Calvin Kattar KrönikaNyhet

KRÖNIKA: Calvin Kattar blir nästa man att utmana mästaren

Boxare mot boxare, Hawaii mot Boston, och rutin mot oerfarenhet är förutsättningarna inför helgens huvudmatch på fight island. Detta blir UFC:s första gala på det nya året och huvudmatchen har potential att bli en av årets bästa matcher. Det som står på spel är en titelmatch och de som slåss om den är fjäderviktarna Max Holloway och Calvin Kattar.

 

Holloway har meriterna

Den tre år yngre Holloway har betydligt mer erfarenhet i UFC än sin motståndare, han har även mer erfarenhet av att möta de bästa som organisationen har att erbjuda. Holloway gjorde sin UFC debut 2011 som 19 åring och med endast tre professionella MMA matcher i ryggen. 10 år senare har han 25 matcher i organisationen, innehaft en “winning-streak” på 13 raka matcher, erövrat bältet och sedan försvarat det tre gånger, samt utmanat Dustin Poirier för interim titeln i lättvikt. Holloways meritlista är både lång och imponerande. Calvin Kattar har å andra sidan varken en lång eller särskilt imponerande meritlista. Han gjorde sin UFC debut 2017 och sedan dess har han gått 8 matcher och vunnit 6 av dessa. Hans mest imponerande vinst kom emot Jeremy Stephens i maj 2020, men matchen där jag fick upp mina ögon för honom var den emot Zabit Magomedsharipov. En match han i slutändan förlorade men under förutsättningarna borde och kunde ha vunnit. Speciellt om det varit en fem ronders match som det ju till en början var planerat. 4 av Kattars 6 vinster i UFC kommer via knockout. Och hans knockouts kommer alltid från händerna (Stephens var en armbåge). Slagstyrkan är oförneklig och är det jag tror blir den avgörande faktorn på lördag. 

 

Kattars bakgrund

Av Kattars händer att döma är det många som drar slutsatsen att han måste komma från en boxnings bakgrund. Och det stämmer, men boxning var inte något han började med förens han hunnit fylla 19 år och börjat på college (högskola/universitet). Innan dess så brottades han i high school (gymnasiet). Brottning var dock inget han var särskilt duktig på eller tyckte var särskilt kul, vilket ledde till att han senare bytte sport. Han sa själv nyligen i en intervju med ESPN att han kände att han hade kunnat vinna de matcherna han förlorade som ung brottare om han bara hade fått slå motståndaren i ansiktet. Som tur är finns det ju en sport där just det är tillåtet, även om just brottningen blivit mer och mer sällsynt från Calvin Kattar. 

 

Hakan och slagstyrkan blir avgörande

Likheterna mellan de två kombattanterna är många. Båda är duktiga boxare, har grym kondition och är svåra att brotta ner. Matchen kommer med största sannolikhet att avgöras på fötterna och vi kommer få svaret på vem fjäderviktarnas bästa boxare är. På förhand är det inte många som ger Kattar en seriös chans att besegra Holloway. Jag är inte en av dem.

Det faktum att Kattar slår hårdare går inte att undkomma och det är just tyngden i slagen som jag tror kommer att avgöra matchen. Holloway har dock mött både Conor McGregor och Dustin Poirier utan att bli nedslagen. Men det var tidigare i sin karriär. Idag har Holloway tagit emot över 900 signifikanta slag mot huvudet och någon gång måste hakan säga “enough is enough”. Holloways senaste motståndare har varit av hög kvalitet men saknat slagkraften och boxningen för att hota honom på fötterna (bortsett från Poirier). Jag påstår inte att Kattar kommer avsluta Holloway. Men någon gång under denna 25 minuters match kommer han att åka i backen. Att det motsatta skulle ske känns osannolikt. Och med en 10-8 rond tror jag inte att Holloway kommer lyckas göra tillräckligt för att sno åt sig de ronder han behöver för att vinna. Min gissning är därför att det blir Calvin Kattar som går segrande ur buren på lördag och att det är han som blir nästa utmanare till mästaren. 

Galan sänds på Viaplay med start lördag kl 21:00.

Läs Teddys söndagskrönika här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer