KrönikaNyhet

Söndagskrönikan: Adam Chartoi och Agnes Alexiusson för Sverige i Tokyo-OS

Ett glädjebesked nådde oss i slutet på juni. Vaddå undrar ni kanske! Jo det faktum att det blir två svenska boxare till OS-turneringen i Tokyo senare i sommar (23/7- 8/8). Kvalificerad och klar sedan tidigare är ju Värnamos, Agnes Alexiusson som av egen kraft kvalificerade sig på OS-kvalen i Paris i juni månad. Det senaste tillskottet är glädjande nog
mellanviktaren, Adam Chartoi från Hammarby, Stockholm som nu knep en plats via fina meriter internationellt över tid, så här skriver Svenska Boxningsförbundet om kriterierna kring uttagningen av Adam i sista stund:

Ingen högoddsare att Adam skulle tilldelas OS-platsen

”Adam fick sin plats i turneringen via ranking, baserad på resultat under lång tid, från den grupp som sammansatt OS-kvalet och SOK valde att ta ut honom på framtidskriteriet. Adam ingår ju dessutom i SOK:s Topp och Talang-program med sikte på OS i Paris 2024. Dessutom placerade Adam sig femma i Europeiska Spelen 2019.”

Därmed blir det två pugilister i OS-turneringen. En kvinnlig och en manlig. Adam är 23 år gammal och yngre bror till f.d. svenske mästaren, och proffsboxaren Leon Chartoi (31), och har gjort det väldigt bra under sin tid i seniorlandslaget. Han tog ett imponerande guld i den hårda Feliks Stamm-turneringen i Tyskland 2019, vann två matcher på ”European Games” samma år innan han förlorade hårfint om medaljen i kvarten mot en italienare (4-1). På senaste OS-kvalet i Paris i juni månad var han även där långt framme, vann första matchen men hade sedan inte turen med sig i matchen därpå. Det har dock varit rakt över habila insatser från honom hela vägen så att han skulle kunna få ett positivt besked om en OS-plats i sista stund var ingen högoddsare direkt. Adam har verkligen kämpat sig till sin plats och kommer nu att få representera Sverige på OS. Riktigt roligt.

Sin OS-kamrat på damsidan, Agnes Alexiusson kan man inte annat än ösa beröm över, förutom en fixad OS-biljett på kvalet i Paris i juni så har den internationella rutinen stadigt ökats på för henne, och hon har nått medaljstadie i ett flertal prestigefyllda turneringar. Guld blev det i Zagrebs ”Grand Prix” i Kroatien mitt under pandemin förra året (2020). Det imponerade liksom medaljen (brons) på ”European Games” året innan (2019). Därutöver har dessa två idrottskämpar skördat stora framgångar som juniorer och påvisat stor talang redan från tidig ålder. Att de nu får möjligheten att visa sina färdigheter på en olympisk turnering är ingen större överraskning. Två fina representanter, Fighter Magazine, Söndagskrönikan och jag personligen önskar dem ett stort lycka till! Vi kommer att följa dem med spänning!