Parker Artikel

INFÖR: Joseph Parker vs. Junior Fa – Vinnaren kan möta Otto Wallin

På lördagsmorgonen svensk tid, sänds det på DAZN en tungviktsmatch av enorm betydelse, för Nya Zeeland. Det är förre detta världsmästaren Joseph Parker som ska möta sin inhemska konkurrent Junior Fa, i en publikfest (!) på Spark Arena i Auckland.

Om Covid-19 har lamslagit hela västvärlden under det senaste året, har situationen i Nya Zeeland varit en helt annan. I landet mitt ute i Oceanen har de konstaterande fallen varit försvinnande få. Med en folkmängd på drygt hälften av Sveriges, fick Nya Zeeland under perioden 8-21 februari 37 nya fall av smittan, medan Sverige åkte på 43 104. Därför är landet öppnat som vanligt och det innebär att den inhemska tungviktfighten mellan Parker och Fa kan dra storpublik till Spark Arena. En publikfest alltså! Och för ännu mer spänning varför inte spela på matchen? Här har du en kampanjkod!

Möttes som amatörer

Det är djupt ovanligt att en öute i Oceanen har stora tungviktsframgångar i boxningsvärlden. Men för Nya Zeeland räcker det inte bara med en boxare i världstoppen, utan de har fått två som slagit sig in som topp-40 i världen. I en mindre boxningsnation är det inte heller konstigt om inhemska proffsboxare mötts som amatörer, så är det även i det här fallet. Den två år äldre Junior Fa besegrade Joseph Parker 2009 i finalen av landets seniormästerskap. Det var en match på tre ronder som gick tiden ut, och därför är det svårt att dra några större växlar ifrån det mötet. Men om det är någon som går in ett psykiskt övertag i helgen bör det rimligen kunna vara Fa.

Parker har varit världsmästare

Även om de båda boxarna jobbat fram gedigna matchrader, är det Joseph Parkers karriär som imponerar mest. Parker blev under 2016 världsmästare i organisationen WBO när han besegrade Andy Ruiz Jr i en match om den vakanta VM-titeln. Det är samma Ruiz som tre år senare både slog ner och avslutade Anthony Joshua för att sno åt sig brittens alla bälten. Parker hann försvara sina bälten två gånger där segern mot Tyson Furys kusin, Hughie Fury smäller högst. Det öppnade upp för ett stormöte mot Joshua med många titlar på spel. Men i den matchen var Parker aldrig riktigt när att avgå med segern. Joshua är betydligt större än Parker rent fysiskt, och det räckte för att få domslutet i en match där Parker annars boxades gediget i 12 ronder.

Joseph Parker har studsat tillbaka efter sina två förluster och har sen dess radat upp 3 knockoutvinster. Junior Fa har idel segrar som proffs, men motståndet har varit svagare än det Parker stött på. Därför är det svårt att riktigt veta vilken nivå hans boxning egentligen håller. Något jag däremot kan konstatera är att Parker ännu en gång är den fysiskt mindre boxaren. Hans räckvidd är 11 centimeter kortare än sin motståndares, och därför bör Fa försöka att hålla Parker på distans. För att på så vis kunna kontrollera matchen bakom sin jab.

Vinnaren kan möta Otto Wallin

Matchen har ett stort värde för oss svenska tittare. För även om man kan blankt skita i vilken boxare som vinner Nya zeeländarnas hjärta, finns båda boxarna nära Otto Wallin i rankingen. Det innebär att vinnaren av helgens match mycket väl kan vara näst på tur för Wallin. Joseph Parker tillhör absolut världseliten i tungviktsboxningen och hade kunnat bli den matchen som tar Wallin till sin första titelmatch. Om Junior Fa besegrar Parker och dessutom imponerar längs vägen, är även han en fullvärdig motståndare för vår svenska stjärna.

Galan ses på DAZN med start 07:30 på lördag!

Läs här Teddys söndagskrönika!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer