Viaplay Krönika

KRÖNIKA: UFC 257 – Galan som Viaplay förstörde

Om ett träd faller men ingen hör smällen, har det då hänt? Om en UFC-match går av stapeln 05.00 och kostar 499 kronor, har någon då sett den? Det hoppas jag verkligen inte.

Viaplay är giriga

Det är inget nytt att mediekoncernen Viaplay ständigt försöker hitta nya intäktsmöjligheter för att fylla igen de hålen av pengar de traditionella tv-kanalerna börjat läcka ut. Flera gånger om har man försökt belägga numrerade UFC-kort med en straffavgift, eller pay-per-view om du så vill. Men allt som oftast har de fått göra en pudel. De svenska fansen har gått samman, sagt upp sina abonnemang och visat sig vara tillräckligt viktiga för Viaplay för att planen inte kunnat genomföras. Värst var det nog ändå förra året i januari när Conor McGregor gjorde en av sina många comebacker.

Då var det emot Donald ”Cowboy” Cerrone i en match som varken tog plats i rätt viktdivision eller var av rätt sportslig nivå för irländaren. Ändå valde Viaplay att ta 499 kronor för matchen och därefter också proklamera att det skulle bli en ny vardag för deras tittare. Då samtliga numrerade huvudkort skulle ha en extra avgift utöver abonnemangskostnaden, och då ska man veta att UFC har 12 numrerade galor per år. Då fick Viaplay ta tillbaka sitt förslag ännu en gång tack vare ihärdiga klagomål och protester.

Rena skandalen 

Som abonnemangsinnehavare i Viaplay behöver man för att kunna se UFC-galor idag ha deras sport-paket. Det kostar 399 kronor i månaden, vilket i runda slängar innebär 4800 kronor om året. Det är dyrt. Men med deras breda utbud som sträcker sig ifrån Premier League till diverse Dart-tävlingar, kan det ändå ses som ett välmotiverat pris. När de nu ännu en gång försöker få in PPV-pengar från UFC-fansen, är det dock en smärre skandal.

Ni kanske tycker att jag är gnällig. Så här är det ju redan i USA, vad är problemet?

Jo problemen som uppstår på grund av beslutet är både stora och onödiga. För det första så har USA en helt annan kultur när det kommer till pay-per-view systemet. De är vana vid det, och jag kan inte tänka mig att de per person får högre TV-kostnader än de vi får i Sverige. Nämligen så sänds galorna på bästa möjliga tid för den största delen av landet. De kan därför till skillnad ifrån oss faktiskt samla sig i stora kompisgäng och därigenom bara betala en bråkdel av den totala summan som matchen kostar. I Sverige är det istället ett januaripissigt väder och här får man snällt nog vara uppe ända till 05.00 innan det blir dags för Conor McGregor. Därför behöver de flesta vara uppe hela dygnet och på så vis försaka hela ens söndag. För vanligt arbetande folk borde man då snarare få ta emot 499 kronor för att hålla sig uppe, än att betala beloppet.

Timingen är rutten

Lägg dessutom in Coronaproblematiken och de faktiska rekommendationerna på minimalt socialt umgänge, så förstår man varför Viaplays timing är rutten. För om man väl har orken och intresset för att vara vaken hela natten, är råden ifrån myndigheterna att man därför ska se matchen i ensamhet. Om vi ändå skulle betala en summa för att få se just UFC 257 hade Viaplay kunnat ta ett helt annat belopp för tjänsten. I Storbritannien har BT Sports rättigheterna men har istället valt att ta 19 pund för galan, betydligt mer överkomligt.

Vem vinner matchen då? Sak samma, för jag kommer aldrig pynta in den summan som Viaplay kräver. Jag råder dig att göra detsamma. För att få stopp på det här vansinnet är nog bojkott det enda som hjälper. Låt oss därför samla oss ännu en gång och förvandla UFC 257 till galan som ingen såg, inte i Sverige i alla fall.

Läs här redaktionens förhandstips inför galan! 

Här hittar ni min Instagram! 

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer