Chiesa Krönika

Derséns tre punkter: Inför Chiesa VS. Magny

Årets andra UFC-gala tar för ovanlighetens skull plats mitt i veckan. På onsdag 18.00 svensk tid är det dags för Michael Chiesa att gå huvudmatch mot Neil Magny i welterviktsdivisionen. Här kommer mina 3 punkter inför galan.

1. Huvudmatchens vinnare kan börja drömma 

Både Michael Chiesa och Neil Magny kommer ifrån tre raka vinster vardera. Chiesa har nästan hunnit vara borta ett helt år ifrån tävlan då han besegrade förre detta världsmästaren Rafael Dos Anjos genom ett enhälligt domslut. Magny var i sin tur högaktiv under 2020 och hann med hela tre stycken matcher. Även hans senaste seger kom emot en förre detta världsmästare, nämligen tuffingen Robbie Lawler som även han besegrades genom enade domarsiffror. Huvudmatchens deltagare har också liknande situationer på världsrankingen, där Chiesa innehar åttondeplatsen med Magny precis därefter.

I en Welterviktsdivision med åldrande profiler likt Tyron Woodley och Demian Maia på höga positioner, kan kvällens vinnare snabbt åka norrut på rankingen. Premisserna inför matchen är också rätt tydliga. Magny är den mångsidiga fightern som har få svaga punkter i sitt game, medan Chiesa har en spetskompetens, den på marken. ”Maverick” som Chiesa kallas kommer därför göra allt i sin makt för att ta ner Magny och därefter hålla honom nere. Efter helgens 5-rondersmatch mellan Holloway och Kattar kan det vara svårt att leva upp till fansens högt ställda förväntningar. Men Chiesa vs. Magny kan även den bli en match i ett högt tempo och en ordentlig genomkörare som domarna till slut får avgöra.

2. Lerone Murphy har en unik livshistoria

Lerone Murphy kallas ”The Miracle” av en anledning. Manchesterkillen blev stadens första UFC-fighter, men innan dess skedde det en livsförändrande händelse i hans liv. För den 25 maj 2013 var ingen vanlig dag för Murphy. När han precis hade lämnat sin frisör skedde det ofattbara. Den då 21-årige Lerone Murphy tog emot två gevärsskott i huvudet, och föll till marken. Det skedde dock ett mirakel, och bara två veckor senare hade han lämnat sjukhuset.

Det är minst sagt en unik livshistoria han bär på, och det adderar ett stort mervärde till hans varumärke. Att han lyckats ta sig till världens största MMA-organisation och dessutom ser ut att stanna där, är imponerande med tanke på förutsättningarna. Ikväll går han sin tredje match i UFC och han har redan blivit tilldelad en delad huvudmatch. Motståndaren Andrade har stått för 19 TKO/KO-avslut i karriären. Men som ni nu vet, har Lerone Murphy tagit emot betydligt mer livshotande ting mot sitt ansikte än hårda vänsterkrokar.

3. Mason Jones är en stor talang

Cage Warriors har länge varit en stor export till UFC. Conor McGregor är det tydligaste exemplet på mästare i Cage Warriors som sedan byggt sig en stor karriär i UFC, men det finns många fler. Mason Jones är 25 år gammal och har redan varit dubbel världsmästare i Cage Warriors, men nu är det dags för den största av ligor. Debuten i UFC kommer ske längre ner på kvällens matchkort, men förväntningarna är höga. Jones har ett obesegrat record och kommer in till UFC som en klart lysande stjärna på den europeiska marknaden. Motståndare blir den några år äldre Mike Davis som har ett record i UFC på 1-1. Förlusten kom dock mot storstjärnan Gilbert Burns, och det blir därför ett intressant test för den stora talangen Mason Jones.

Matchkort för onsdagens gala 

Huvudkort: Galan ses på Viaplay med start 18.00

Weltervikt: Michael Chiesa vs. Neil Magny

Weltervikt: Warlley Alves vs. Mounir Lazzez

Lätt tungvikt: Ike Villanueva vs. Vinicius Moreira

Flugvikt (Damer): Roxanne Modafferi vs. Viviane Araujo

Fjädervikt: Lerone Murphy vs. Douglas Silva De Andrade

Flugvikt: Matt Schnell vs. Tyson Nam

Läs här min krönika om Max Holloways historiska seger!

 

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer