KRÖNIKA: Otto Wallin bär på favoritskapet mot Breazeale

Man kan fråga sig hur pass stor stjärna Otto Wallin egentligen är på väg att bli över Atlanten. Efter att gett Tyson Fury sin tuffaste match, besegrat veteranen Travis Kauffman, går han nu in som favorit hos bettingbolagen mot forne VM-utmanaren Dominic Breazeale. Det talar sitt tydliga språk.

Otto Wallin är en av många idrottare som drabbats hårt av Corona-virusets konsekvenser. Han fick själv sjukdomen redan i mars månad och därefter blev restriktionerna allt hårdare i hans nya hemstad, New York. Boxningsgymmen har varit stängda under majoriteten av tiden och därför var det skönt att Otto hann med åtminstone en fight under 2020. Det var inför tomma läktare mot amerikanen Travis Kauffman. Travis som tagit några tunga skalper under karriären skadade sin axel redan i den femte ronden. Otto tilldelades vinsten via TKO i en match han kontrollerade utifrån sina egna premisser.

Mött både Anthony Joshua och Deontay Wilder

Helgens gala tar plats precis som i matchen mot Kauffman på Mohegan Sun Casino i delstaten Connecticut. Motståndet är ett klart steg upp för Otto då Dominic Breazeale har ett minst sagt imponerande matchfacit. Breazeale har 22 matcher på sin resumé och fått utmana om VM-bälten 2 gånger i sin karriär. De gångerna mötte han superstjärnorna Anthony Joshua och Deontay Wilder, vilket också är hans enda 2 förluster som proffs. I de matcherna var han inte ens nära, och mot Wilder föll han i backen och avslutades redan 2 minuter och 17 sekunder in i den första ronden. Värt att ha med i sin beaktning inför helgens match är också att den blixtförlusten mot Wilder 2019 är den sista matchen Breazeale boxats.

Detta blir Ottos fjärde match i USA

Otto har sedan flytten till New York och Mendez boxing gym valt att inte se tillbaka mot Skandinavien. Det här blir därför hans fjärde raka match i USA och samarbetet med hans nya promotor Salita Promotions, verkar därför fungera väl. Motståndarna sen han lämnat Team Sauerland har blivit tuffare, och hans ekonomiska ersättning betydligt större. Att gå matcher mot tungviktsboxare likt Dominic Breazeale borde vara en chock för den svenska boxningspubliken, men Otto har lyckats göra det till sin vardag. Att bettingbolagen nu också väljer att skriva fram Otto Wallin som favorit, är en tydlig signal på att han och huvudtränare Joey Gamache gör mycket rätt.

Breazeale är ett farligt hot

Min tes inför matchen är rätt tydlig. Otto Wallins aktivitet och höga nivå på sparring i USA tror jag har hjälpt honom att bli en bra mycket bättre boxare än för några år sedan. Hans tekniska nivå bör också vara på en högre hylla än den Breazeale har, men val av gameplan kan bli avgörande. För Breazeale har en väldig fysik och är både några centimeter längre, men framförallt cirka 7 kg tyngre. Han kommer därför försöka göra matchen till en grisig tillställning och hans 18 avslut gör han till ett farligt hot. Otto behöver vara igång redan från matchens första sekunder och hantera den inledande anstormningen från amerikanen. Gör han det lär matchen vara hans.

Adrien Broners återkomst

Ottos match går av stapeln direkt innan helgens huvudmatch. I den är det förre detta världsmästaren och ”problembarnet” Adrien Broner som återvänder till boxningsringen. Broner sågs för ett gäng år sedan som en stor talang, men problem utanför ringen har hämmats hans utveckling. Han var innan känd för att ha en långtgående konflikt med Floyd Mayweather, men en match de emellan blev aldrig av. Sist han boxades var dock mot en annan legendar då han förlorade på poäng mot Manny Pacquiao. 2 år har gått sedan dess och enligt han själv ska han nu vara helt pank. Vare sig han vinner eller förlorar mot Jovanie Santiago på lördag lär åtminstone det ekonomiska problemet vara löst, för en tid framöver.

Matchen beräknas dra igång runt 03.00 i natten till söndag. För oss svenska tittare går det att köpa matchen på FITE.TV!

Läs här inför helgens UFC-gala!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer