Saunders Krönika

KRÖNIKA: Billy Joe Saunders kan ta Storbritanniens största boxningsseger någonsin

Om Billy Joe Saunders besegrar Canelo Alvarez på lördag, tar han Storbritanniens största boxningsseger i dess snart 400-åriga historia. Men att göra det inför 70 000 åskådare i Nordamerika under en mexikansk högtid, är så svårt det bara kan bli.

En vinst hade varit historisk

Boxningen har varit en klar och tydlig sport i Storbritannien sedan 1600-talets sista årtionden där stjärnan James Figg var dess tydligaste representant. Men trots de många världsmästarna och de historiskt framgångsrika sagorna kan en seger mot Canelo Alvarez slå allt. En seger mot världens bästa boxare ”pound-for-pound” skulle placera Billy Joe Saunders i ett nytt fack i den moderna brittiska boxningshistorien. Walesaren Joe Calzaghe må ha vunnit mot både Bernard Hopkins och Roy Jones Jr, men de befann sig på ålderns höst. Detsamma kan man säga om den Vladimir Klitschko som Tyson Fury besegrade 2015 och jag har svårt att se någon av Lennox Lewis segrar som lika tunga, trots att han avslutade Mike Tyson. Nej, Billy Joe Saunders har chansen att skriva historia.

Hela sportens stjärna

Många har försökt, men bara en har lyckats. När Floyd Mayweather besegrade Canelo Alvarez 2013, var mexikanen bara 23 år gammal. Han hade då sina 43 proffsmatcher till trots fortfarande en del att lära, och var inte den kompletta fightern han är idag. Sedan dess har han bara blivit riktigt hotad mot Gennady Golovkin. De andra matcherna har han styrt, dominerat och visat sig vara klasser bättre än motståndaren. Det unika är att han idag i princip bär upp sporten på egen hand. Han behöver inte ens någon promotor längre, men lyckas ändå inbringa mångdubbelt mer pengar än någon annan aktiv boxare.

Billy Joe är speciell

Men nu ställs han mot en ny typ av utmaning. En irrationell fighter som inte är rädd för något eller någon, vars personlighetsdrag inte liknar någon annans. Billy Joe Saunders är egentligen långt ifrån den typ av människa som borde kunna besegra ett unikum likt Alvarez. Han har märkliga aktiviteter utanför ringen, långa uppehåll och saknar egentligen någon som helst slagkraft om man jämför med den absoluta toppen. Men han står också för mycket som Canelo inte riktigt har ställts mot tidigare. En kombination av talang, hög grad IQ i ringen och en medvetenhet om att detta är matchen med stort M. Billy Joe Saunders vet mycket väl om att det är 8 maj 2021 som det kommer fokuseras på i en framtida självbiografi, vare sig han tar en storslagen seger eller åker på en svidande förlust.

Sista britten att få chansen?

Om en britt besegrar Canelo Alvarez kommer han att omgående uppnå legendarstatus. Bröderna Liam och Callum Smith har båda försökt utan att ens vara riktigt nära. Tidigare i Canelos karriär mötte han även britterna Matthew Hatton och Ryan Rhodes, vilka inte heller hade några vapen som störde. När man snabbt scannar igenom Storbritanniens breda register av proffsboxare inser man också att det inte finns särskilt många hot kvar. Att det Billy Joe får chansen att göra på lördag, kan vara den sista gången den ges till en brittisk boxare. Så länge Canelo inte väljer att utmana världens bästa tungviktare (vilket är mer osannolikt än att Canelo inte får iväg ett enda slag på lördag) så finns det inte fler britter att ens ha en reell chans att kunna fullfölja en match mot honom.

Låt matchen börja

Jag tycker ofta nästan lite synd om hans motståndare. Det blir allt som oftast jobbigt värre redan i matchens första ronder och slagen brukar uppriktigt talat slå igenom de som tar emot dem. Man kan jabba illvilligt, ladda upp uppercuts som siktar mot månen eller försöka fly horisontellt i ringen. Men summa summarum fungerar samtliga alternativ lika dåligt. Men trots alla motarbetande omständigheterna är det bara att inse, hur stor en seger mot Canelo hade varit med brittiska mått mätt. Då går Billy Joe Saunders ifrån att vara en outcast med skeva värderingar till en brittisk idrottsikon. Och om ni frågar mig har han i så fall inkasserat den största segern i en boxningsmatch någonsin av en brittisk boxare. Joe Calzaghe får ursäkta. För Canelo hade det istället varit en förödmjukelse. Att inför 70 000 tillresta fans förlora mot en underdog i en match som tar plats på Mexikos viktigaste högtid, Cinco de Mayo. Matchens betydelse är därför enorm för bägge sidor. Låt matchen börja.

Galan sänds på DAZN med start 02:00!

Här nedan diskuterar jag nattens match:

Boxnings-Sverige om Billy Joe Saunders vs Canelo Alvarez  – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer