Braekhus Krönika

KRÖNIKA: Cecilia Braekhus förluster är slutet på en era

Alla nationer har pionjärer i sina respektive sporter. Cecilia Braekhus blev Norges största boxare genom tiderna och tog tillbaka sporten till landet efter ett långt förbud. Med vinsten av Ring Magazines hedersbälte 2018 är också frågan om hon inte är världens mest framgångsrika damboxare genom tiderna. Därför avslutades en era i lördags natt när hon föll på nytt mot Jessica McCaskill. 

Det är inte mycket man har varit avundsjuk på vårt grannland Norge när det kommer till idrottsliga prestationer. De har inte kvalificerat sig för ett VM i fotboll sedan 1998 och de kan förmodligen inte ens stava till sporten tennis. Numera är fotbollsspelarna Martin Ödegaard och Erling Braut Håland två stora idrottsstjärnor, men så var inte alltid fallet för Norge. Bakom 2000-talets stora norska idrottsprofiler Petter Northug och Marit Björgen, var det istället en kampsportare som tog stor plats i norska medier. Nämligen Cecilia Braekhus.

Slog både Klara Svensson och Mikaela Laurén

För oss svenska boxningsfans har hon ofta setts som en fiende. Hon avslutade Mikaela Laurén redan 2010 för att sedan under ett och samma år, besegra de både svenska damboxarna 2017. Den som gav bäst motstånd av svenskorna var Klara Svensson. Men domarsiffror som 100-90 vittnar om att inte hon heller lyckades hota Braekhus något nämnvärt. Både Svensson och Laurén fick dock vara en del av ett stort kapitel i Braekhus karriär, nämligen när hon fick ta tillbaka boxningen till sitt hemland. Boxningen hade varit förbjuden i Norge sedan 1981, men i en kombination av politiska påtryckningar och Braekhus internationella framgångar blev det till slut tillåtet. Återkomsten tog plats under hösten 2016 där hon fick vara huvudattraktionen på en gala i Oslos stora inomhusstadion The Spectrum. Arenan som tar cirka 10 000 åskådare var slutsåld och Braekhus gjorde ytterligare tre matcher på hemmaplan, där Laurén blev den sista.

De två förlusterna 

Braekhus såg länge ut att vara helt ostoppbar. För två år sedan hade hon ett record på 36-0 och man kunde då knappt föreställa sig att hon någon gång skulle få uppleva en förlust i ringen. Sedan dess har hon åkt på två stycken. Den personen som till slut blev för tuff för den norska legendaren var Jessica McCaskill. En riktig slugger. Amerikanskan som bara varit proffs sedan 2015 har dessutom redan hunnit förlora två gånger om. Men både i Tulsa 2020 och i Dallas 2021 visade hon sig vara Braekhus övermäktig. Hon slog både hårdare och mer i matcherna där den andra segern var än mer tydlig än den första. Trots att Braekhus rent tekniskt är en bättre boxare och hade stjärntränaren Abel Sanchez i sin hörna räckte det inte till, McCaskill fick matcherna exakt dit hon ville.

Vann The Ring Magazines första kvinnliga hedersbälte 2018

Men för den numera titellösa Cecilia Braekhus är nog karriären nu över. Framgångarna har varit många och hon blir ihågkommen för mer än bara sina matcher. Hon kunde på egen hand sälja ut hela arenor, vilket får ses som smått unikt för damboxning. Förhoppningen är också att hennes långa tid som världsmästare satt sina spår inom den skandinaviska damboxningen. Att fler tjejer söker sig till de patriarkalt dominerade boxningsgymmen så att det kommer fram en ny generation av damboxare. Men störst av allt är nog ändå hennes vinst av The Ring Magazines första kvinnliga hedersbälte 2018. Där den manliga utgåvan har vunnits av exempelvis Mike Tyson, Muhammad Ali och Floyd Mayweather. Smeknamnet ”First Lady” har aldrig varit mer träffande än då. Det enda jag hoppas nu, är att hon inte också blev den sista Skandinav att tilldelas bältet.

Derséns historier: Tommy Morrison – ”Rockystjärnan som fick HIV” – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer