Akman Krönika

KRÖNIKA: Akman och Harila går in till Cage Warriors på helt olika premisser

Tobias Harila är den stekheta fjäderviktstalangen som nu äntligen får sin första chans i en riktigt stor MMA-organisation. Rostem Akman är welterviktaren som redan varit ute på de största scenen och nu bara vill en enda sak, att ta sig tillbaka. Därför är Harila och Akman i helt olika delar av sina karriärer inför Cage Warriors trilogihelg i London.

Det var uppriktigt sagt riktigt roliga nyheter som kom de svenska MMA-fansens väg. Redan i december blev det officiellt att Harila hade skrivit ett kontrakt på flera matcher med Cage Warriors, medans nyheten om Akmans intåg i organisationens kom först för någon vecka sedan. Det var lite extra speciellt utifrån det perspektivet att Sverige de senaste åren haft allt färre fighters i den brittiska organisationen än tidigare, där bland annat UFC-fightern Jack Hermansson tidigare varit mästare.

En klar väg till UFC för Harila

För Harilas räkning måste nog Cage Warriors ses som ett välkalkylerat sista steg innan han kan ta sig in i världens största organisation, UFC. Han har ett gediget record på 9 vinster och 1 förlust där motståndet verkligen har varit på en hög skandinavisk nivå. Krut i nävarna finns det gott om, vilket inte minst bevisades genom nedslagningarna av Adam Westlund i november. Harila börjar närma sig den åldern där MMA-fighters når sin fysiska prime och han har i sin tränare Jörgen Hamberg en trygg och bra bas att bygga vidare karriären på. Med 7 raka vinster i ryggen går han in till helgens gala med ett starkt momentum och jag blir inte förvånad om han hinner slåss om ett bälte under början av 2022.

Akmans tid i UFC var tuff

Rostem Akman gick under 2019 ifrån att vara en återkommande fighter på Superior Challenge, till att få debutera på UFC Stockholm. Efter en ihärdig kampanj infrån MMA-Sverige tilldelades Akman en match på kort notis. Debuten gick samtliga tre ronder men det var motståndaren Sergey Khandozhko som tilldelades segern på bortaplan. Därefter tilldelades Akman en ny match på den gigantiska galan UFC 243 där Israel Adesanya vann UFC:s mellanviktsbälte mot Robert Whittaker. På underkortet fick Akman möta Jake ”The Celtic Kid” Matthews och han var aldrig ens nära en seger. Akman gjorde karriären sämsta match med absolut sämst timing, då det räckte för att han skulle bli sparkad ifrån UFC.

Se på Nicholas Dalby

Att ta sig till UFC är svårt, att få sparken av organisationen och sedan komma tillbaka är ytterst ovanligt. Men det är inte omöjligt och vi behöver inte leta längre än till Köpenhamn för att få ett exempel. Dansken Nicholas Dalby åkte efter flera förluster ur UFC precis som Akman. Han drabbades av en tuff depression men efter ett tag fick han ett kontrakt med Cage Warriors. Där förlorade han till och med sin debut, men lyckades sedan rada upp segrar i organisationen. Därför är Dalby ett lysande exempel att ta inspiration ifrån för Akman, men man behöver nog ändå lite tur för att komma tillbaka till just UFC. I Dalbys fall kom UFC:s första gala i Danmark minst sagt lägligt, men det finns inget som säger att Akman inte kan göra detsamma.

Tuffa matcher väntar

För Rostem Akman blir det skarpt läge direkt redan nu på fredag. Då går han in som semifinalist i Cage Warriors welterviktsturnering och det blir tufft motstånd direkt. Irländaren Ian Garry kallas för ”The Future”, men för att Akmans framtid i Cage Warrior ska bli framgångsrik måste han allt ge Garry sin första förlust i karriären. Harilas väg mot fjäderviktstiteln inleds istället på lördagens gala där han ställs mot skotten Aidan Stephen. Västerårsfighterns motståndare har gått hela 6 matcher i Cage Warrior där han vunnit mer än han förlorat. Men Tobias Harila har redan stångats med Adam Westlund och tvingat Bellator-rutinerade Rafael Macedo att ge upp i rondpausen. Därför ser jag Harila som favorit på lördag och det är nog inte omöjligt att vi får se ett nytt och snabbt avslut.

Derséns historier: Tommy Morrison – ”Rockystjärnan som fick HIV” – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer