Krönika

Söndagskrönikan: Elin Cederroos inför titelfighten: ”Formen känns riktigt bra!”

När dessa rader publiceras i min Söndagskrönika är det en vecka kvar tills Västerås-tjejen, Elin Cederroos går upp i en av de största dammatcherna (proffs) i svensk boxningshistoria. Cederroos IBF och WBA-titelinnehavare i supermellanvikt tar sig an WBC och WBO-mästaren i samma klass, amerikanskan, Franchon Crews Dezurn (7-1-0, 2 KO). Det handlar således om ett titelenande uppgör som kommer att utse den odiskutable världsmästarinnan i nämnda viktklass.

Samma promotor som gjorde Mike Tyson vs Roy Jones 

Matchen avlöper på Loan Depot Park, i Miami, Florida, USA. Arrangör är den relativt nyetablerade promotorkonstellationen ”Thriller Fight Club” som bland annat gjort sig kända för arrangerandet av uppvisningsmatchen mellan Mike Tyson och Roy Jones för en tid sedan (och lite andra mer eller mindre suspekta tillställninmgar med YouTubers). Detta arrangemanget är dock av den seriösare sorten, huvudmatch på galan bredvid Cederros vs Crews Dezurn är VM-fighten i lättvikt (WBA/IBF/WBO) mellan obesegrade Teofimo Lopez (mästare) och ustraliensike utmanaren, George Kambosos Jnr, (19-0, 10 KO:s). Jag skulle vilja dra en lans för Elin Cederroos och hennes prestigefyllda uppgift på andra sidan atlanten den 19:e juni (20 juni – natt svensk tid) då hon har möjligheten att verkligen skriva in sig i historieböckerna.

Kan bli historisk – bara Ingo har varit där! 

Och jag tror verkligen att hon har en god möjlighet att vinna matchen, bortaplan till trots. Elin har utvecklats enormt på kort tid och skördat stora framgångar. Hon överraskade ju stort förra året i januari när hon besegrade Alicia Napoleon Espinosa om dennes WBA-titel i Atlantic City på förmatchprogrammet till Claressa Shields vs Ivana Habazin (Herstory on the Boardwalk). För övrigt en seger som välförtjänt gav den f.d. elitfotbollspelaren en Jerringpris-nominering för sin insats där. Men nu, om det går vägen, så torde det priset vara en självklarhet att det hamnar i hennes ägo, för inte sedan Ingemar Johanssons dagar har vi ju haft en odiskutabel världsmästare i proffsboxning. Något annat hade ju varit ren skandal.

Klara Svensson hade möjligheten på en liknande triumf när hon tog sig an Cecilia Braekhus på ”The Spectrum” i Oslo 2017 – då var t.o.m. hela fem titlar på spel, WBA, WBC, IBF, WBO och IBO. Svensson var fylld av självförtroende med en färsk seger över Mikaela Laurén i bagaget, men ”The First Lady” visade sig vara en allt för övermäktig uppgift.

Franchon Crews Dezurn har en gedigen amatörkarriär 

Vad talar då för att Elin grejar det här? Jag skulle vilja säga hennes envishet och disciplinerade stil. Cederros faller sällan ur ramen och har en trygg defensiv att ta till när det börjar ”osa hett”. Efter att ha studerat hennes motståndare Franchon Crews Dezurn kan jag konstatera att svenskan är betydligt snabbare och inte fullt lika yvig i sin stil. Jag har redan i denna text klargjort att jag tror stenhårt på Elin, hon har goda chanser att ta hem det här, men vad talar då emot henne i fighten? Först och främst det faktum att Crews Dezurn har en sådan otroligt gedigen amatörbakgrund att falla tillbaka på, hon är flerfaldig amerikansk mästare och var OS-reserv bakom Claressa Shields 2012. Rutinen från denna är en faktor helt klart. Inte oviktigt i sammanhanget. Det faktum att hon är två år yngre kan givetvis också spela roll men Alicia Napoleon Espinosa var också hon något år yngre än Elin när de möttes så det är små detaljer som man nog inte skall lägga så stor vikt vid. När Söndagskrönikan nådde Elin på onsdagen och frågade lite grann om form, resan, upplägg, inför Fightweek, Teamet (hennes entourage) och lite annat, svarade hon så här:

Vi åker på söndag (läs idag). Formen känns riktigt bra. Kroppen svarar bra på träningen och återhämtningen. Nu gäller det bara att påminna systemet om all träning vi har gjort, allt från hypertrofiträning till maxstyrka och explosive träning och såklart mycket boxning. Jag kommer att vara i mitt livs form när jag kliver upp i ringen den 19 juni i Miami.
Under fightweek fortsätter jag hitta en skön känsla inför matchen och njuter av hela upplevelsen. Blandar upp det med återhämtning och korta träningspass. Sen blir det presskonferens och såklart invägning. Vi är fem i teamet som åker, min tränare Alexander Wennersten, matchmaker Billy Lazcano, promotorn Besim Harman och vår fotograf Karl-Henrik Grön.

Fighten mellan Elin Cederroos och Franchon Crews Dezurn, har fått relativt lite går ett köpa som PPV på FITE i Sverige.

Läs min intervju med f.d. svenske mästaren och proffset, Erick Roth här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer