Artikel

Zebaztian Kadestam, om sin bakgrund, framtid, och hur stort MMA är i Asien

Den 17:e november 2018 skrev svenske MMA-fightern, Zebaztian Kadestam historia genom att bli förste svensk att knipa ett VM-bälte i den stora asiatiska kampsports-organisationen ONE Fighting Championship. Kadestam gick nästan fem fulla ronder innan knockouten över amerikanen Tyler McGuire kom som en blixt från klar himmel, strax före ”slutsignalen” (se klipp nedan) och säkrade honom det prestigefyllda bältet. Två matcher har Zebaztian avverkat sedan den där heroiska titelerövringen, en seger på TKO över kazaken George ”Knight” Kichigin och dessvärre en poängförlust till Kiamrian Abbazov från Kirgizistan. Fighter Magazine skickade över lite olika spörsmål till den dekorerade kampsportaren om hans bakgrund, hans tillvaro och vad som händer härnäst m.m. Ta del av den utfrågningen här nedan! 

Q&A

Fråga: Hur gammal var du när du började med kampsport och vilken gren började du med? 

Svar: Jag började med thaiboxning vid 13 års ålder

Fråga: Har du tränat vanlig konventionell boxning? I så fall i vilka klubbar? 

Svar: Jag bodde i Filippinerna ett par år och tränade mycket boxning på Legacy Gym i Boracay. Numera tränar jag på Pancrase Gym med Omar Bouiche.

Fråga: Hur stort är MMA i Asien jämfört med Thaiboxning skulle du säga?

Svar: Beror lite på vilket land du befinner dig i, i Thailand är ju thaiboxning mycket större än MMA medans i resten av länderna så är MMA nog större och det har börjat växa mer och mer där.

Fråga: Du är ju MMA-fighter, hur mycket stående (boxning / thai  kick ) tränar du kontra grappling / brottning, BJJ  om dagen? 

Svar: Oftast så kör jag 50/50 stående träning och brottning/ grappling inför matcher så kan jag ändra om lite beroende på motstånd osv.

Fråga: Jag har i princip bara sett dina matcher i ”One Championship”, vilka andra organisationer har du fightats i eller varit aktuell för? 

Svar: Jag höll titeln i PXC några år och sen har jag tävlat för lite mindre organisationer runt om

Fråga: Vad för alternativ träning kör du vid sidan om kampsporten? 

Svar: Det blir en del löpning och fys-träning vid sidan om kampsporten

Fråga: Jag kollade på Sherdog och noterade att senaste fighten var på hösten 2019. Är det stopp i Asien p.g.a. Pandemin? Finns det något bokat för 2021? 

Svar: Det blev ett stopp tack vare Corona, men nu den 22 januari så är det dags för match igen med ONE för min del.

Fråga: Hur ofta är du hemma i Sverige ? 

Svar: Jag bor hemma i Sverige och har gjort det dom senaste åren.

Fråga: Vilken är den tuffaste fightern som du mött? 

Svar: Jag mötte en thailändare i thaiboxning en gång och körde fem ronder med, Sparkade och knäade och armbågade honom hur mycket som helst i huvudet, och han bara skrattade och skrek, fick höra efteråt att han var hög på ”Crystal Meth” under matchen ”skratt”

Nedan: Fighten som gjorde Zebaztian till världsmästare 

Faktaruta: 

Född: 1990
Bor: Uppsala
Familj: Två yngre syskon och föräldrar
Tyngsta meriter: 3x PXC World Champion MMA
2x ONE Championship World Champion MMA

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer