Ngannou Krönika

KRÖNIKA: UFC 260 -Ngannou blir inte världsmästare!

Stipe Miocic (20-3) dominerade Francis Ngannou (15-3) i det första mötet. Sedan dess har mästaren gått segrande ur en trilogi mot Daniel Cormier, men när han nu återigen ställs mot Ngannou gör han det ännu en gång som underdog. Returmatcher är alltid speciella, och den här är inget undantag. Fansen förväntar sig fyrverkerier och jag lika så. Kommer brandmannen från Cleveland, Ohio lyckas trotsa oddsen och behålla sitt bälte? Eller blir det Francis Ngannou från Batié, Kamerun som kommer att krönas till ny tungviktskung? På UFC 260 får vi svaret.

Det första mötet

Den 20 januari 2018 drabbades tungviktsmästaren Stipe Miocic och Francis Ngannou samman. Ngannou var då, precis som nu, favorittippad. Många så kallade experter förutspådde en tidigt knockout för utmanaren. Hypen som byggdes upp kring honom efter att ha levererat en av tidernas mest brutala knockouts över veteranen Alistair Overeem var olikt något annat jag någonsin upplevt i UFC. Det faktum att Ngannou vid den tidpunkten aldrig gått mer än två ronder bortsåg man ifrån, och mästarens meriter var det få som påpekade. Ngannou var på väg att bli Afrikas första mästare, kring det var experterna enade. Miocic hade dock andra planer. Mästaren visade varför han är en av de bästa tungviktarna någonsin. Han dominerade Ngannou från första sekund. På fötterna var hans snabbhet, huvudrörelse, fotarbete och träffsäkerhet för mycket för den kraftfulle Ngannou. Ngannou svingade vilt, missade, och blev trött. När Miocic väl brottade ner kamerunaren exponerades ett stort hål i hans mark ”game”. På marken låg Ngannou som en fisk på torra land, helt orörlig. Stipe Miocic vann samtliga ronder och blev den första (och enda) tungviktaren i UFC:s historia att försvara bältet tre gånger.

Bortförklaringarna

Sedan det första mötet har Francis Ngannou kommit med en del bortförklaringar till det dåliga resultatet. Men till skillnad från Deontey Wilder så är hans bortförklaringar inte helt ologiska. Det faktum att han tog matchen på hyfsat kort varsel (6 veckor) och precis efter att han besegrat Overeem är något som absolut kan ha påverkat hans prestation. Något annat som måste ha påverkat hans prestation var all media han tvingades göra. Det var första gången han var i strålkastarljuset och därför första gången han tvingats göra mer än en handfull intervjuer inför en match. Med tanke på att han både var favorittippad och otroligt populär blev det betydligt fler intervjuer för Ngannou än för andra utmanare. Något som dock inte går att snacka bort är hans totala avsaknad av ett så kallat mark ”game”. Med tanke på att han innan han mötet med Miocic inte behövt använda sig av brottning eller grappling är det kanske inte så konstigt att han knappt tränat på det.

Ngannou har inte testats på marken

Sedan förlusten mot Miocic 2018 har Ngannou återigen sett oslagbar ut (bortsett från matchen mot Derrick Lewis). Den återkommande frågan är dock fortfarande om han utvecklat sin grappling till en nivå där han faktiskt kan försvara sig mot de bästa av de bästa. På grund av att han inte hunnit testats på marken sedan förlusten mot Miocic kvarstår mysteriet kring nivån på hans grappling. Men inför returmötet har man kunnat se att brottningen och konditionen varit i fokus för kamerunaren. Ngannou vill inte göra samma misstag två gånger om, en flytt till Las Vegas för att träna på Xtreme Couture är ett tydligt tecken på det. Med en riktig huvudtränare och full tillgång till UFC:s Performence Institute med all deras data baserad kost, träning och återhämtning så vågar jag lova att vi verkligen kommer att få se den bästa versionen av Ngannou på lördag.

UFC APEX

Oktogonen på UFC Apex är som känt betydligt mindre än standard oktogonen. Vem som kommer att dra fördel av detta råder det delade meningar kring. Vissa anser att den mindre buren kommer göra det lättare för Miocic att komma tillräckligt nära Ngannou för att brotta ner honom. Andra anser att den mindre oktogonen kommer göra det tufft för Miocic att ha samma rörelse som sist, och att Ngannous chanser att landa sina matchavgörande slag därför ökar. Personligen tror jag inte att storleken på oktognen kommer att spela någon större roll. Både Miocic och Ngannou har gått matcher på UFC Apex förut och vet därför hur dem ska anpassa sig. Något som jag däremot tror kan komma att spela en avgörande roll är den stora tidsskillnaden i oktogonen. På sina senaste tre matcher har Ngannou bara spenderat 1 minut och 57 sekunder i oktogonen, jämför detta med Miocic som har spenderat 48 minuter och 42 sekunder så inser ni varför rutinen ligger hos mästaren.

Vem vinner?

Vem tror jag då vinner? Experterna tror återigen på Francis Ngannou, men jag delar inte den åsikten. Det har gått tre år sedan det första mötet, och sedan dess har jag inte sett något som tyder på att Ngannou har utvecklats tillräckligt för att han ska kunna slå Miocic. ”Det krävs bara en träff” är det många som säger när de argumenterar för Ngannou. Och det stämmer. Men sannolikheten att han landar det där förödande slaget är väldigt låg. Stipe Miocic är UFC:s bästa tungviktare av en anledning. Han gör sällan misstag. Ett misstag är vad som krävs för att Ngannou ska slå honom på lördag, och det kommer inte att inträffa.

 

Galan sänds på Viaplay med start 04:00!

Läs Phillips intervju med Anthony Yigit här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer