Robert Whittaker Artikel

INFÖR: Whittaker vs Gastelum

Robert Whittaker (22-5) och Kelvin Gastelum (16-6) har varit planerade att mötas tidigare. Då stod det en titel på spel. För Whittaker kan en vinst på lördag betyda en ny titelchans, för Gastelum betyder en vinst att han återigen tar plats på UFC:s topp fem. Mina tankar inför den matchen och övriga intressanta matcher är vad som avhandlas i denna artikel. 

Robert Whittaker börjar närma sig en ny titelmatch

Den före detta mellanviktsmästaren har sedan sin förlust mot den regerande mästaren Israel Adesanya verkligen fått bevisa vad han är gjord av. Han har ställts mot de bästa som divisionen har haft att erbjuda och på lördag var planen att han skulle ställas mot Paulo Costa, som tveklöst är en av de mest skräckinjagande mellanviktarna. Under 2020 besegrade Whittaker både Darren Till och Jared Cannonier. I båda matcherna mötte han motgångar men stod ändå som rättvis segrare när Bruce Buffer tillkännagav resultaten. Då Costa tvingades lämna återbud för några veckor sedan blir det Kelvin Gastelum som kommer att stå mittemot Whittaker på lördag. Gastelum och Whittaker var först planerade att mötas 2019 då Whittaker fortfarande var mästare. Men en akut magoperation för den dåvarande mästaren ledde till att matchen ställdes in. Sedan dess har Gastelum haft det tufft, med bara en vinst på sina fyra senaste matcher. Nu har han chansen att vända på det och visa att han har vad som krävs för att bli mästare. En vinst över Whittaker betyder nämligen just det, för det kan inte råda några tveksamheter kring det faktum att Whittaker är en av de bästa mellanviktarna i världen. På lördag kommer antingen Robert Whittaker att ha slagit sig till ännu en titelchans, eller som kommer Kelvin Gastelum att återta sin plats i UFC:s toppskikt. Personligen lutar jag mer åt det första scenariot, men jag har ju haft fel förut.

Jeremy Stephens börjar närma sig slutet

Jeremy Stephens hade fram till 2018 en fin sejour i UFC. Han vann mer än hälften av sina matcher och bjöd både på underhållande matcher och brutala knockouts. De senaste åren har dock varit jobbigare. Stephens har förlorat sina fyra senaste matcher, varav den senaste mot Calvin Kattar kom via knockout. Karriären börjar onekligen närma sig slutet för Jeremy Stephens. Flytten till lättvikt känns som ett sista desperat försök att väcka karriären till liv. Tyvärr tror jag att det är för sent. En vinst över Drakkar Klose kommer inte öppna upp för något spännande då lättvikts divisionen redan är fullproppad med talanger och det faktum att han matchats mot Klose tolkar jag som att UFC verkar ha gett upp hoppet om Stephens. Med det sagt så är Stephens alltid redo för fajt. Klose kommer inte att ha mycket att sätta emot, Stephens har både bättre teknik och mer tyngd bakom sina slag. Räkna med en knockout på lördag. Kanske den sista i Stephens UFC karriär.

Andrei Arlovski slåss för sitt kontrakt

När både Alisair Overeem och Junior dos Santos fick sparken från UFC var jag tvärsäker på att Anderi Arlovski skulle gå samma öde till mötes. Men på något sätt lyckades han behålla sitt kontrakt. Kanske är det så att han inte tjänar lika mycket som Overeem eller dos Santos gjorde, det vet jag inte, men resultaten har inte varit mycket bättre. Arlovskis haka är sedan länge borta och oddsen att han vid 42 års ålder kommer finna nya framgångar i UFC är oerhört låga. På lördag ställs han mot Chase Shermanen, en 11 år yngre amerikan med ett record på 15-6, varav 14 av hans vinster kommer via KO/TKO. Sherman har vunnit sina fyra senaste matcher och hans vinnande trend lär fortsätta på lördag.

Matchkort

  • Mellanvikt – Robert Whittaker vs. Kelvin Gastelum
  • Lättvikt – Jeremy Stephens vs. Drakkar Klose
  • Tungvikt – Andrei Arlovski vs. Chase Sherman
  • Mellanvikt – Abdul Razak Alhassan vs. Jacob Malkoun
  • Lättvikt – Luis Pena vs. Alexander Munoz
  • Bantamvikt – Ricardo Ramos vs. Bill Algeo

 

Läs Teddys senaste söndagskrönika här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer