"The Maulers" Krönika

KRÖNIKA: Paul Craig blir “The Maulers” sista chans

Alexander Gustafsson är redan I särklass Sveriges största MMA-fighter i historien. Men efter 3 raka förluster är frågetecknen mer närvarande än någonsin. När det nu är klart att han återvänder till UFC ännu en gång, är det med ett måste att vinna. Matchen den 4 september mot Paul Craig blir ”The Maulers” sista riktigt stora chans.

Förändrade synen på sporten i Sverige

Det är inte konstigt att Alexander har lyckats skapa sig den unika positionen som han idag åtnjuter på den svenska MMA-scenen. Ingen har lyckats trollbinda de svenska och för den delen de globala fansen på samma vis som han själv, och han har varit en del av Skandinaviens samtliga största MMA-matcher. När ”The Mauler” gick upp emot Jon Jones i Toronto 2013 var det med ett professionellt record på 16 vinster och enbart en förlust. Ett hisnande framgångsrikt matchfacit. Där och då var dock Gustafsson fortfarande lite av en doldis i MMA-världen. I Sverige hade han redan skapat en stor popularitet då han både tog UFC till Sverige och sedermera lyckades skicka hem brassen Thiago Silva på flygplanet som en förlorare, efter 3 imponerande ronder i Globen. MMA-rörelsen växte sig med den framgången starkare i Sverige och den bara fortsatte i styrka efter hans efterföljande seger mot legendaren ”Shogun” Rua. Resten är som vi säger historia. Alexander fightades tappert under 5 ronder i vad som kom att benämnas både likt Jon Jones tuffaste test i karriären, likväl den bästa titelmatchen i lätt tungvikt världen dittills skådat.

En helt annan ”The Mauler” år 2021

Men det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan höstkvällen i Toronto. Den då 26 årige Arbogasonen har hunnit fylla 34. Han har sålt ut Tele 2 Arena, fyllt Globen ytterligare två gånger och Alexander har fått två till försök på UFC-titeln, utan att riktigt nå ända fram. Han har också hunnit skapa sig en familj på två barn och minst lika många hundar, vilket innebär att han livsmässigt befinner sig på en helt annan plats än då. Rocky Balboa får i den tredje filmen höra ifrån sin tränare Mickey att det värsta som kan hända en boxare har hänt han själv. Att Rocky har blivit civiliserad. Jag säger inte att Alexander Gustafsson innan sitt familjeliv var en buse utan hämningar, men jag tror det ligger någonting i citatet. ”The Maulers” prioriteringar har sakta förflyttats ifrån det där ”jävla bältet” till att i stället fokusera på att bygga upp en finansiell framtid för hans familj. Som en konsekvens av detta har de sportsliga resultaten också minst sagt blivit blandade. Under de senaste 9 åren har han bara varit i oktagonen lika många gånger, och facit är sämre än önskvärt. Med bara 3 segrar och 6 förluster står det numera klart att han inte är den han en gång var.

Tungviktsäventyret misslyckades

Vi var nog många som redan tidigt kände att den ursprungliga pensionen under 2019 inte skulle hålla i sig särskilt länge. Avskedet till sporten hade han improviserat fram vid en tidpunkt då han var besviken på exakt allting. Att förlora mot Anthony Smith inför hemmapubliken på Globen fanns inte i hans lexikon, och det blev nog helt enkelt för mycket. När Alexander väl valde att återvända till sporten bara 13 månader senare, var det med en ny strategi. Han och teamet valde att gå upp till den tyngsta viktklassen av dem alla, tungvikten. Det var nog en blandning av att försöka hämta ny motivation och med en tanke om att hans snabbhet skulle utnyttjas maximalt om han också bar på ytterligare 15–20 kg på matchdagen. Så här i backspegeln kan vi lätt konstatera att succén uteblev. Den åldrande veteranen Fabricio Werdum var inför matchen nedskriven som en slagpåse, men väl inne i buren gick han segrandes redan innan första ronden var till ända. Alexander försvann ännu en gång ifrån all form av publicitet och osäkerheten kring hans fortsatta karriär var stor.

”The Maulers” sista chans att nå toppen

Paul Craig kan vid ens första anblick se ut som en relativt harmlös motståndare för ”The Mauler” i hans återkomst till lätta tungvikten. Men skotten är tuff, och det vore ett misstag att underskatta honom. Craig har på sina 19 matcher bara gått till ett domslut. Det är på den här nivån häpnadsväckande statistik, men det har sin tydliga förklaring. Craig är en avslutare av högsta rang och om det inte är han själv som lyckas avsluta matchen i förtid är det hans motståndare. Det stora hotet för ”The Mauler” blir där han haft störst problem de senaste åren, på marken. Craig har avslutat 12 av sina 15 vinster just på marken och det kan mycket väl hända även här. För bara någon vecka sedan gav han talangen Jamahal Hills framtidsdrömmar en rejäl törn när han bröt armen på amerikanen. Om vi inte ska få en repris den 4 september måste ”The Mauler” gräva djupt i sitt inre för att hitta den motivation han tidigare saknat. Annars blir det en ny förlust som lär bli den svenska legendarens dystra avsked till sporten. Att segra mot Paul Craig blir därför ”The Maulers” sista chans.

Tunn kampsportshelg framför oss – Chris Colbert vs. Tugstsogt Nyambayar enda ljusglimten – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer