Alexander ”The Mauler” Gustafsson – Tre potentiella ”bomber”

Det pratas ständigt om Alexander Gustafssons vara eller inte vara i UFC. Men i veckans intervju med Youtube-kanalen Dialogiskt öppnade hans manager Majdi Shammas upp för något stort. Han utlovade en kommande ”bomb” med ”The Mauler” i huvudrollen, och det har fått mig att drömma. Så här kommer mina tre potentiella ”bomber” för ”The Mauler”. 

Det är något speciellt med Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Att man efter tre raka förluster fortfarande hoppar högt varje gång någon ens nämner hans namn och MMA i samma mening, talar sitt tydliga språk. Vi vill alla se honom fightas, och svensk MMA är fortfarande beroende av att få in honom i buren. När Alexander fightas blir allting så mycket större, och intresset kring hans tävlingskarriär kommer aldrig att dö. När det nu utlovas en kommande bomb i hans karriär är det ju inte mer än rätt att man får spekulera fritt. Här kommer mina tre olika potentiella scenarion för vad nyhetsbomben kan tänkas innehålla.

Volkan Oezdemir

Förvisso har ”The Mauler” lämnat lätta tungvikten bakom sig, men ingen kan väl påstå att flytten till den tyngsta viktklassen blev någon succé. 2021 finns det inte längre någon Jon Jones kvar i hans gamla division och det har öppnat upp situationen kring bältet rejält. I skrivande stund innehas bältet av Jan Blachowicz, en fighter Alexander besegrade redan 2016. Därför är vägen nu för första gången vidöppen fram till ett bälte. Då samtliga av hans forna titelkonkurrenter antingen har pensionerats eller lämnat divisionen. Det gör timingen perfekt för en återkomst. Volkan Oezdemir och ”The Mauler” har cirkulerat runt varandra i åratal, men utan att någonsin mötas. Nu kan det vara dags. De kommer båda ifrån tunga förluster, men de har fortfarande starka varumärken. Volkan befinner sig fortfarande i topp-10 på världsrankingen och därför hade en seger inneburit en återkomst i världstoppen för ”The Mauler”.

Junior Dos Santos

Om Gustafsson väljer att trots allt fortsätta sitt försök i tungvikten, är inte alternativen för många. När han förlorade mot Fabricio Werdum försvann också en del intresse och hype kring hans val att gå över till tungvikten. Nu har världens blickar istället vänt sig emot Jon Jones försök i divisionen och vi kan nog räkna bort samtliga fighters i topp-5 från att ta sig an Alexander. Han är orankad och det innebär att han är en match med hög risk men låg belöning för den som tar sig an utmaningen. En som jag tror kan tänka sig ta matchen trots detta, är förre detta världsmästaren Junior Dos Santos. Dos Santos har haft två rejält tuffa år bakom sig då han förlorat 4 raka matcher. Viktigt att komma ihåg är dock att kvalitén på motståndet har varit det absolut högsta och därför kan han vara bättre än vad matchfacit indikerar. Den här matchen hade varit en otroligt stor sådan för ett antal år sedan, men den har fortfarande något tilltalande i sig.

UPPDATERING: När det här skrevs var Junior Dos Santos fortfarande en UFC-fighter, efter inatt är inte så längre fallet. Då både han och Overeem nu fått lämna divisionen finns det ännu färre fighters som kan tänkas gå upp emot Gustafsson. Men om vi ska drömma kan vi väl lika gärna vara mer offensiva än det här förslaget. Låt Alexander hämnas träningskamraten Latifis förlust mot Derrick Lewis!

Professional Fighters League

Kanske inte det mest troliga alternativet på listan, men ack så spännande! Alexander har varit en del av UFC sedan 2009, men nu kan det vara dags för en skilsmässa. Han är numera inte ens i närheten av den stjärnstatus i organisationen som han tidigare hade. Många i Gustafssons sits hade börjat snegla mot Bellator, men jag ser honom hellre i PFL. Deras upplägg är spännande och det passar nog ”The Mauler” perfekt. För om han återvänder till buren på nytt är det nog inte för hans enorma kärlek till sporten. Utan snarare lär det vara av ekonomiska skäl, då han har möjligheten att trygga familjens ekonomiska framtid. Utifrån den premissen är organisationen PFL en perfekt väg att gå. Vinnaren av turneringen får en miljon dollar och det i kombination med hans tidigare prispengar, hade gjort honom ekonomiskt oberoende. Alexander ska dock fortfarande ha ett par matcher kvar på sitt kontrakt hos UFC, men mer oväntade saker än så här har hänt i kampsportens värld.

Robin Sirwan Safar återvänder till ringen nu på torsdag – Möter amerikan – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer