Edwards Artikel

Derséns tre punkter: INFÖR UFC Fight Night 187 – ”Edwards är tillbaka”

Leon Edwards kan mycket väl ha varit UFC:s mest orättvist behandlade fighters de senaste åren. Nu är han äntligen tillbaka och det krävs en vinst mot Belal Muhammad för att hålla sig kvar i titeldiskussionerna. Här kommer mina tre punkter inför UFC Fight Night 187. 

1. Edwards är äntligen tillbaka 

Jag tycker uppriktigt sagt verkligen synd om Leon Edwards. Efter sin seger i London 2019 mot Gunnar Nelson blev han i mediazonen slagen av sin kollega Jorge Masvidal, mitt i ansiktet med vad som UFC-fansen döpt till ”3 piece with a soda”. Av förklarliga skäl ville Leon Edwards då hämnas detta tilltaget i buren, men Masvidal nobbade då han blev erbjuden större matcher. Därefter har pandemin gjort Edwards till en av sina stora syndabockar. I våras skulle han gå huvudmatch mot forne världsmästaren Tyrone Woodley, men då Storbritannien började stänga ner landet blev galan inställd. Sedan dess försökte han möta Khamzat Chimaev tre gånger om, men efter att de båda fått Covid-19 och att Khamzat ännu inte är fullt tillfrisknad, fick han stå tillbaka ännu en gång. Det är nu snart två år sedan Edwards senast slogs i UFC och han får sannerligen vara tacksam att Belal Muhammad tar matchen på kort notis. För även om Muhammad inte är ett lika stort namn som Khamzat Chimaev eller Colby Covington så blir det i alla fall en match, det måste vara prio ett för Leon Edwards 2021.

2. Edwards och Muhammad har identiska records 

Belal Muhammad är inte ens på UFC-rankingen i weltervikt, men jag tycker ändå att han kan vara förtjänt av en huvudmatch. Han har varit en mycket aktiv fighter sedan hans intåg i UFC 2016 och på de senaste 9 matcherna har han bara åkt på en förlust. Även om han inte har haft samma nivå på motståndet som Edwards, är det ändå intressant att deras matchfacit ser likadana ut. De har båda radat upp 18 vinster och 3 förluster i sina proffskarriärer och i UFC skiljer det bara en seger och förlust till Edwards fördel. Något som pekar mot att lördagens match kan gå alla sina fem ronder, är de bådas statistik. Hälften av Edwards matcher har gått tiden ut och för Muhammad är det hela 13 av hans vinster som fått avgöras av poängdomarna. Så vänta er inga snabba knockouter.

3. Cirkunov och Spann vill in på topp-10

Den lätta tungvikten är just nu en viktdivision som känns öppen och spännande. Jan Blachowicz gjorde i helgen divisionen legitim då han besegrade superstjärnan Israel Adesanya och har nu blivit en obestridd mästare. Cirkunov och Spann är långt ifrån den lätta tungviktens kändaste profiler, men de börjar närma sig topp-10. Cirkunov är på elfte plats medan Spann är på trettonde plats. De har båda blivit avslutade av Johnny Walker i matchernas första rond, men det är också Spanns enda förlust i UFC. Cirkunov har haft det tuffare då han på sina senaste 5 matcher bara vunnit 2. Därför är pressen tung på Lettländarens axlar och det kan bli en spännande match på marken. De har vunnit många matcher via just submissions och det kan tänkas bli något liknande även här.

Söndagskrönikan: Om Saunders vs Canelo, Rocky-statyn och en brittisk Mike Tyson  – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer