Anthony Yigit Artikel

Anthony Yigit efter segern i elitstyrkans hemligheter – ”Här lever man boxning””

Anthony Yigit har precis charmat svenska folket med sina prestationer i programmet Elitstyrkans hemligheter. Just nu är han dock på plats i Miami för att uppnå en helt annan dröm, nämligen att bli världsmästare i boxning. När jag fick möjligheten att prata med Yigit låg han i hårdträning inför sin kommande match, som ännu inte är officiell. 

”De har lovat mig en match nu under våren”

Det är nu ett år sedan jag senast intervjuade Anthony Yigit. Där och då befann han sig i ett nytt skede av karriären. Han hade nyss lämnat sin promotor Team Sauerland och skulle nu istället söka lyckan utomlands, för att fortsätta sin karriär.

Jag skulle göra mig redo för min kommande match men då slog Corona till och sen dess har allt legat på lä. Sen så åkte jag hem igen och då kom inte jag och Team Sauerland inte överens och då sökte jag mig till USA istället. Så jag signade med en manager här och sen så åkte jag upp hit i Deceber och signade med Dave promotions som gör galor på PBC. Så på det kontraktet står det att alla mina matcher ska sändas på PBC eller liknande TV-kanal. De är baserade i Miami och samarbetar tillsammans med King Kong boxing.

Samarbetet med Dave Promotions har gjort att Anthony nu på nytt är i USA för att träna. Men omställningen har inte alltid varit enkel, då han i grunden uppskattar att träna och verka på hemmaplan.

Jag bor 30 minuter ifrån Miami i Fort Lauderdale och jag bor i ett hus tillsammans med från början 3 andra boxare. Men just nu är vi bara två stycken kvar och en fystränare. Sen går vi till gymmet som bara ligger gångavstånd bort och så tränar vi där. Grejen är att jag inte är ett jättestort fan av hur amerikanerna tränar. Jag tycker att det är lite för ostrukturerat och jag är lite mer för den här svenska/ryska skolan där det är mera struktur. Och därför har jag bestämt mig för att jag kan bo kvar i Sverige och träna för att sen åka till USA på träningsläger och köra själva matcherna.

Sejouren i Miami verkar nu också bli längre än vad  han planerade från starten. Datumet för hans match har flyttats fram fler gånger om, men han är fortfarande hoppfull om att ett matchdatum snart ska bli spikat. 

De har lovat fortfarande lovat mig en match nu under våren och jag är på dem rätt mycket. Vi håller på att bråka lite just nu då jag tycker att de är rätt oklara om när det ska bli. De säger i slutet av mars eller i början av april och det är ju snart, därför tycker jag att vi borde ha den klar. Men de menar på att eftersom att det är en comeback-match är det inte så viktigt att ha allting klart så långt innan.

Då Anthonys egen tränare tvingades lämna USA i förtid, står han nu på egna ben. I en kommande match kan det mycket väl bli så att han får ansvara för sina egna taktiska direktiv. 

Jag har ju så pass mycket erfarenhet att jag kommer kunna köra matchen med den tränaren som jag tränar med här. Han och jag jobbar med varandra nu under sparring och jag försöker lära känna honom lite. Sen så har min manager sagt att om vi får matchen i så pass god tid, kommer vi kunna flyga in min tränare igen över helgen. Så i så fall får vi göra på det viset.

Adrien Broner tackade nej”

Inför Adrien Broners comeback förra månaden ryktades det hejvilt om olika motståndare. Även Anthony Yigits namn var med i rykteskarusellen, men till slut ställdes Broner mot Jovanie Santiago. Den forne supertalangen Broner har tidigare varit aktuell för ett stormöte med Floyd Mayweather och har dessutom mött Manny Pacquiao, men någon match mot Yigit var han aldrig intresserad av. 

Showtime frågade mig om jag ville ha den matchen och vi tackade ja, men Adrien tackade nej då han sa att han inte ville möta en southpaw. Jag är inte så imponerad av Adrien.

Medans matcherna i ringen uteblivit har Yigit sysselsatt sig på annat håll. För oss tv-tittare är det framförallt Elitstyrkans hemligheter som blivit hans höjdpunkt för året. I dokusåpan som handlar om att klara av den utbildning elitstyrkan genomgår, lyckade Anthony Yigit förbaskat bra. Då han var en av de tre som lyckades slutföra hela utbildningen. Ett resultat av detta är framförallt ett större följe på sina sociala medier och en bredare uppmärksamhet i stort.

Det hela började faktiskt med en vän som taggade mig i ett inlägg på Facebook då hon tycker att jag tränar så mycket. Jag kände liksom ja varför inte och ansökte. Sen kom dem tillbaka och gjorde en intervju med mig och sen återvände de igen, för att få med mig på fystesterna. När jag väl hade gjort testerna tog de med mig på en slutaudition och därefter fick jag reda på att jag hade gått vidare haha. Jag ansökte om det i mars och fick tillbaka svaret i maj. Vi åkte i september.

Deltagandet i Elitstyrkans hemligheter och har också gett honom mersmak för att arbeta med TV. 

Jag gillar att jobba med TV och det har jag alltid gjort. Jag har varit med på uppdrag som statist och gjorde faktiskt en audition för att vara med i TV, men jag fick tyvärr inte den. Så jag gillar att jobba med TV och skådespela. Men det blir ju mer en hobby nu då jag har karriären att tänka på.

”Har accepterat hur mycket publicitet boxning får i Sverige”

Det kan tyckas vara ironiskt. Att allt som krävdes för ett större medialt genomslag för Anthony, inte var sin OS-medverkan, en vunnen EM-titel eller match om VM-titel. Utan att det istället visade sig vara en dokusåpa på TV4 som lyckade göra den erfarne boxaren folkkär. 

Jag har accepterat hur mycket publicitet boxning får i Sverige, vilket inte är alls mycket. Så jag blev ganska fövånad över hur mycket folk som hörde av sig efter elitstyrkan. För jag är van vid att synas på TV och är van med att vara med i lite offentliga sammanhang. Det har lett till att jag tänkt att folk inte bryr sig så mycket, men efter det här så märkte jag att svenska folket har gillat det.

”Här lever man boxning”

Väl på plats i Miami har Yigit stött på sparringmotstånd som inte vore möjligt hemma i Stockholm. Stora stjärnor har sin proffssatsning förlag just här och han menar också att det finns en helt annan kultur i USA än i andra länder när det gäller proffsboxning. 

Det är mer prestige här I USA. I varje sparring är det att ge sitt max och man får absolut inte förlora en sparring. För att då får folk reda på det. Jag gjorde en rätt tuff sparring förra veckan, där både folk ifrån PBC, min manager och min promotor var på plats. För att de ville se hur jag gjorde ifrån mig. För här handlar det inte bara om att lära sig utan att faktiskt bevisa vad man kan. Jag sparrades med Michel Rivera, han är ganska stor inom PBC då han är deras nye up and coming. Jag skulle också egentligen sparras med Chris Colbert idag, men sen hörde jag inte ifrån min manager så då struntade vi i det. Så det finns grymt folk att köra med.

Grejen är att boxningen i USA är så stort och det är nästan en kulturell grej. Träningen i sig tycker jag inte är något speciellt. Men skillnaden mellan Sverige och USA är att här lever man boxning och i Sverige tränar man boxning. Så i Sverige blir du inte en boxare, utan en kille som tränar boxning. Du har den mentaliteten i USA och du är ständigt nära världsmästarna och ser legendarerna, det är nog lite det som gör skillnaden tror jag. Och därför är det viktigt även för duktiga boxare att komma hit för att få proffsboxningskulturen.

”Jag väntar på att få höra om nästa match och till dess så tränar jag bara. Så förhoppningsvis blir det snart och så kommer jag hem sen.”

Jag kan bara önska detsamma som Anthony Yigit här ovan. De svenska boxningsfansen vill se en ny match och det snart. För han är så pass mycket mer än bara en TV-persnolighet, Anthony Yigit är en boxare, Anthony Yigit är dessutom en otroligt bra sådan.

Kamran Kabinejad – ”Boxningsförbundet har tagit kartell på boxningen” – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer