UFC 263 Artikel

Derséns tre slutsatser: Efter UFC 263 – Diaz behöver inte längre vinna

Juni månads stora UFC gala UFC 263 har nyss gått i mål. Den tog plats framför publik på Gila River Arena, i staden Glendale som tillhör delstaten Arizona. På buffébordet serverade organisationen oss en levande MMA-legendar i Nate Diaz och en av sportens starkast lysande stjärnor, Israel Adesanya. Här kommer Derséns tre slutsatser efter galan.

1. Adesanya stod för den perfekta insatsen

Det var bara tre månader sedan Israel Adesanya senast äntrade buren. Då var det för att ta sin karriär till nya höjder genom att skriva in sig i historieböckerna, som en av få dubbelmästare i UFC någonsin. Polske mästaren Blachowicz visade sig nödvändigt inte vara för bra, men åtminstone allt för tung. Trots att matchen var jämn var det vikten som till slut fällde avgörandet, då han med den lyckades hålla Adesanya nere på marken. Detta har skapat frågetecken kring varför ingen fighter i den brottningsstarka mellanviktsdivisionen försökt sig på liknande taktik mot mästaren, men i natt fick vi svaret. Den på förhand segervisse utmanaren Marvin Vettori försökte stångas, utbyta slag och även brotta ner mästaren. Men de flesta försöken var förgäves. Adesanyas fotarbete fick italienaren att missa de flesta slagkombinationer och huvudrörelsen var pricken över i:et. Lika svårt var det för Vettori att plocka ner matchen till marken. Något han bara lyckades med tre gånger under matchens gång, men som ändå aldrig kändes särskilt farligt. Adesanya stod för en sånär på perfekt prestation i Arizona och jag ser honom numera som en komplett fighter. Att förlustnollan åkte mot Jan Blachowicz är inte heller något som fläckar ner hans karriär, Israel Adesanya är i världstoppen för att stanna.

2. Nate Diaz behöver inte längre vinna

Nate Diaz fick i natt sin andra raka förlust, ändå var det han som blev galans stora vinnare. Fenomenet är ytterst märkligt. Det är svårt att hitta en liknande situation i någon annan sport. Om Michael Jordan på 90-talet plötsligt hade börjat rada upp svaga säsonger hade NBA-fansen snabbt skiftat till en ny favoritspelare, detsamma gäller boxningen där fighters som Roy Jones Jr och Glen Johnson bara ansågs vara relevanta så länge de radade upp segrar. För Nate Diaz spelar resultatet däremot inte längre någon roll. Stockton-sonens popularitet ute i världen ökar för varje dag som går och efter segern mot Conor McGregor 2016 är han tillsammans med irländaren UFC:s största fixstjärna. På nattens gala såg det ut som det brukar. Diaz gick runt i oktagonen som om det vore en streetfight och hans speciella stil tilltalade även den här publiken. I matchen öppnades det också upp ett enormt sår i hans ansikte vilket blivit en tradition i den senare delen av hans karriär, då ärrvävnaden över ögonbrynen i princip sticker ut efter alla år av fighting. En klar höjdpunkt under matchen var de skälvande slutsekunderna där Diaz tydligt hade Edwards skakad. Men situationen utnyttjades aldrig till fullo, och det var nog tur det. För britten Leon Edwards karriär var beroende av nattens seger, medans Diaz fortsätter vara mest populär oberoende av matchernas resultat.

 

3. Mexikos förste UFC-mästare

Det har varit en 6 månaders lång väntan för mexikanen Brandon Moreno. På UFC 256 i slutet av förra året gav han mästaren Figueiredo sitt klart tuffaste titelförsvar. Domarna förkunnade den 5-ronder långa titelmatchen som oavgjord, och sedan dess har returmatchen varit i görningen. I nattens returmöte var Moreno än mer imponerande än i det första mötet. Han kontrollerade matchens två första ronder och ökade sedan tempot på nytt i den tredje. Efter ytterligare en lyckad nedtagning fick han kontroll på mästarens rygg och kunde fullända prestationen med ett vackert rear-naked choke. Den tillresta mexikanska publiken var där och då i extas, vilket är fullt förståeligt. Nu har landet fått sin förste UFC-mästare och i en svag division som flugvikten kan de få behålla bältet länge.

Q&A med OS-klare Agnes Alexiusson (25) från Värnamo – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer