mer än så. Ett typiskt exempel på detta är f.d. superstjärnan Kostya Tszyus son Tim Tszyu som just nu håller på att utvecklas till något riktigt stort. Jag vill hävda att om Tszyu junior i stället hade valt att fightas med USA som bas, eller t.o.m. Europa (Storbritannien föredragsvis) så hade hans resa mot toppen gått betydligt snabbare. 


Zerafa drog sig ur på grund av smittläget för Covid 19 

Han hade i det här läget av hans karriär varit ett betydligt större namn. Det faktum att han är från Australien har stoppat upp processen. Hans berömda gener (pappa Kostya) och namnet snabbar naturligtvis på det en aning, vilket är till hans fördel, men hade Tim varit vilken Tim som helst med ett annat efternamn, hade säkerligen ingen tagit notis om honom ännu, det är jag ganska övertygad om. Varför detta stora land, denna kontinent, (världsdel) är så styvmoderligt behandlad när det gäller uppmärksamhet och betydelse, har jag ingen ordentlig förklaring till, det bara är så. Australiensiska boxare har en snårigare väg för att nå ut till de breda massorna och det är ett vedertaget faktum. Jag säger inte att den kontinenten är värst men att det är en ”bromskloss” att komma därifrån är uppenbart.

Hursomhelst denne (Tim) är i skrivande stund obesegrad som proffs 18-0, 14 KO:s och aktuell med en ny fight i Newcastle, New South Wales, Australien nu på onsdag den 7:e juli. Tim Tszyu skulle ursprungligen ha mött landsmannen Michael Zerafa (28-4-0, 17 KO:s), ”Michael who?” säger ni kanske? vilket stöder min tes om att Australiens boxningsstjärnor har lite svårare att nå ut utanför landets gränser. Zerafa och Tszyu var uppenbarligen, har jag hört, lite av en ”snackis” i Australien och de australiensiska fansen såg verkligen fram emot deras möte, kanske lite mer än oss andra! (De flesta av oss har ju inte riktigt hunnit uppdatera oss om honom ännu). Men Zerafa drog sig i alla fall ur matchen i sista stund med ”skälet” att de hade alldeles för stor oro kring det prekära läget angående Covid 19 som just nu råder i vissa delar av Australien. Tszyus team (promotor) ”No Limit Boxing” blev förstås inte glada över deras luddiga svepskäl för att dra sig ur och har offentligt beskyllt honom för att vara feg. I ett pressuttalande har arrangören sagt följande om Zerafas ”Covid-Oro”

“We knew from the moment he looked Tim in the eyes at the press conference and went quiet that he never wanted this fight”.

Hur det är med den saken lär vi aldrig få veta men arrangörerna har i alla fall räddat arrangemanget och skakat fram en ny motståndare till Tszyu. Han heter Steve Spark, har ett matchfacit på 12-1, 11 KO:s. och är 24 år gammal. Har i princip bara boxat inom Australiens gränser. Fullständigt okänd för de flesta av oss naturligtvis men attraktiv nog på den inhemska boxningsscenen i Australien för att röna ett visst intresse. Tim Tszyu kommer sannolikt köra över denne sene ersättare och plocka hem ännu en seger. Den utgången är ingen högoddsare. För mig (och säkert många med mig) känns det dock ganska irrelevant om det nu är Zerafa eller Spark som kommer in i ringen mot Tszyu på onsdag. Vad som skiljer dem åt, har jag faktiskt ingen aning om, det är en för mig, fördold hemlighet, som jag borde pratat med någon australiensisk boxningskännare om! Mitt primära intresse ligger dock kring Tim Tszyu och dennes fortsatta utveckling.

Läs Philips krönika om ”The Maulers” comeback mot Paul Craig 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer