Krönika

Krönika: Är talang ärftligt, kan man födas till boxare?

Den sjätte mars är det dags för Campbell Hatton att inleda sin proffskarriär, gå i pappas fotspår, skapa sin egen historia så att säga. Det kommer bli intressant och självklart kommer jag och många med mig att titta, följa honom på vägen, naturligtvis – hur det går för Ricky Hattons son finns det ett grundmurat allmänintresse av inom boxningssfären. 

Väl kalkylerat av Eddie Hearn

Naturligtvis kalkylerade promotorn, Eddie Hearn med detta när han väl bestämde sig och knöt till sig Hatton Jr – den grabben kommer att dra publik direkt, från första sekund. ”Honom kommer vi kunna sälja in lätt!” Så var säkerligen resonemanget. Om han sedan går hela vägen som sin far är väl kanske inte särskilt troligt, men förhoppningen finns, och just den triggande möjligheten gör honom extra attraktiv för Hearn och publiken. Folk vill drömma om en ny ”Hitman”!

Jämförelsen med föregångaren är tjusningen

Jag tillhör kategorin som verkligen älskar att se boxare vars föräldrar varit goda fighters. Det är nåt speciellt med boxningsgener som förs vidare i fler generationer.  Nostalgin och jämförelsen med föregångaren är väl det som är den stora tjusningen antar jag. Kan man då ärva sin talang? Är man född till att bli boxare? Ja, absolut,  jag skulle definitivt vilja hävda det, det finns alldeles för många exempel på det i historien för att kunna avfärda den teorin!

Talangen ligger latent och tillåts blomma ut

Den råa talangen ligger latent i kroppen, och aktiveras den bara, och underhålls i form av träning och ihärdig repetition, så kommer den till slut att blomma ut. Det är min bergfasta övertygelse om fenomenet.  Tim Tszyu som nyligen slog sig in i världseliten, är ett annat lysande exempel på min tes och det finns fler, högvis av dem faktiskt, i den genren, sådana som Julio Cesar Chavez Jr, Fernando Vargas Jr, Tyson Fury och Conor Benn för att nämna några nutida.

Allt är inte ärftligt

Vad ville jag då säga med den här artikeln egentligen? Jo jag ville poängtera det faktum jag alltid känt mig ganska övertygad om, att talang är något man ärver, men att arbetsmoral, psyke och förmågan att hantera pressade situationer är något man antingen har eller inte har. Det är det som är unikt hos en blivande mästare, och kanske är det just precis den frågan vi alltid ställer oss när en ny generation skall ta vid, har han (eller hon)  DET??

Läs om 16-åriga thaiboxningsproffset Smilla Sundell här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer