Artikel

Genomgång av viktklasserna i thaiboxnings-SM: Damernas klasser

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser. Här har vi samlat alla damklasser som Jonathan går igenom noga.

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser.

Thaiboxnings-SM är endast ett par dagar bort. Jonathan Broberg på Budo & Kampsportsförbundet hjälper oss att bli bekanta med de namn som deltar i tävlingen via sin genomgång av de olika viktklasserna.

Lottningarna sker efter invägningen.

Damernas -71kg

Kul och svår viktklass där två namn sticker ut. Anna Strandberg har vuxit ut till en inhemsk stjärna som dessutom plockat goda internationella meriter. Men om vi snackar meriter, vad ska man då säga om comebackande Jennifer Österlin? Otroligt kul att hon är tillbaka, och ni unga som kommer följa SM – kika på Sveriges kanske bästa klinch. Lisa Anderback är viktens outsider samtidigt som talangerna Langley och Dahlbom står för den ungdomliga entusiasmen. Storstjärnan Elina Nilsson var också anmäld, men kommer inte till start.

Lisa Anderback
Ålder: 26
Klubb: OneChai Muay Thai & K1 IF
Kommentar: ”En thaiboxare som växt undan för undan, lite i skymundan av viktens mer etablerade. Anderback är ettrig och speedig, med fin thaistil. Vann senast en match ute i Tullinge och har överlag skaffat sig allt mer erfarenhet och kan säkert bli jobbig att möta i Varberg.”

Jennifer Österlin
Ålder: 31
Klubb: West Coast Kickboxning
Kampsportsförening
Kommentar: ”Först och främst, otroligt kul att Österlin är tillbaka i ringarna. Det har varit några motiga år för henne, men i höstas kom den forna världsmästaren igång ordentligt och plockade överraskande ett VM-brons i kickboxning. Fullt frisk, fullt kry, men är formen som den ska? Hittar Österlin tillbaka till 2013-formen är hon ostoppbar, framför allt i den våldsamma klinchen.”

Lina Langley
Ålder: 23
Klubb: Arvika Boxing Camp IF
Kommentar: ”Talang som många tror mycket på för framtiden. Bra tryck i teknikerna och fin fotarbete. Har en stark klinch och kan även hota från distans. Emellertid torde motståndet i vikten vara lite väl tufft för att jag ska tro på medalj.”  
Anna Dahlbom
Ålder: 19
Klubb: C4 kick- och thaiboxningsklubb
Kommentar: ”Ännu en stor talang som har utvecklats mycket på sistone. Fin räckvidd och har bättrat på sin thaistil. Bra gnuggare som inte ger sig och som då och då skickar iväg enorma missiler. Medalj vore dock en stor sensation.”

Anna Strandberg
Ålder: 24
Klubb: Tip Muay Thai IF
Kommentar: ”Tog ett enormt kliv under fjolåret och togs ut i landslaget. Väl där svarade hon för ett oerhört fint World Cup och det slutade med en bronspeng. Vacker stil, hårdför i klinch och obeveklig från distans. Blir dessutom bara bättre och bättre och i min värld är hon given i en final, kanske mer än så.”

Jonathans tips: Anna Strandberg vinner SM-guld.

Damer -48

Damernas -48kg innefattar fem anmälda. Intressant start gör bland annat Ida Sihvonen, en ytterst klurig kickboxare med fint CV. Camilla Danielsson lovordas av många och är både rapp och hård i sina tekniker. Likaså Sandra Godvik som mycket väl kan vara den som lyfter SM-bältet till väders. Det här är viktklassens tävlande:

Cornelia Banarp
Ålder: 21
Klubb: Klubb Stockholm Muay Thai
Kommentar: ”Är ett spännande framtidsråämne. Liten, satt och har vältajmade och fina knän i klinch. Har gått en del matcher utomlands, bland annat i Finland ifjol. Prydlig thaistil som säkert kan ställa till det en del under SM.”

Sandra Godvik
Ålder: 29
Klubb: Djurgårdens IF Kampsportsförening
Kommentar: ”Har skaffat sig nyttig erfarenhet och gått framåt oerhört de senaste säsongerna.Har tävlat en del i Supremacys amatörliga och gjort det med den äran. Har bra krut i nävarna och bra på att luckra upp motståndarens guard.”

Ellinore Ekström
Ålder: 22
Klubb: Fighter Muay Thai IF
Kommentar: ”Jag har av tradition största respekt för FMT:s idrottare. Ekström har utbildats bra, har fin stil och är träffsäker. Kan kanske ändå få det tufft att gå hela vägen till guldet, men gör onekligen ändå en väldigt spännande start.”

Ida Sihvonen
Ålder: 32
Klubb: Ironman thaiboxningsklubb
Kommentar: ”Som kampsportare betraktat kanske viktklassens mest meriterade. Men thaiboxning är trots allt något annat än kickboxning, där Ida varit ett starkt internationellt namn, med ett VM-brons 2011 bland annat. Vann en fin thaiboxningsmatch i Aneby innan jul och formen verkar vara bra.”

Camilla Danielsson
Ålder: 25
Klubb: Odenplan Fightgym IF
Kommentar: ”Regerande svensk mästare i viktklassen som får anses bära favoritskapet även i år. Är explosiv och rörlig. Kan konsten att äga en ring, vilket både är publikfriande och något domarna uppskattar. Fick följa med landslaget till World Cup ifjol och gjorde sannerligen inte bort sig.”

Jonathans tips: Camilla Danielsson vinner guldet.

Damernas -54kg

Damernas -54kg består av fyra anmälda just nu. Bland dem den svenska världsstjärnan Sofia Olofsson, som ifjol vann World Cup i Thailand. Olofsson är kanske hela SM:s största stjärna och ett tilltänkt affischnamn för VM-arrangörerna i Jönköping senare i år. Men det finns tre andra i viktklassen som också gärna vill få chansen att tävla i VM på hemmaplan, Linda Åhlström, Anna Höglund och Claudia Sendlak där den sistnämnda har ett junior-SM-guld från 2014 på meritförteckningen och är en väldigt spännande talang. Det här är viktklassens tävlande:

Sofia Olofsson
Ålder: 26
Klubb: Odenplan Fightgym Idrottsförening
Kommentar: ”Olofsson har under de senaste åren fått ett rejält karriärmässigt lyft. VM-brons 2014, EM-guld samma år och ifjol vann hon World Cup i Thailand. Har en fantastiskt vacker thaistil, och har på senare år också tillfört en hårdhet i sina tekniker. Viktklassens stora stjärna. Allt annat än guld känns som ett misslyckande.”

Linda Åhlström
Ålder: 28
Klubb: Karlstad Muay Thai IF
Kommentar: ”Har fört en relativt anonym tillvaro men att hon besitter en hel del kvaliteter är ovedersägligt. Mötte 2014 under en gala i Göteborg landslagets Ewelina Wikner, och förlorade men gjorde ända hyfsat intryck. Men jag tror inte att hon kommer kunna hota Olofsson, om de möts. Ett starkt krigarhjärta.”

Anna Höglund
Ålder: 28
Klubb: BK Slagskeppet Muay Thai
Kommentar: ”Höglund har jag faktiskt ingen större koll på. Jag har inte sett henne tävla, men traditionens makt är stark och Slagskeppet med Peter Lööf i spetsen lyckas nästan alltid vaska fram spännande fighters. Och kanske blir det lite extra kryddat om Höglund får möta den före detta Slagskeppetstjärnan Sofia Olofsson.”

Claudia Sendlak
Ålder: 19
Klubb: Halmstad Muay Thai IF
Kommentar: ”En stor talang med styrkan och sparkarna som främsta vapen, men har på sistone också utvecklat sin boxning. Vann junior-SM 2014 och anses av många som ett framtida stornamn. Frågan är hur långt hon räcker till i konkurrensen i viktklassen. En spännande start.”

Jonathans Tips: Sofia Olofsson vinner SM-guldet.

Damernas -51kg

Damernas -51kg är även den en viktklass fullproppad av kvalitet och internationellt starka idrottare. Åtta thaiboxare är anmälda, vilket ger viktklassen fler prövningar än vanligt vid SM. Här finns bland andra Therese Gunnarsson, den forna världsmästarinnan i kickboxning och som vann brons i World Cup i Bangkok ifjol. Johanna Rydberg vann EM-guld både 2012 och 2013, och är sammanlagt kanske viktklassens mest meriterade thaiboxare. Uppstickaren Josefine Lindgren Knutsson överraskade många när hon i höstas besegrade Therese Gunnarsson vid en gala i Lund, och kommer till SM fylld med självförtroende. Det här är viktklassens tävlande:

Therese Snell
Ålder: 25
Klubb: OneChai Muaythai & K1 IF
Kommentar: ”Är  sitt efternamn till trots en tuffing som är både oöm och lurig. Har lagt till sig nödvändig kraft i teknikerna och en thaiboxare som många tror kan ta ytterligare steg under året i sin utveckling. Kom till SM-final ifjol och kan mycket väl utmana de främsta, om hon hittar formen.”

Malin Dahl
Ålder: 26
Klubb: Fighter Muay Thai IF
Kommentar: ”Har varit med ett tag nu, men utan att få det där riktiga genombrottet. Har matchats ganska smart på sistone och vann bland annat en svår match i Skövde förra våren. Har fin teknik, är stark i klinchen och kanske är Dahl redo att utmana de allra främsta. Men resan till guldet är stentuff i år.”

Johanna Rydberg
Ålder: 34
Klubb: Helsingborg Muay Thai IF
Kommentar: ”Är viktklassens mest meriterade thaiboxare och har dubbla EM-guld på CV:et. Är suverän i både blick, händer och i klinch. När hon är som bäst är hon väldigt svårfångad och direkt livsfarlig när hon kliver in i duellerna. Frågetecknet som finns kring Rydberg är att formtopparna kring EM-gulden är några år sedan nu. SM i år är lite upp till bevis, på det sättet, och det ska bli spännande att följa.”

Anna Ohlsson
Ålder: 34
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar: ”Erfaren och med rejäl kraft i teknikerna. Har fostrats väl i Malmö där thaiboxningskulturen är väldigt djupt rotad. Mötte 2014 Malin Dahl i en tuff match i Lomma och vann då. Hungrar säkert efter SM-framgångar nu i Varberg. Emellertid är nog viktklassen för svår för att nå medalj.”

Jennifer Qvistberg
Ålder: 20
Klubb: Sit Perong Drakstadens Muay Thai
Kommentar: ”Ung och lovande med en stor framtid annalkande, om hon klarar av att lägga till lite mer tyngd i teknikerna. Har faktiskt gått tre pro-matcher i Thailand och har enligt de rapporterna gjort starkt ifrån sig. Besitter onekligen fina kunskaper och de mer rutinerade i viktklassen bör inte ta en seger mot Qvistberg helt för givet.”

Josefine Lindgren Knutsson
Ålder: 19
Klubb: Allstars Kampsportsförening
Kommentar: ”Kampsportare från Allstars kommer på ett eller annat sätt alltid få leva med en The Mauler-stämpel, även om det gäller thaiboxning och inte MMA. Lindgren Knutsson har just inlett sin väldigt spännande thaiboxningsresa. Har visat framfötterna i juniorklassen och i höstas besegrade hon mycket överraskande Therese Gunnarsson under en gala i Lund. Det här kan mycket väl bli hela SM:s stora bombnedslag.”

Pållan Carlsson
Ålder: 36
Klubb: BK Slagskeppet Muay Thai
Kommentar: ”En häftig och beundransvärd thaiboxningsentusiast som varit med sedan Dackefejden, känns det som. Pållan är klok, har fortfarande bra fart i slagen och när hon kommer in på sin motståndare är hon otroligt stark på knän och i klinch överlag. En ynnest att få se Pållan i action, men en SM-medalj känns i konkurrensen övermäktigt.”

Therese Gunnarsson
Ålder: 32
Klubb: Halmstad Muay Thai IF
Kommentar: ”När Therese valde att lämna kickboxningen för thaiboxningen för några år sedan kände jag en risk att hon blir ”en Klüft” och försvinner i periferin. Jag hade fel. Gunnarsson har enträget successivt utvecklat sin thaistil och även om hon fortfarande saknar de meriter hon har som kickboxare är hennes förvandling beundransvärd. Vann SM-guld i fjol och tog ett brons i World Cup i Thailand. Har en blick i ringen som bara den hade skrämt vem som helst, och är otroligt bra på att pricka motståndaren i sin fina boxning.”

Jonathans Tips: Therese Gunnarsson vinner SM-guld.

Damernas -57kg

Damernas -57kg är en spännande och väldigt öppen viktklass. Här återfinns Dalia Ali som har vunnit internationella medaljer i kickboxning. Den forna boxaren Patricia Axling går framåt för varje dag, känns det som, och kan hota vem som helst med just sin magnifika boxning. Evelina Wikner vann silver i World Cup i Bangkok och får bära favoritskapet i viktklassen.

Josefine Olsson
Ålder: 28
Klubb: Hudik Muay Thai IF
Kommentar: ”En ambitiös thaiboxare som är utrustad med fina slag- och sparktekniker. Har också erfarenhet av att möta hårt motstånd och göra det bra. Jag tänker på när hon mötte Madeleine Vall i SM-kval för ett par år sedan och höll jämna steg med den forna världsstjärnan.”

Emelie Lekebjer
Ålder: 23
Klubb: Real Fighter Sällskap
Kommentar: ”Har växt till sig de senaste säsongerna och skaffat en allt starkare meritförteckning. Gått matcher i Supremacys amatörliga och vunnit på tävling i Göteborg. Har också varit en sväng i Thailand och utbildat sig vidare. Har stor potential och effektiv i framförallt närdueller.”

Evelina Wikner
Ålder: 28
Klubb: Fighter Muay Thai Förening
Kommentar: ”Blommade ut rejält under fjolåret och knep ett SM-guld och en landslagsplats till World Cup. Väl där vann göteborgskan ett silver och svarade för en både vacker och poänggivande thaiboxning. Är otroligt skicklig på distans och är väldigt bra på att värdera situationer. En av viktklassens största guldaspiranter.”

Julia Lagerström
Ålder: 34
Klubb: M.A Kickboxningsförening
Kommentar: ”Erfaren och klok i ringarna. Har tävlat mycket också i kickboxning och har en lite oortodox thaistil. Har gått lite matcher i Thailand och även här hemma i Sverige med blandade resultat. Har i grunden en gedigen kampsport i sig, men vägen till medalj är stentuff i viktklassen.”

Emma Thyni
Ålder: 34
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar: ”Har varit med i landslaget förr och är en väldigt kompetent thaiboxare. Fin stil, bra drag i teknikerna och håller om hon är frisk hög klass. Ställde upp i SM i fjol fast då i -60kg och lite hämmad av tidigare ryggbesvär och enda frågetecknet kring Thyni är just hur hon står sig rent formmässigt nu. Oerhört sevärd.”

Elin Öberg
Ålder: 18
Klubb: Combat Academy IF Täby
Kommentar: ”Jag såg Öberg på JVM 2014 i Malaysia och blev förförd. En supertalang som dessutom är utrustad med knockkraft. Har tävlat i en dela andra kampsporter på slutet och vann bland annat VM-silver i sanshou i höstas. Öberg kan absolut utmana de allra främst i vikten redan i år.”

Filiz Demirbek
Ålder: 23
Klubb: BK Slagskeppet Muay Thai
Kommentar: ”Mycket intressant SM-start. Har en stor thaiboxning i sig och är rörlig och explosiv. Har matchats klokt på slutet och när hon ifjol mötte MMA-landslagsstjärnan Gabriella Ringblom slutade matchen oavgjort. Men kanske behöver hon ytterligare något år på sig innan hon på allvar kan utmana om ett SM-guld.”

Patricia Axling
Ålder: 28
Klubb: Odenplan Fightgym
Kommentar: ”Den forne boxaren, med SM-medaljer därifrån, sadlade för ett par år sedan om till thaiboxning och är ett namn som allt oftare lyfts fram. Vann i maj i Kanada över VM-medaljören Macaulay. Har enastående boxning som hotar rejält och har successivt också utvecklat sparkteknikerna. Blir farlig i Varberg.”

Dalia Ali
Ålder: 22
Klubb: Olympia Kampsportsförening
Kommentar: ”Oerhört allround och har fina meriter från thaiboxning, sanshou och kickboxning där hon vunnit både EM- och VM-brons. Är bra på att komma in på motståndet och är stentuff. Är stark defensivt och svår att pricka. En medaljkandidat.”

Jonathans Tips: Evelina Wikner vinner SM-guld.

Damerna -60kg

En viktklass som jag initialt sett trodde skulle bli några namn fler i än endast fyra. De som är med är samtliga gedigna kampsportare, men jag håller Sandra Bengtsson som en klar favorit till guldet. Bengtson har gått från klarhet till klarhet och har vunnit SM förr, och även representerat det svenska landslaget med ett guld i EM i B-klass som främsta merit. Den ständigt glada Sara Matsson är också en skön personlighet. Här är viktklassens föranmälda:

Sandra Bengtsson
Ålder: 26
Klubb: OneChai Muay Thai & K1 IF
Kommentar: ”Är numera en fullfjädrad svensk thaiboxningsstjärna. Vann SM-guld 2015 och fick även smaka på landslagsuppdrag. Vann damernas B-klass på EM och har successivt tagit sin thaiboxning vidare. Är stark, kvick i fötterna och svårpasserad. Är viktklassens mest meriterade och en given guldaspirant.”

Linda Östergren
Ålder: 28
Klubb: Aneby Muay Thai klubb
Kommentar: ”Matchas vanligen i -63,5kg men om hon lyckas komma ner ordentligt i vikt har Östergren en kortare väg till ett eventuellt hemma-VM i Jönköping. Östergren har fått allt fler matcher av allt bättre dignitet, och har ett bra läge för att avancera ytterligare. Hon har fin boxning, bra klinch, men jag tror inte att hon kommer att räcka hela vägen.”

Johanna Gustavsson
Ålder: 24
Klubb: Odenplan Fightgym IF
Kommentar: ”När Gustavsson sätter fart gör hon det rejält. Har en bra räckvidd, är rivig och jobbig att möta. Har fått till en ytterligare dimension i stilen och är duktig tekniskt. Har fått matcher ibland annat Supremacys amatörliga och gjort förhållandevis gott intryck. Blir intressant att följa under SM, men har en känsla av att hon får det tufft mot framförallt Bengtsson.”

Sara Matsson
Ålder: 30
Klubb: Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Kommentar: ”Har en beundransvärd glöd och har blivit allt mer bekväm i sin thaiboxning. Matsson har varit med i branschen länge, utan att för den skull få till den där verkliga fullträffen. De matcher jag har sett henne i har hon ofta hängt med bra i början för att sedan vackla lite i slutet. Men Matsson har hårdheten i teknikerna som gör att man hela tiden måste vara på sin vakt. Kanske läge för en final nu.”

Jonathans Tips: Sandra Bengtsson vinner SM-guld.

Damerna -63,5kg

Har vi pratat om getingbo förr, vad ska vi då inte kalla denna viktklass. Fullproppad med kvalitet och lassvis med svenska internationella medaljer. Zina Djelassi är regerande svensk mästare och är en naturbegåvning utöver det vanliga. Har hon bara fysat tillräckligt har hon egenskaper de flesta bara kan önska sig. Erica Björnestrand har vunnit både EM- och VM-medaljer och besitter unika egenskaper på framförallt distans och är revanschlysten efter ett litet mellanår ifjol. Mikaela Persson vann VM för studenter och Isa Tidblad Keskikangas är äntligen nere i sin normala viktklass. Det här är kanske hela SM:s smarrigaste grupp och jag kan inte sluta se olika matchscenarior framför mig. Blir en ynnest att få uppleva på plats.

Clara Engstrand
Ålder: 27
Klubb: Fighter Muay Thai IF
Kommentar: ”Ännu en av FMT:s nya generation thaiboxare som på sikt kan bli riktigt vass. Engstrand gör SM-debut, började med thaiboxningen för tre år sedan och har utvecklats i rask takt. Bra skolad, bra nyp i nävarna och bra rörelsemönster. Får dock tufft att nå medalj i en av SM:s allra mest konkurrensutsatta vikter.”

Zina Djelassi
Ålder: 23
Klubb: Stockholms Kickboxningsklubb
Kommentar: ”Var en av de största talanger jag sett, när hon kom fram inom kickboxningen. Har mer och mer gått över till thaiboxning och vann ifjol SM. Har en något märklig stil som kan se loj och lam ut, för att i nästa stund explodera. Är hon i form är hon en av de starkare medaljkandidaterna i viktklassen.”

Johanna Kumlin
Ålder: 33
Klubb: Heavy hands Muay Thai Jönköping IF
Kommentar: ”Inledde sin thaiboxningskarriär hemma i vardagsrummet. Har på några få verksamma år gått därifrån till att utmana de främsta. Är alltid bra fysad, har en tung och lite jobbig stil att möta och vill rakt fram. Kan nog ställa till det för en del under SM. Kul start.”

Erica Björnestrand
Ålder: 29
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar: ”Slog igenom 2014 med dunder och brak. Vann SM-guld då, och vann även ett VM-brons. Har dessutom samlat ihop en EM-medalj och är normalt sett en huvudkandidat till guldet. Har enorm räckvidd och bättrat på det tekniska. Vansinnigt jobbig att möta och är duktig på att hålla matcherna på distans, där hon är kanske bäst i vikten.”

Victoria Garcia
Ålder: 25
Klubb: Föreningen Fightgym Borås
Kommentar: ”En doldis med tunga meriter. Har smugit med bakom de allra främsta och kanske är den kluriga och taktiskt skickliga Garcia nu redo att ta nästa steg. Vann i september 2013 en pro-titel i WPMF, men jag har trots det svårt att se att hon ska kunna utmana om SM-guldet.”

Mikaela Persson
Ålder: 24
Klubb: Göteborg Muay Thai IF
Kommentar: ”Ytterligare en kanske inte så bekant thaiboxare med tunga meriter. Har haft en finfin utveckling de senaste åren och är träningsflitig och utrustad med träffsäkra tekniker. Vann i fjol VM för studenter, vilket är mycket mer prestigefullt än vad kanske många förstår och gör en otroligt intressant SM-start. En klart dark horse i vikten. Se upp!.”

Isa Tidblad Keskikangas
Ålder: 24
Klubb: TIP Muay Thai IF
Kommentar: ”Ojojojo! Nere i sin ”normala” viktklass, äntligen. Och Sveriges kanske främsta thaiboxare de senaste åren är också både skade- och sjukdomsfri. Har en enorm styrka i sparkar och i klinch. Totalt orädd, men samtidigt väldigt klok i att värdera offensiva attacker. En duracellkanin som i sina bästa stunder tillhör den absoluta världseliten. Mitt guldtips.”

Jonathans tips: Isa Tidblad Keskikangas vinner SM-guld

Damer -75kg

Angela Mamic
Ålder: 25
Klubb: Fighter Muay Thai IF
Kommentar:
”Angela Mamic är ännu en av FMT:s nya generations thaiboxare som tagit allt mer utrymme. Har bra blick, fin teknik och är bra på att kontrollera matchrytmen. Är enda anmälda i vikten och så som det ser ut alltså svensk mästare i kavaj.”

Herrar -51kg

Giang Hoang
Ålder: 25
Klubb: Föreningen Fightgym Borås
Kommentar:
”Fruktansvärt vacker stil. Smidig, snabb, tät och hårda tekniker. Har varit med i landslaget och vunnit flertal internationella medaljer. Gick till final i VM 2014 men blev fråntagen finalplatsen under uppmärksammade former. Är på jakt efter nya VM-framgångar i Jönköping.”

Damer -67kg har vi skrivit om HÄR.

Damer -75kg

Angela Mamic
Ålder: 25
Klubb: Fighter Muay Thai IF
Kommentar:
”Angela Mamic är ännu en av FMT:s nya generations thaiboxare som tagit allt mer utrymme. Har bra blick, fin teknik och är bra på att kontrollera matchrytmen. Är enda anmälda i vikten och så som det ser ut alltså svensk mästare i kavaj.”

Endast en anmäld så det är oklart vad som sker där.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer