ArtikelNyhet

Love Holgersson – Starkt OS-hopp i boxning för Sverige, om att bli proffs, ”Tanken har slagit mig!”

Första gången jag riktigt tog notis om Love Holgersson var på SM 2015 när hon besegrade världsboxaren och dubble olympiern, Anna Laurell Nash i finalen och blev SM-drottning i mellanvikt. De två har mötts åtskilliga gånger genom åren och Laurell Nash har mestadels gått segrande ur deras bataljer. Världsmästar-Anna kan ha haft lite flyt med domarna några gånger då det varit jämna matcher. Holgersson är en ypperlig tekniker med lång räckvidd och bra tryck i slagen. Helt olik nämnde Laurell Nash är hon faktiskt inte. Nu är den betydligt äldre Laurell Nash pensionerad och Holgersson har tagit över.

Hon är en av få som kommer att OS-kvala detta år och chanserna är goda. Fighter Magazine bad den dekorerade BK Swing-boxaren om en intervju (Q&A) läs den här nedan!

Q&A Love Holgersson –  OS-hopp för Sverige

Du är ju en av de utvalda som de satsar på inför nästa OS. Kan du berätta lite om dina förutsättningar inför de stundande OS-kvalet! Vad får du rent konkret för fördelar av SOK/SBF? Hur fungerar det? 

Minimum vad som krävs för att nå toppen! Förbundet (Lennart Bernström) är lyssnande och försöker styra upp en vettig plan, trots pandemi, med läger för att maximera prestationen inför kommande OS-kval. Och av SOK får man hjälp av resurspersoner och ett ekonomiskt stöd där man lever på minimum. Trots att det ger en viss ”fördel” hade jag inte klarat det utan mina sponsorer, min coach och sparringen på hemmaplan.

Hur ser den närmaste framtiden ut? När OS-kvalar du? 

Just nu tränar jag på hemma, vi har några läger inplanerade framöver på Bosön innan OS-kvalet går av stapeln 4-8/6 i Paris. Då kvalen har gjorts om pga pandemin så är det enbart ett Europa-kval, den lottningen är klar sen 2020 och jag måste vinna 2 matcher för att vara klar för OS. 

Kan du berätta lite om dina finaste meriter för de läsare som inte känner till dig så bra! 

Nationella meriter: 

5 diplom SM-guld
1 USM-guld
3 JSM-guld
SM-guld 2010, 2015, 2020

Årets boxare i Sverige alla kategorier:
2011
2018

Internationella meriter: 

NM-guld 2010, 2015, 2018, 2019
UEM-guld 2008

JEM-guld 2010 & 2011
JVM-guld 2011 (även utsedd till bästa junior)

EU-brons 2013
EM-brons 2019

Du boxar väl på 75 kilo? rätta mig om jag har fel, känner du till dina värsta konkurrenter internationellt i din viktklass? Har du mött några av toppnamnen? 

Jag har bra koll på mina konkurrenter vilket man bör ha på min nivå. Har även mött några av dom. Dock har jag nog varit min egen värsta konkurrent dom senaste åren så jag har jobbat både fysiskt men även väldigt mkt psykiskt det senaste året och kommer kliva upp i ringen mer utifrån mig själv framöver. 

Vad skulle du själv säga är dina starkaste ”vapen” som boxare? 

Min längd, teknik och rutin. 

När tog din boxningskarriär riktigt fart. Vilket är ditt bästa år så här långt? 

Jag spelade fotboll fram tills jag var 15, när jag skulle kliva upp som amatör och fick kliva med i landslaget med boxningen insåg jag att satsa på 2 idrotter samtidigt inte gick längre. Där och då valde jag boxningen och det har haft mitt fulla fokus mer eller mindre sedan dess. Mina bästa år har nog varit först 2011 då jag tog både JVM och JEM-GULD, och sedan 2018, hade väldigt mycket i livet då men lyckades ändå prestera bra på dom flesta tävlingarna.

Vilka tränare vill du framhålla som oerhört viktiga för ditt idrottande ? Vilka har hjälpt dig till där du är i dag? 

Då jag varit med väldigt länge finns det många att tacka, som har hjälp, stöttat och format mig. Men dom två jag specifikt väljer att lyfta fram är Paul ”Pille” Åberg (Säters BK) som skolade mig från grunden och sedan nu min coach nr 1, Mikael Jaeger (BK Swing), utan honom skulle jag inte vara där jag är idag.

Tycker du om att titta på kampsport på TV och skärmar, följer du proffsboxning och MMA? 

Jag har ingen större koll men tycker ibland om att kika lite på MMA, det fascinerar mig, och jag brukar även se proffsboxning ibland, om det är någon stormatch eller någon jag känner/ känner igen. 

Skulle du vilja bli proffs om det går bra på OS? 

Det har aldrig varit mitt mål att bli proffs, men på senare år har tanken slagit mig, så vem vet efter detta eller nästa OS. 

Faktarutan 

Namn: Love Holgersson
Född: 1993 Dalarna
Bor: Ludvika
Klubb: BK Swing
Favoritslag: (Titta och se! )
Det visste du inte om mig: Livsnjutare, mysproffs, krambjörn. Älskar allt från lugn och stilla hemmavid, en varm dusch, god mat och något trevligt på TV:n såsom nyhetsmorgon, bonde söker fru, idol, (Nerd Allert) Harry Potter etcetera till kallbad, åka fyrhjuling, vapen, hinderbanelopp och att slå folk på käften såklart.

Läs om Anton Turkaljs kommande fight på Brave CF 50 här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer