Nyhet

Genomgång av viktklasserna i thaiboxnings-SM: Herrar -81,-60,-51,-57,-86kg

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser. Här har vi samlat de viktklasser för herrarna som vi tidigare inte skrivit om som Jonathan går igenom noga. Herrar -81,-60,-51,-57,-86kg går Jonathan igenom här.

 

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser.

Thaiboxnings-SM är endast ett par dagar bort. Jonathan Broberg på Budo & Kampsportsförbundet hjälper oss att bli bekanta med de namn som deltar i tävlingen via sin genomgång av de olika viktklasserna.

Lottningarna sker efter invägningen.

Herrar -81kg

Viktklassen herrarnas -81kg känns på förhand som en väldigt öppen historia. Sju är anmälda och egentligen samtliga kan med en bra dag nå fram till guldet, så känns det.

Fjolårets svenska mästare Youssef Issa, som också gjorde finfint ifrån sig under VM 2014 är inte med och i hans frånvaro öppnar sig viktklassen.

Den meriterade kickboxaren Jian Amiri är en klok och rutinerad kampsportare med ett 50-tal matcher på CV:et. Meran Zangana har imponerat stort de senaste åren, och är möjligen knapp favorit.

Det här är viktklassens tävlande:

Saman Ahanin
Ålder: 29
Klubb: Fighter Muay Thai IF
Kommentar:
”Är rivig och jobbig att möta och har samlat på sig en hel del erfarenheter på sistone. Har gått matcher på bland annat muay thai arena-galorna och det finns potential i kroppen. Får ändå ses som något av en outsider i den här konkurrensen.”

Jian Amiri
Ålder: 31
Klubb: Tullinge Muay Thai IF
Kommentar:
”Har ett 50-tal matcher på sin meritförteckning och ett antal knock-out-vinster. Har bra tryck i både boxning och sparkarna och är dessutom ganska svårträffad. Men har de flesta meriterna från kickboxning och omställningen till thaiboxning brukar inte gå så smärtfritt som man kan ana.”

Patrik Lyzell
Ålder: 26
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar:
”Patrik Lyzell är en kämpe som varit med ganska länge nu. SM-guld 2013, åkte på VM i Malaysia i B-klass 2014, men har sett sig besegrad de senaste åren av Youssef Issa, som alltså inte är med nu. Lyzell är kraftfull i sin thaiboxning har potential att vinna den här viktklassen.”

Anton Wallgren
Ålder: 24
Klubb: Skara Thaiboxningsklubb
Kommentar:
”Rörlig, fysisk och jobbig att möta. Wallgren har fått bett om sin thaiboxningsstil och vann exempelvis förra våren över viktklassantagonisten Adibi. Har matchats ganska bra under senare år och det finns något spännande i Wallgrens rörelsemönster. Men att Skaras stolthet ska räcka hela vägen till VM i Jönköping skulle vara något av en skräll.”

Khader Dahdouli
Ålder: 26
Klubb: Varbergs Thaiboxningsklubb
Kommentar:
”Det finns en explosivitet i Dahdoulis thaiboxning som jag gillar. Han är dessutom både rak och avig i sin stil, och har fått nyttiga matcher under 2015. Emellertid gick han på pumpen mot Adibi så sent som i oktober och formen känns kanske inte som någon man vinner en SM-medalj med. Åtminstone inte i den här konkurrenssituationen.”  

Keiwan Adibi
Ålder: 21
Klubb: Halmstad Muay Thai IF
Kommentar:
”Ung och lovande, samtidigt klok på att värdera situationer och har bra tryck i framförallt boxningen. Har gått framåt mycket de senaste säsongerna och fått en hel del fin vägledning i Halmstad av bland andra Adel Ekwall. Kanske ändå något år för tidigt för att Adibi på allvar ska räknas bland guldaspiranterna.”

Meran Zangana
Ålder: 30
Klubb: Klubb Sweden Top Team
Kommentar:
”Det här kan mycket väl bli Meran Zanganas stora stund. Har en nära nog poetiskt vacker stil och har både erfarenheter och kunskap nog för att ta hem SM-guldet. För fem år sedan pressade Zangana Alex Tobiasson Harris i SM-final, gick också proffsmatch på Rumble of the kings och är enligt mitt tycke en bättre fighter idag. Har löd i teknikerna, kontrollerar ofta matcherna via vassa, snabba tekniker från distans, men behärskar också klinchen utmärkt.”

Jonathans Tips: Meran Zangana vinner SM-guld.

Herrar -60kg

En viktklass som inte precis sticker ut men som känns vidöppen. Johan Nörgaard är lokalkändis i Haninge efter att ha blivit nominerad som en av Haninges främsta idrottare ifjol, och han har fina kvaliteter.

Filiph Waldt kommer med ett gäng matcher i Thailand i bagaget till Varberg och vill säkerligen visa upp sina färdigheter. Timmoi Lokowo har en skön inställning, men jag håller ändå regerande svenska mästaren i -57kg, Jaafar al-Qashaami som viktklassens knappa favorit.

Johan Nörgaard
Ålder: 24
Klubb: South side Muay Thai IF
Kommentar:
”Har gått framåt något oerhört på bara någon säsong. Har fin räckvidd och är bra på att utnyttja den. Har tätat sin defensiv betänkligt och är varierad i sin offensiv. Blev nominerad till årets manlige idrottare vid Haningegalan under fjolåret.”

Rasmus Viberg
Ålder: 21
Klubb: Helsingborgs Muay Thai IF
Kommentar:
”Skånepåg med allt bättre drag i teknikerna. Fått en bra skolning och besitter en fin stil och kan hota på fler sätt. Lite avig och oberäknelig. Har erfarenhet av senior-SM tidigare och är en av de unga, duktiga thaiboxarna som växer fram.”

Jaafar al-Qashaami
Ålder: 20
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar:
”Stor talang som är rejält erfaren redan. Vann SM-guld ifjol, fast då i-57kg-klassen. Reptilsnabba tekniker som al-Qashaami är duktig på att maskera för motståndarna. Svårläst och plockar mycket poäng i både klinch och på distans. En av guldfavoriterna, enligt mig.”

Filiph Waldt
Ålder: 24
Klubb: Göteborg Muay Thai IF
Kommentar:
”Har varit i Thailand och både tränat och gått matcher. Har också samlat på sig erfarenheter med matcher hemma i Sverige. Är en duktig närkampskämpe som aldrig ger sig. Har ett brett register i sig och gör en mycket intressant start.”

Amnart Lindholm
Ålder: 30
Klubb: Tip Muay Thai IF
Kommentar:
”En riktig stilist. Kompetent och rak i sin stil. Har synts allt mer frekvent i ringarna som domare, och det blir intressant att se om Lindholm lyckas attrahera sina kårkamrater under SM. Har varit med ett tag och har SM-rutin, och kan säkert utmana om medalj.”

Timmoi Lawoko
Ålder: 25
Klubb: Klubb Sweden Top Team
Kommentar:
”Tempostark och bra på att lägga i en växel till. Har en iver att kliva in i duellerna, vilket är väldigt sevärt, men kan ibland bli lite väl ivrig. Har dock bra tryck i teknikerna och kommer bli spännande att följa under mästerskapet. Matchats klokt, och vann bland annat en match i Väsby ifjol som var sprakande.”

Jonathans Tips: Jaafar al-Qashaami vinner SM-guld.

Herrar -51kg


Giang Hoang
Ålder: 25
Klubb: Föreningen Fightgym Borås
Kommentar:
”Fruktansvärt vacker stil. Smidig, snabb, tät och hårda tekniker. Har varit med i landslaget och vunnit flertal internationella medaljer. Gick till final i VM 2014 men blev fråntagen finalplatsen under uppmärksammade former. Är på jakt efter nya VM-framgångar i Jönköping.”

Herrar -57kg

Detta är en spännande viktklass där det känns som att Viet Hoang bör kunna avancera till final rätt obehindrat. Desto mer öppet om den andra finalplatsen där talangerna Yousef Bouagar och David Kurbanov gärna vill ändra på hierarkin.

Harem Gulani är en kämpe som ska ha utvecklats mycket och mångsysslaren Jonatha Zeray blir också spännande att följa.

Men viktens stora är som sagt Viet Hoang, som tagit internationella skalper och varit med i landslaget i flera år nu.

Yousef Bouagar
Ålder: 18
Klubb: South side Muay Thai IF
Kommentar:
”Påhittig och vill gärna driva matchtempot. Har en något besynnerlig thaistil som måste vara otroligt svårläst för motståndarna. Har ett guld i junior-SM och är en stor talang. Blir inte förvånad om Bouagar redan nu ställer till det i viktklassen.”

Viet Hoang
Ålder: 25
Klubb: Helsingborgs Muay Thai IF
Kommentar:
”Galant, graciös stil som samtidigt är oerhört vägvinnande. Är svår att träffa och tät i sin guard. Med ett flytande rörelsemönster är Hoang också mästerlig på att komma in på sin motståndare. Har tung internationell meritförteckning dessutom och är viktklassens stora förhandsfavorit.”

David Kurbanov
Ålder: 20
Klubb: Föreningen Coloseum Fightcenter Skövde
Kommentar:
”Lovande talang som vann junior-SM 2013. Hade kanske förväntats vara ännu längre fram i sin utveckling, men är ändå ett skarpt hot i och med sina hårda slag- och sparktekniker. Vann övertygande sist på gala i Skövde.”

Harem Gulani
Ålder: 31
Klubb: Renyi Umeå Idrottsförening
Kommentar:
”Snabb och teknisk, men samtidigt ganska stationär. Har utvecklat sin stil och är dessutom rejält stryktålig. Har varit med i SM-sammanhang förr men aldrig riktigt fått det där lyftet. Månne kommer det nu.”

Jonathan Zeray
Ålder: 24
Klubb: Klubb Sweden Top Team
Kommentar:
”En rivig och svårbedömd thaiboxare. En kompetent, allroundkunnig kampsportare. Har Tävlat i shootfighting och gör en intressant start under SM. Kan säkert redan nu vara bra, men jag tror att Zerays tid kommer lite längre fram än redan nu i helgen.”

Jonathans Tips: Viet Hoang vinner SM-guld.

En bra viktklass med genomgående hög standard. Kanske inte någon av SM:s mest glamourösa vikter men det finns klass här.

Erik Berglund är viktens store och gjorde bra ifrån sig i landslaget i fjol. Vill inte heller missa chansen om ett VM på hemmaplan.

Patrik Loverfelt är tillbaka i SM-sammanhang och det är många tacksamma för. Talangerna Johan Andersson och Faris Lukovic står och stampar bakom de mer etablerade och Christian Malm ska inte heller räknas ut på förhand.

Erik Berglund
Ålder: 28
Klubb: Heavy Hands Muay Thai Jönköping
Kommentar:
”Viktklassens mest erfarne och meriterade som hela tiden fortsätter att gå framåt i sin utveckling. Landslagsmeriterad med starka sparkar och är fin i sitt fotarbete. Viktklassen har tightats till rejält i år, men Berglund får ändå mitt guldtips.”

Johan Andersson
Ålder: 20
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar:
”En talang som spås en lysande framtid. Har varit en vända i Thailand och tränat inför SM och har en bitvis väldigt vacker stil. Har varit med på junior-SM med goda resultat och kommer inte enbart vara med här för att se och lära –utan kommer att göra avtryck, frågan är bara hur djupa.”

Faris Lukovic
Ålder: 21
Klubb: Samurang Fightcenter IF
Kommentar:
”En kompetent thaiboxare som har sina styrkor i att luckra upp motståndarens försvar från distans. Men klarar också bra i klinch. Har stor potential och var fram till ett möte med Erik Berglund ifjol obesegrad. Kul start på SM.”

Christian Malm
Ålder: 32
Klubb: Djurgårdens IF Kampsportsförening
Kommentar:
”Stor och stark, men ändå förhållandevis rörlig och god teknik. Har en höger man inte vill springa in i, och har matchats på smart sätt bland annat i Supremacys amatörliga. Blir kul att se om han kan rå på de allra främsta.”

Patrik Loverfelt
Ålder: 31
Klubb: Tip Muay Thai IF
Kommentar:
”Något av en doldis för den breda thaiboxningspubliken men Loverfelt har varit med länge. Var med landslaget redan 2008 och har varit en del i Thailand. Har fruktansvärt skarpa tekniker och en vacker vägvinnande stil. Mycket intressant start som jag tror kommer kunna utmana rejält om medaljerna i vikten, kanske till och med hela vägen till guldet.”

Jonathans Tips: Erik Berglund vinner SM-guld.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer