Israel Adesanya Krönika

KRÖNIKA: Israel Adesanya försöker bli historisk

Det Israel Adesanya (20-0) har hunnit uträtta sedan sin UFC debut 2018 saknar helt motstycke i MMA. Han har gått nio matcher, vunnit samtliga, blivit interim mästare och sedan mästare, försvarat sitt bälte två gånger och stod 2019 för ”The Fight of The Year”. På lördag kommer han att försöka bli historisk genom att slå den nuvarande lätt tungviktsmästaren Jan Blachowicz (27-8). 

Adesanya är mer än en MMA fajter

Israel Adesanya har en kampsportskarriär som få i UFC kan mäta sig med. Organisationen har gott om duktiga brottare, judokas och BJJ utövare. Många som har tävlat och vunnit medaljer på den högsta nivån i sina respektive sporter. UFC har dock aldrig tidigare haft en så framgångsrik striker som Adesanya. Som professionell kickboxare har han ett record på 75-5, han har vunnit den Nya Zeeländska turneringen ”King In The Ring” tre gånger i två viktklasser. Därefter deltog han i och vann ”Glory Middleweight Contender Tournament”. Vinsten ledde till hans titelmatch mot Jason Wilnis som slutade i en mycket kontroversiell förlust för Adesanya. Under sin aktiva tid som kickboxare tog Adesanya matcher i både MMA och boxning. Som boxare blev det sex matcher, fem vinster och endast en förlust. Det faktum att han fajtades i tre olika sporter samtidigt säger väldigt mycket om Adesanyas karaktär och ”fighting spirit”. Det överanvända talesättet ”anyone, anywhere, anytime” är det många fajters som gärna slänger ur sig, men Adesanya anammade verkligen det talesättet.

 

Blachowicz är större

I UFC har det nu funnits ett flertal (4) mästare som erövrat bälten i en annan viktklass än sin egen. Bortsett från Daniel Cormier som vann titeln i lätt tungvikt och tungvikt så har de andra ”bara” behövt gå upp 4,5 kg för att nå sin nya viktklass. För Israel Adesanya kommer det inte räcka, han kommer att fajtas 9 kg över sin viktklass. Skillnaden mellan mellanvikt (83,9 kg) och lätt tungvikt (93 kg) är en stor sådan. Till skillnad från mellanviktare som Paulo Costa och Yoel Romero så är Israel Adesanya inte särskilt stor, han klipper inte särskilt mycket vikt under matchveckan (i jämförelse med andra fajters) vilket innebär att storleksskillnaden mellan honom och Blachowicz kommer att vara gigantisk. Blachowicz är förvisso inte en enorm lätt tungviktare och Adesanya är faktiskt längre än honom, men trots detta kommer det troligtvis att skilja närmare tio kilo på matchdagen. Med grappling och slagstyrka som sina främsta vapen är storleksskillnaden något som kan komma att bli avgörande för Blachowicz framgång.

 

Betydelsen av en vinst

Många har kritiserat Adesanyas val av att gå upp till lätt tungvikt i samma skede som Jon Jones lämnat divisionen, men precis som när Adesanya tackade nej till UFC de första tre gångerna de erbjöd honom ett kontrakt anser jag att det var ett otroligt genomtänkt och smart beslut. Adesanya vet sina begränsningar och är väl medveten om att Jones i dagsläget är en bättre fajter. Risken han hade tagit för att försöka bli mästare i två viktklasser hade varit för stor om Jones fortfarande hade titeln. Blachowicz är inte ett lika stort hot för Adesanya vilket innebär att om han skulle gå segrande ur drabbningen och bli mästare i två viktklasser öppnas det upp för en supermatch utan dess like. Planen är att Jon Jones senare i år ska slåss om titeln i tungvikt och med tanke på att han aldrig förlorar är sannolikheten att han är framgångsrik väldigt stor. Då belöningen (mästare i tre olika viktklasser) kommer överstiga risken (sin första förlust) tror jag att Adesanya mer än gärna tar steget till tungvikt för chansen att göra det ingen annan någonsin gjort i UFC, nämligen besegra Jon Jones och bli organisationens första mästare i tre olika viktklasser.

Galan sänds på Viaplay med start inatt 04:00!

Läs Teddys intervju med Jörgen Hamberg inför FCR 8 här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer