Krönika

Söndagskrönikan: Om Saunders vs Canelo, Rocky-statyn och en brittisk Mike Tyson 

Normalt sett har jag noll intresse av högtider, hur förnämliga de än må vara, men i år fram på vårkanten får vi anledning till att ansluta till den  mexikanska högtiden. ”Cinco de Mayo” (femte maj). Då kommer vi, som ni helt säkert redan snappat upp vid det här laget, att serveras en massiv, titel-enande superfight i supermellanvikt mellan, Saul ”Canelo” Alvarez och brittiske ”hetsporren” Billy Joe Saunders, en frispråkig southpaw som skapat rubriker på flera olika sätt genom åren, denne ”spoiler” till boxare, med släktskap i det s.k. ”Travelling Communityt” har sannolikt både en och två överraskningar att bjuda på i den matchen.

Saunders kommer inte att vika ner sig 

Canelo bör se upp.  Billy Joe Saunders är irrationell, egensinnig, envis och stolt i karaktären. Det som hände Yildirim nu senast kommer knappast att upprepas. Det här kommer att bli annorlunda. Hur han skall bära sig åt för att slå den suveräne mexikanen vet jag inte. Det är heller inte säkert att han gör det, men att han kommer göra ett ordentligt försök och inte vika ner sig i första taget är jag tämligen säker på.

Canelo vill åt bältet, Saunders pengarna och berömmelsen 

Det kommer att bli en spännande match och därför är ”Femte-maj-veckoslutet” definitivt en högtid som jag tänker fira. Om det blir mexikansk eller brittisk segerfest återstår att se. Jag bryr mig inte särskilt mycket om vem som går segrande ur den bataljen. Jag vill bara uppleva en grandios fight. Ett stycke boxningshistoria och det tror jag att det kommer att bli. Det kommer slå blixtar om den fighten. Canelo vill åt Saunders WBO-bälte och Billy Joe vill åt de pengar och den berömmelse som följer i spåren av en seger över Alvarez. Mycket står på spel. Jag kan knappt bärga mig!

Funderingar kring Rocky-statyn

Alla boxningsintresserade har väl ett förhållande till Rocky-films-genren. Det tillhör väl i princip ”allmänbildning” att ha sett åtminstone någon av dessa filmer (Rocky 1 från 1976 kanske?). Jag råkade nyligen på två foton på webben av Sylvester Stallone, ett från 80-talet (filmen) och ett från 2018, där den ikoniske skådisen flankerar den populära ”Rocky-statyn” som figurerar främst i Rocky 3 är det väl? Nämnda staty återfinns enligt uppgifter från Wikipedia framför ingången på Philadelphias ”Museum of Arts”,  och är skapad av konstnären

Är det samma staty som i filmen? 

A. Thomas Schomberg (1980) i brons. Den har blivit flyttad vid två tillfällen (1990 och 2006). Den har tidigare stått utanför ”The Spectrum”, en stor arena i   ”The City of Brotherly Love”. När jag såg bilden ovan, titta noga på den, tyckte jag inte att det såg ut som samma staty. Finns det två olika? En i filmen och en i verkligheten? Eller är det samma? Kan det möjligen ha framställts en ny snarlik kopia i efterhand. Jag vet inte helt säkert. Märkligt är det i alla fall! Någon där ute som vet säkert? 

Färgstark brittisk tungviktare med nyp nävarna

”Freezy Macbones” vet ni vem det är? Nej, förmodligen inte, jag visste inte heller vem det var förrän jag slumpartat snubblade över honom på sociala medier nyligen. Det är i alla fall en brittisk amatörtungviktare, en färgstark sådan med grym punch, men också med aningen yvig och vårdslös boxningsstil – opolerad är han utan tvekan, men det går inte att bortse ifrån att han påminner lite grann, ganska mycket faktiskt om en ung Mike Tyson.

Kolla in honom här nedan!  lyssna även till en intervju med den explosive ”britten” med rötterna i Ghana här nedan, när han skickar ut en utmaning till Jake Paul (who else?), snubben (Freezy) som började sent med boxning är lite av en karaktär, och vem vet han kanske kan bli något!

https://youtu.be/01M_ETS_y2s

 

https://youtube.com/watch?v=tCRtGXFc6Zc&feature=share

Parker slog sin gamle amatör-nemesis FA Junior på Nya Zeeland inför publik, strax före lockdown!

Parker

Det var märkligt att kliva upp lite tidigare på morgonen förra lördagen (07:30) och få högklassig proffsboxning från Nya Zeeland  (Auckland) serverad av streamingtjänsten DAZN till frukost. National-ikonen och f.d. WBO-världsmästaren i tungvikt, Joseph Parker ställdes mot obesegrade landsmannen Junior FA som han tidigare hade förlorat till som amatör. En inhemsk prestigematch. 

Fullt med publik var det trots rådande pandemi – mitt i showen meddelade dock speakern att premiärministern aviserat att Auckland återigen  skulle förpassas tillbaka till  ”Level 3 lockdown” dagen efter, vilket möttes av ett kompakt buande i publiken. ”Men tills dess har vi roligt” mässade ”anouncern” upphetsat och galan tuffade planenligt vidare.

På förmatchprogrammet var det kul att få stifta bekantskap med Joseph Parkers lillebror John Parker som planenligt knep sin sjätte raka seger (6-0) i en fyrarondersnatch i lätt tungvikt mot Egelaino Taito. Festligt också att spana in 148 kilo tunge 40-plussaren Julius Long kriga tufft mot mer normalstore, Hemi Ahio  i nästan 7 ronder innan han sänktes brutalt av Ahio (KO). Joseph Parker vann sedan en tät match på poäng efter 12 ronders boxning mot Junior Fa i huvuduppgöret. Parker var den som styrde matchen och agerade mest aggressivt. Han vann välförtjänt om ni frågar mig.

Förmatcher på galan 

Jerome Pampallone vs Antz Amouta  catchweight : Resultat, Pampallone W TKO

John Parker vs Egelani Taito, lätt tungvikt, 4 ronder, Resultat: Parker W4 

Nik ”The greek” Charalampous vs Panuve ”Wild boy” Helu, cruservikt sex ronder – Resultat: Oavgjort 6 ronder 

David Nyika vs Jesse Maio, cruservikt, Resultat: TKO1, segrare Nyika 

Julius Long vs Hemi Ahio – 8 ronder tungvikt. Resultat KO 7 segrare Ahio 

Anna Laurell Nash i Runners World

Före detta världsmästarinnan landslagsboxaren, och dubble olympiern, Anna Laurell Nash (40) porträtterades i senaste numret av Runners World under deras koncept ”Jag är löpare”. En stor och fyllig artikel om hennes löpvanor både under och efter karriären.

Andy Ruiz återkomst något av en besvikelse – ändå på PPV 

Det var intressant att läsa på diverse amerikanska boxningssajter att Andy Ruiz återvänder till action mot andraklassaren, Chris Arreola på Fox PPV i USA den 24:e april. Det som upprört skribenterna och experterna är att matchen erbjuds på PPV trots i princip noll procent attraktionskraft. Jag hade hellre sett Ruiz mot någon annan. Arreola känns lite väl svag, färglös, förbi? Se ett inslag med Ruiz om sitt förhållande till boxaren och kollegan Chris Arreola!

 

TKO-seger för Robin Safar i Florida.


Obesegrade Stockholms proffset Robin Safar (cruiservikt / lätt tungvikt) vann en ny seger  i USA i veckan. Den f.d. Hammarby-boxaren tog sig an 40-årige, Demetrius Banks (10-9-1) från Detroit, Michigan på en gala i Delray, Beach, Florida nu i torsdags 4/3 och vann på TKO sent i matchen. Safar har boxat sparsamt den senaste tiden och inte varit i ringen sedan december 2019. I och med segern över Banks så avancerade han till 11-0, 8 KO. Riktigt kul för honom och svensk proffsboxning. (Postern ovan är galan som Safar boxades på).

Brandon Adams skrällde på NBC

31-årige Brandon Adams (super weltervikt) överraskade stort när han besegrade Serhii ”El Flaco” Boachuk från Ukraina  (18-0, 18 KO:s) på ”Felix Pagan Pintor Gym” i Guaynabo, Puerto Rico den 4:e mars. Adams var något av en underdog när han äntrade ringen men… Boxning är ju som bekant verkligen en oförutsägbar sport. Galan avlöpte på folkliga NBC Sports Network i USA och genom deras koncept ”Ring City USA”  det var första evenemanget för 2021. Kolla in höjdpunkter från galan och huvudmatchen här nedan!

Läs om Philips spekulerande kring Alexander Gustafssons nästa match här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer