Morrison Krönika

Derséns historier: Tommy Morrison – ”Rockystjärnan som fick HIV”

Historier ska helst ha något speciellt i sig. De kan vara upplyftande men också hjärtskärande, det viktiga är att de gör någonting med oss. I den här artikelserien kommer jag, Philip Dersén att berätta de mest episka, sorgliga men också bisarra historierna från kampsportens värld. Idag handlar det om Tommy Morrison. Rocky-stjärnan som blev världsmästare i tungviktsboxning, för att sen dö i sviterna av HIV redan som 44-åring.

Uppväxten

Tommy ska ha varit en avlägsen släkting till Hollywood-ikonen John Wayne. Wayne var känd som dåtidens stora stjärna inom Cowboygenren och kom att både skådespela och skriva prisbelönta filmer under flera årtionden. Tommy Morrison fick aldrig träffa sin släkting i livet, men kopplingen förblev alltid intakt. Då Morrison valde ”The Duke” som sitt smeknamn i ringen, vilket var det John Wayne kallades i filmkretsar. De i släkten han trots allt umgicks med var kanske inte helt oväntat sina föräldrar. Modern Diana och fadern Jay hade dock en inställning till livet som inte liknade någon annans. Redan när Tommy Morrison blivit en ung tonåring var föräldrarna flitiga med att anmäla honom till diverse barslagsmål, de införskaffade ett falskt ID-kort för att kunna få in den då 13-årige Tommy i streetfights där man egentligen behövde fyllt 21.  Det mest definierande för deras barnuppfostran var nog ett besök på den lokala strippklubben 1983. Då finansierade Diana sin sons första tatuering, medan Jay bjöd Tommys på hans första kvinnliga nakendans.

Blev boxningsproffs

Efter en minst sagt okonventionell barndom hade Morrisson kommit att bli framgångsrik i både amerikansk fotboll och tungviktsboxning. Direkt efter high-school mottog han ett stipendium för amerikansk fotboll på Emporia State university, men till slut valde han att fokusera på kampsporten. Med 222 amatörmatcher i bagaget blev han i november 1988 en professionell boxare. I sin första match som tog plats i New York avslutade han William Muhammad i matchens första rond, och kom att göra detsamma i sina nästkommande 5 matcher. Efter bara 11 månader hade Morrison hunnit boxas 19 matcher och vunnit allihop. Det skapade en stor medial uppmärksamhet och Sylvester Stallone som var mitt inne i skrivprocessen för Rocky 5, blev förälskad i den unge tungviktaren. Ett samtal senare och allt var klart. Morrison skulle ta ett halvårs break ifrån boxningskarriären för att göra sin premiär på vita duken.

File:Tommy Morrison-1990.jpg - Wikimedia Commons

Rocky V

Rocky 5 har enligt många filmkritiker setts som filmseriens sämsta. Men Tommy Morrison fick en hel del beröm för sin medverkan. Han spelade rollkaraktären Tommy Gunn, som inte var helt olik han själv. Gunn var en obesegrad, hungrig tungviktare som byggs upp likt en sann knockout-maskin. Rocky Balboa som själv lidit stor skada efter sin match mot Ivan Drago i den tidigare filmen, tar efter viss tvekan Gunn under sina vingar. De bygger upp en stark relation, men efter en diskussion om när Gunn egentligen är redo för en chans på VM-titeln, börjar deras relation att knaka i fogarna. Istället börjar Tommy Gunn boxas för filmens onda promotor George Washington Duke och deras relation liknar den Mike Tyson och Don King hade haft några år tidigare. Efter en avslutande street-fight kockar Rocky Balboa ner Tommy Gunn i rännstenen, men Tommy Morrison kunde tack vare denna nyfunna popularitet få sin karriär att komma igång på riktigt.

George Foreman

Morrison fortsatte vara aktiv i ringen och det belönade han med en VM-fight mot världsmästaren Ray Mercer under 1992. Den här matchen blev en personlig sådan för Morrison, då Mercer var den som hade förstört hans drömmar om att få boxas OS I Seoul 1988. Ray Mercer hade sedan gått hela vägen fram till OS-finalen och bärgade guldmedaljen i Sydkorea. I matchen om VM-bältet dominerade Morrison de inledande ronderna och om det inte vore för Mercers tunga haka, kunde han tagit en sedvanlig snabb knockout-seger även här. Men tröttheten slog sedan in hos Morrison som blev avslutad i matchens 5:e rond. Han fortsatte sedan vara aktiv i ringen och belönades efter 8 matcher med en ny chans på WBO-titeln mot den comebackande legendaren George Foreman. Foreman hade vid den här tidpunkten boxats 75 matcher som proffs och han var aldrig riktigt nära att hota Morrison som vann på poäng. Nu kunde han äntligen titulera sig som världsmästare

VM-Titeln

WBO-titeln lyckades han försvara en gång mot Tim Tomashek, men sen fick det räcka. I sitt andra titelförsvar blev Morrison avslutad redan i matchens första rond. Trots att han efter förlusten Michael Bentt gick 12 matcher till, fick han aldrig slåss om en VM-titel igen. Det skeppet hade seglat. Efter en förlust mot världsboxaren Lennox Lewis skulle han senare gå upp i ringen mot Arthur Weathers. Det hade börjat tisslas och tasslas om eventuella hälsoproblem för Tommy Morrison, som plötsligt såg ut ha åldrats flera år på bara några månader. Han vägrade först att ta det rutinartade blodprovet inför matchen, med den givna anledningen att han var rädd för nålar. Till slut tvingades han genomföra blodprovet och dess resultat avslutade hans karriär. Tommy Morrisons konstaterades med sjukdomen HIV och han berättade för pressen att han ådragit sig sjukdomen genom ett hänsynslöst leverne.

File:Tommy Morrison cropped.jpg - Wikimedia Commons

HIV-diagnosen  

Morrison tog emot sin HIV-diagnos i ett skede när sjukdomen precis hade nått sin kulmen. Sjukdomen var stämplad som en kraftigt ökande sjukdom under perioden 1981-1995, alltså ett år innan Morrisons positiva blodprov 1996. Uppgifter ifrån både hans tidigare fru och hans intervjuer under tiden på rehabcenter, vittnar dock om att Morrison skulle vetat om sitt sjukdomstillstånd redan 1989. Det innebär att han skulle varit HIV-positiv redan under Rocky-inspelningarna, men också att han valde att leva i förnekelse under en stor del av sitt vuxna liv. När han tog emot sin officiella diagnos 1996, var det i en värld som var chockerad av sjukdomens rapida spridning. Queen-sångaren Freddie Mercury var den person som hade fått symbolisera sjukdomen, och hans dödsfall 1991 hade skakat om världen. Tommy Morrison som till en början valde att undvika läkares rekommendationer, blev till slut en stor och viktig symbol för att sprida kunskap om sjukdomen i USA. Det var den pensionerade NBA-legendaren Earvin ”Magic” Johnson som kontaktade Morrison för att bidra med stöd under sjukdomsförloppet. ”Magic” Johnson hade diagnostiserats med sjukdomen under 1991 och valde att under uppmärksammade former omgående pensionera sig från all form av basket. Han och Morrison blev ett framgångsrikt radarpar och lyckades nå ut med sitt budskap till miljontals amerikaner. I en kampanj som nog får ses som Tommy Morrisons viktigaste bidrag till eftervärlden.

 Till slut rämnade allt

Men efter sin tid som aktivist för sjukdomen, rämnade till slut allt. Morrison som med rätt medicinering hade byggt upp sin bristande fysik tillbaka till fornstora dagar, träffade plötsligt en ny kvinna i sitt liv. Trisha Harding som senare kom att bli hans fru valde att avskärma Tommy ifrån verkligheten. Han fick inte längre ge intervjuer, hans samarbete med ”Magic” Johnson rann ut i sanden och mest kontroversiellt var hans val att helt sluta med sin medicinering. Istället ska han ha börjat bruka tyngre droger likt kokain och metamfetamin vilket ledde till att sjukdomen började bita på Tommy i en allt raskare fart. I hans sista intervju under 2011 för tv-spelet Fight Night gick han inte längre att känna igen. Tommy som nyss hade fyllt 40 såg ut som en gammal man, och det pojkaktiga utseendet från starten av karriären var långt borta. Till slut klarade inte kroppen av mer stryk och den 1 september 2013 somnade Tommy Morrison till slut in på Nebraska medical center i Omaha. Dödsorsaken fastställdes till en hjärtattack i kombination med en allvarlig infektion och den forne Rocky-stjärnan och världsmästaren blev bara 44 år gammal.

Boxningen lever kvar i familjen

Efterspelet bakom Tommy Morrisons sjukdom har fortsatt långt efter hans död. Hans sista fru Trisha Harding fortsätter påstå att hennes mans HIV-diagnos var falsk, medan hans mor anser att han hade fullt utvecklad AIDS på sin dödsbädd. Tommy Morrison lämnade inte efter sig några större pengasummor, och det är egentligen oklart om han ens hade kvar något av de han tjänat in under karriären. Men boxningen lever kvar i familjen Morrisons ådror och hans två söner hade gjort sin pappa stolt om han varit i livet. Både Trey Lippe och James McKenzie Morrison som de heter har valt samma karriärsbana som deras fader. Båda debuterade som proffs under 2014 utan några direkta meriter som amatörer. De har ännu inte åkt på några förluster utan har tillsammans radat upp ett matchfacit på 33 vinster och 2 oavgjorda matcher. De är likt Tommy Morrison avslutare av rang och deras matcher går ytterst sällan till domarnas bedömning. Ingen av de har boxats några matcher sedan 2019 men vi får hoppas att de återvänder. För varje dag med minsta spår av Tommy Morrison i en boxningsring, får anses vara en bra dag.

UFC 259: Derséns tre slutsatser – ”Aljamain Sterling är en fruktansvärt oförtjänt världsmästare” – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer