Artikel

Q&A med OS-klare Agnes Alexiusson (25) från Värnamo

Värnamos stora affischnamn på boxningsfronten de senaste åren har tveklöst varit 25-årige Agnes Alexiusson som radat upp grandiosa meriter som junior eller vad sägs om dubbla VM-guld som ungdomsboxare 2011 och 2012,  JVM-guld 2013, JEM-guld året efter, 2014 och brons på Ungdoms-OS 2014. Det har, av naturliga skäl, inte gått fullt lika spikrakt som senior men det har definitivt inte gått dåligt heller. Agnes har skördat stora framgångar även i den kategorin internationellt i landskamper och turneringar, och som krona på verket lyckades hon nu i början på juni, i Paris på OS-kvalet, besegra två duktiga boxare, en från Kosovo och en från Grekland, och därmed säkra sin OS-plats till Tokyo i slutet på juli. Det är en stor glädje för svensk boxning, och ett kvitto på att de blågula damerna fortsatt står sig starka internationellt. Fighter Magazine fick några ord från den färske OS-boxaren strax efter hennes lyckosamma kval i Frankrike, läs den mini-utfrågningen här undertill! 

Mini-intervju (Q&A) med OS-klare, Agnes Alexiusson (25)

Hej Agnes, grattis till den fina insatsen i Paris,
får jag fråga är du verkligen klar för OS nu? Eller måste du även få ett OK från SOK?

Jag fick klartecken från SOK igår så nu är det officiellt!

Din insats i Paris var ju suverän, kan du berätta lite om dina matcher där, vilka mötte du och vem var tuffast?

Första matchen mötte jag Kosovos representant i
Andra Greklands dito och i sista var  det engelskan! Alla matcher var så klart tuffa på sitt sätt, men jag kände väldigt mycket nerver i just första. Jag har ju vetat över ett år vem jag ska möta, vilket gjorde att jag kände mycket press inför den matchen! Andra matchen släppte boxningen lite mer och jag kände att jag fick visa mer från mitt boxningsregister! Det var efter den här matchen jag hade säkrat min OS-plats. Den känslan var helt obeskrivlig, har nog aldrig känt en sådan lycka genom kroppen!
Inför semifinalen kände jag mig faktiskt väldigt taggad. Första ronden kändes bra, låg på rätt distans och träffade tydligt i kontringarna. Vann första ronden med 3-2 vilket gjorde mig lite stressad för i mitt huvud kändes det som en klar rond. Andra ronden försökte jag pressa henne vilket gjorde att jag själv blev kontrad och jag tappade lite i både andra och tredje. Trots att jag redan var klar för OS så var jag så sjukt besviken efter den här matchen och kände mig verkligen inte nöjd. Den känslan tar jag med mig och omvandlar  till bränsle på alla pass jag har kvar nu inför OS!

För dem som inte känner till dig som boxare skulle du kunna beskriva din boxningsstil, är du en attackboxare eller mer av en defensiv tekniker? 

Om jag skulle beskriva mig själv som boxare skulle jag nog säga att jag är mer en defensiv tekniker. Bra fötter snabba händer och bra tajming skulle jag nog säga.

Hur kommer din närmaste framtid före OS se ut? Blir det fler matcher innan dess? Och kommer du ligga på längre träningsläger?

Det blir inga resor utomlands! Det kommer vara två läger på den här korta tiden jag är hemma! Ett på Bosön och ett på hemmaplan med internationell sparring.

Om det går bra på OS kommer du att bli proffs då?

OS har varit mitt stora mål så länge nu och jag har inte tänkt så mycket på huruvida jag ska fortsätta som amatör eller bli proffs. Jag har och håller fortfarande fokus på mitt mål men om jag får ett riktigt bra erbjudande, vem vet!?

Tack och stort lycka till i Tokyo! Vi på Fighter Magazine håller tummarna för en lyckosam OS-insats!

Smått och Gott från kampsportsvärlden (kort-notiser), läs här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer