ArtikelNyhet

Stort för svensk boxning: SBF:s Susanne Kärrlander invald i världsorganisationen AIBA:s ”finrum”

Susanne Kärrlander är en sann eldsjäl och genuin boxningsmänniska, en person som du helt säkert sett vid någon stor boxningstillställning här hemma i Sverige (SM /landskamper o.s.v.) eller möjligen även utomlands med landslaget som ledare. Susanne blev i dagarna utsedd till vice ordförande i internationella boxningsförbundet AIBA:s kommitté för kvinnlig boxning. Det är stort och hedrande ur ett blågult perspektiv, mycket välförtjänt dessutom. 

Fighter Magazine fångade (digitalt) den omtyckte ledaren, boxningsivraren och vice ordföranden i svenska Boxningsförbundet, när hon representerade Sverige på den 35:e upplagan av ”Boxam international Tournament”, i Valencia, Spanien,  helgen dessförinnan var hon ju på plats för anrika Strandjaturneringen i Bulgarien och följde där OS-kval-boxarna, Love Holgersson, Agnes Alexiusdon, Liridon Nuha och Adam Chartoi m. fl. Det händer mycket bra i svensk boxning just nu trots besvärliga tider. Susannes maffiga entré i världsboxningens finrum är definitivt en sådan ljuspunkt. Läs Intervjun med henne här nedan!

Q&A – Susanne Kärrlander

Grattis till utnämningen som vice ordförande i AIBA Women´s Commitee. Vad kommer den positionen att innebära för dig på ett personligt plan? Blir det mycket resande?

Det kommer att ha stor betydelse att vi kan synka direkt från EUBC Women’s Commission till AIBA’s Women’s Committee. Kortare startsträckor för frågeställningar, förslag och projekt. Vi kommer att ha de flesta möten digitalt, så resandet ökar minimalt.

Kommer du kunna påverka kvinnlig boxning på något sätt som gynnar den och driver på utvecklingen här hemma ? Har du några hjärtefrågor som du tänker lyfta?

Vi kommer att driva på utvecklingen och utbudet för damboxare att kunna träna och tävla med samma förutsättningar som herrboxarna. Vi har kommit långt, men det går alltid att bli bättre. Jag vill också gärna se att fler tjejer stannar kvar i boxningen efter sina aktiva karriärer, som trönare, funktionärer, domare o s v, där har vi en utmaning. Vill också se fler tjejgrupper då det har visat sig vara en lyckad satsning för att få fler tjejer att våga komma och boxas.

Det känns som om du varit involverad i svensk boxning hur länge som helst, när började du engagera dig i sporten och vad triggade igång ditt intresse?

Jag klev in i en boxningslokal första gången som 14-åring, sen var jag fast. Min man boxades under den perioden. Jag följde boxningen som supporter, mitt engagemang började senare i livet, först som domare, sedan styrelseledamot i DIF och vidare som styrelseledamot i SBF. Jag har jobbat med 4 olika ordföranden i SBF och suttit i styrelsen 9 år.

Vem eller vilka i Sverige tycker du har betytt mest för damboxningen?

Bettan Andersson, hon var ju en pionjär som första damboxare i världen med amatör-licens. Anna Laurell, med sitt deltagande på två OS b l. a. Hon är ju också fortfarande aktiv som tränare. Stora förebilder för många.

Vi har ju och har haft otroligt många bra svenska boxare på damsidan! Hur skall vi göra för att fortsätta den trenden? Vad har varit nyckeln till våra framgångar tror du?

Jag tror nyckeln till framgång är densamma som för herrboxarna, det måste finnas förutsättningar för bra träning, en bred landslagssatsning, framför allt i de yngre kategorierna, och stort samarbete med andra nationer gällande träningsläger o s v . Att utveckla och öka utbildningsnivån för tränare en annan nyckelpunkt. Vi behöver tillse att klubbar och tränare har de redskap som krävs för att komma långt. Ett gemensamt tönk.

Slutligen om du skulle de två bästa svenska boxarna genom tiderna (amatör), en manlig och en kvinnlig, vilka skulle det vara? 

Det blir ju svårt att inte sätta Ingemar Johansson först här, med OS-silver och Världsmästartitel bland annat. En legend. Jag har svårt att välja bara en damboxare, men Frida Wallberg var stor även som amatör. Vill även gärna nämna de tjejer som är aktiva idag, exempelvis Agnes (Alexiusson) och Love (Holgersson), fantastiska boxare. Och unga med mycket kvar att ge.

På bilden ovan: Till vänster AIBAS nye president, Umar Kremlev, Susanne Kärrlander, Bulgariens president, vid mikrofonen Bulgariens idrottsminister. 

Faktaruta 

Namn: Susanne Kärrlander
Född: 1965
Yrke: Kundservice/Actic
Bor: Södertälje
Intressen vid sidan om boxningen: Mina 3 barnbarn, Ishockey och Baseball
Det visste du inte om mig: Jag tar mina order från Nellie 4 år, hon är min nr one Boss. Alla andra chefer kommer sedan i fallande skala.

Läs Oscar Books krönika om helgens stora UFC-gala, nr 259 i ordningen

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer