Krönika

En pratstund med proffsdomaren och f.d. elitboxaren Mikael Høøk

Han är på senare tid mest känd  som Sveriges internationellt sett mest anlitade proffsdomare med över 600 matcher i mer än 30 olika länder i samtliga världsdelar på allra högsta nivå (VM-matcher). Den karriären startade hos Team Palle för drygt 20 år sedan och har sedan bara fortsatt. Utöver detta hade veckans intervjuobjekt, Göteborgaren och f.d. Majorna-boxaren Mikael Høøk en mycket minnesvärd och framgångsrik boxningskarriär (amatör)  uppdelad i två omgångar, med drygt 10 års mellanrum främst i Sverige – först tidigt 80-tal – och sedan på 90-talet när han vann SM i tungvikt 1993 och representerade Sverige på både EM och VM, men även ett litet äventyr i Norge med påtaglig framgång. Detta och lite annat berörs i intervjun nedan! Ta del av utfrågningen av ”Höken” här nedan!


Q&A Mikael Høøk – proffsdomare i Boxning

Du är ju mest känd på senare år som proffsdomare, men du har ju även en mycket färgstark boxningskarriär (amatör) att blicka tillbaka på. Kan du berätta lite om dina finaste meriter!

Jag hann med att bli svensk ungdomsmästare, juniormästare och även tvåa på senior SM när jag var 19 år. Sen la jag av och gjorde comeback 10 år senare. Då gick det lite bättre. SM guld i tungvikt, EM och 5: a på VM. Kvalade in till OS 1992 för Norge men blev inte skickad.
Såg en lista en gång på alla svenska mästare i tungvikt genom åren. Ingmar INGO Johansson och några år senare jag själv. Det kändes hedrande att vara på samma lista som självaste ”The Champ” (haha).

Vilket år började du boxas och i vilka klubbar har du boxats?

Jag började boxas när jag var 13–14 år, 1976 tror jag att det var. – Kommer aldrig att glömma när jag gick in genom fönsterdörren hos Majornas Boxningsklubb. Det var imma på rutan av all svett där inne och ett jäkla smattrande från päronbollen. Fullpackad lokal med boxare i alla åldrar. Majorna är min klubb även om det har blivit fler. Det blev en liten tur till Hisingen BK (politiskt). I Norge så blev det Ålesund BK och Tönsberg BK.

Vem är den absolut bästa boxaren som du mött?

Jag har vunnit över Jean Francois Bergeron, Kanada, Christophe Mendy, Frankrike och Bennie Heard från USA när de var amatörer. Alla världsstjärnor. Men den bästa jag har varit i ringen med är Leif Keiski. Vi sparrade många gånger och det gick åt båda hållen. Men ibland hände det att Leif var på mycket gott humör och livet i balans, då lekte han med mig. Han fullständigt krossade mig. Jag var totalt chanslös. Det kändes som om Leif Keiski aldrig fattade hur bra han var och slogs istället med sina egna ”demoner”.

Vilken boxartyp var du skulle du säga?

Vänster, vänster, höger (ha ha). Jag var säkert jobbig och hård att möta. Brydde mig inte om jag bröt näsan eller en hand, fortsatte i samma tempo.

Vad var dina styrkor?

Snabb, högt tempo och välgarderad – i alla fall i slutet av karriären.

Var är du uppvuxen någonstans?

Majorna, Göteborg. Jag kom från en trasig familj som alla andra i Majorna. Det var alkohol, slagsmål och ensamstående föräldrar. Vi alla trodde att det var normalt! Förvånansvärt nog så har många klarat sig bra genom livet. Jag är stum av beundran över deras framgångar. Dem är sina egna hjältar.

Kan du berätta om en tränare som betytt extra mycket för din utveckling som boxare i unga år!

Kenneth Johansson, MBK såklart. Han var som en pappa/vän som fick oss att tro att vi var värda något. Vi var inga tekniska genier men Kenneth lyckades alltid att få oss att prestera mer än vad vi kunde. Det är en egenskap som väldigt få har. Jag har boxat under 5 stycken förbundstränare, fyra i Sverige och en i Norge. Bara en skulle haft jobbet och det var Leffe Carlsson. Resten har varit mycket duktiga klubbtränare men saknade förmågan att ”förädla” diamanten när det verkligen gällde.

Vad var det med just boxning som föll dig i smaken, vad var tjusningen för dig?

Boxning var min ”drog” för att stå ut med livet när jag var tonåring. Det fanns ingen tjusning eller något romantisk med det. Boxning är en farligt sport och även jag har fått betala priset. Men det finns en respekt och förståelse bland boxare/fighters som är äkta. Det ger näring till själen. -Jag kan gå in i vilket boxningsgym eller omklädningsrum inför en match och känna den känslan. Land eller språk spelar ingen roll.

Har du ”fuskat” i andra idrotter eller har det bara varit boxning för dig?

Har spelat fotboll, basket och bordtennis på klubbnivå. Men min bollkänsla var långt ifrån världsklass, – skulle man lätt kunna säga!

Låt oss återgå till vad vi började med, din roll som professionell boxningsdomare, när började den karriären?

Jag debuterade den 18 februari 2000 i Ålborg Danmark. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag har faktiskt varit amatör-domare i 5–6 år så jag var inte helt grön men atmosfären den gången, i en utsåld arena, var oförglömlig.

Och hur många matcher på ett ungefär har du dömt och på vilken nivå?

Det är över 600 matcher nu som ring- och poängdomare. Jag har dömt på alla nivåer men har fortfarande kvar som ringdomare ”Svenska mästartiteln” (ha ha). Jag har väl dömt 50–60 VM titlar och cirka 200 stycken övriga titelmatcher (10–12 ronder).

I vilka länder har du dömt?

Över 30 länder i alla världsdelar. Jag tillhör följande förbund; IBO, IBF, WBA och WBO

Var är ditt favoritställe (land) att verka som domare i?

Jag har ingen favorit. Det är alltid lika spännande och kräver samma förberedelser. Men såklart, inget slår italiensk mat.

Var blir man bäst behandlad?

Jag blir alltid bra behandlad och kommer alltid att bli det. Något annat finns inte på kartan. Jag är bara en domare som skall se till att två boxare får en rättvis och hälsosam match.
-Alla som bidrar till boxningens utveckling och skapar boxningsmatcher är bra människor enligt mig som domare!

Vilka arrangörer vill du lyfta fram som proffsiga?

Arrangörerna är lika viktiga som boxarna.  De behöver varandra. Vi kan ta Sverige som ett exempel. Idag är boxningskrisen ett faktum i Sverige. Det gäller både proffs och amatör. Självklart så bidrar Pandemin men det ger ett ypperligt tillfälle att nu göra positiva förändringar. Vi måste börja hjälpa varandra på ett nytt sätt. Amatörboxningen hade ingen publik innan pandemin och verkar börja acceptera det. Lägg in en eller två 4-ronders proffsmatcher med 4–5 amatörer matcher på tävlingen så det går att ta betalt. Idag är det ett byråkratiskt och ekonomiskt helvete för arrangören. Två proffs-domare skulle räcka och de kan hjälpa till på amatörmatcherna. Ett flexibelt SPK som hjälper till. Det finns en budgetvariant utan att tömma på säkerheten. Vi har pratat om det i fem år men ingenting händer. Nog om detta – jag kommer att ta amatörlicens för att försöka bidra.

Sista frågan, jag vet ju att det är pandemi-tider men har du något domarjobb inplanerat inom den närmsta tiden?

Jag hade en match i Italien den 23 april. Tyvärr så krävdes det 5 dagars karantän så jag blev utbytt mot en italienare. Jag har all förståelse för det. I dessa pandemi-tider så kan man inte kräva något. Det är tufft för all idrott så vi får visa tålamod. Men det finns promotorer som ”Matchroom” som har TV kontrakt och resurser. En svensk domare har blivit uttagen att döma en VM match i Manchester på lördag den 1 maj. Han måste stanna 8 dagar på ett avskilt hotellplan i Manchester, för att bara få lämna hotellet för själva matchen. Den berömda ”Bubblan”.

Faktaruta

Namn: Mikael Høøk
Född: 1962
Bor: Uppsala
Yrke: Mellan jobb och livet i paradiset.
Favorit slag som boxare: Rak vänster (eller Knockoutslaget)
Antal matcher som boxare: cirka 100 matcher
Antal matcher som domare: över 600 varav ca 250 Internationella titelmatcher
Det visste du inte om mig:
Har gjort en proffsmatch i thaiboxning på Marine Bar, Pattaya, Thailand.

Läs min krönika om jippo-fighten, Mayweather vs Paul här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer