Artikel

Intervju med Mark O Madsen: ”Redo och fit for fight”

Danmarks MMA-stjärna Mark O Madsen är verkligen redo för en ny fajt. Detta trots pandemi, sjukdom i familjen och en dubbel käkfraktur i senaste segern.
– Jag har aldrig varit bättre än nu, säger han.

Mark O Madsen gjorde sin MMA-debut 2013 och är obesegrad efter tio matcher. Den senaste vinsten kom mot amerikanen Austin Hubbard (UFC 248: Adesanya vs. Romero, 7 mars 2020), men det var en dyrköpt seger. Redan i andra ronden drabbades Madsen av en dubbel käkfraktur och han fick ett sex månaders förbud på att gå match eller att sparras hårt.
– Käken är hel igen och jag har tränat bra. Jag är redo för en ny match, säger Madsen som i sin tidigare karriär var en av världens bästa brottare i grekisk-romersk stil.

Danskens främsta merit som brottare på seniornivå är silvermedaljen i OS 2016 där han i finalen mötte ryssen Roman Vlasov (75-kilosklassen). Madsen har även fyra VM-silver, ett VM-brons och ett EM-brons. På nordisk nivå var han dominant med 17 guld, ett silver och ett brons i danska och nordiska mästerskap mellan 2005 och 2017. Nu är det dock MMA som gäller och trots käkfrakturen tycker han att skaderisken är större i brottning än MMA.
– Jag har brottats hela livet och drabbats av flertalet frakturer och skador. När man kastar en tung motståndare och får honom över sig i en konstig position kan det ge frakturer eller ligamentskador. Inom MMA blir det fler ”cuts” och mer blod, men de allvarliga skadorna är färre. Jag hade otur med käken i senaste matchen, men det är min första skada sedan jag lämnade brottningen för MMA, säger Madsen som har högt ställda mål.

Jag strävar alltid efter att nå min fulla potential. Gör jag det så är jag övertygad om att jag kan mäta mig med de bästa inom sporten och bli UFC-mästare. Jag har minst fyra år kvar på den högsta nivån så det är gott om tid, förklarar Madsen.

Alla stilar inom MMA har för- och nackdelar. Brottaren Madsens styrka är att han kan kontrollera ifall matchen ska avgöras på golvet eller stående.
–Att kunna brottas är viktigt men det är samtidigt en nackdel för mig, med min bakgrund, att alla känner till mina styrkor och min matchplan. MMA är en komplex sport och man måste vara bra på flera olika saker för att inte bli lättläst – men jag har gott om tid att utvecklas och bli bättre.

Coronapandemin har lagt sig som en våt filt över hela världen under 2020 och MMA-sporten har inte varit förskonad, men Mark O Madsen har tyvärr även drabbats av svårigheter på ett mer personligt plan. Hans fru har nyligen fått diagnosen multipel skleros, en kronisk sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet.
– Jag är redo för en ny match, men jag och min fru behöver samtidigt hitta ett sätt att hantera hennes situation. Jag är öppen för att flytta till USA för att satsa på sporten och få bättre sparring. I nuläget har jag två timmars resa till min tränare vilket är tufft, men en flytt måste samtidigt fungera med familjen. Det är komplicerat.

Vi på Fighter Magazine önskar naturligtvis Mark O Madsen och hans fru lycka till.

”Jag har aldrig varit en bättre MMA-fajter än nu”, säger Mark O Madsen till sportsajten speltips.se.

Fakta – Mark Overgaard Madsen 

Smeknamn: The Olympian Team: Team Olympian och Xtreme Couture
Födelsedatum: 23 september 1984 Födelseort: Nykøbing Falster, Danmark
Längd: 1,78 m Vikt: 77 kg Viktklass: Lättvikt (2019-) Weltervikt (2013-2019)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer