Jon Jones Krönika

Krönika: Jon Jones har oändliga möjligheter

Jon Jones har enligt många redan förtjänat statusen som historiens bästa UFC-fighter. Nu när han lämnat sitt världsmästarbälte och planerar en flytt till tungvikt, har alternativen blivit många. Jon Jones värld består nu av oändliga möjligheter.

Även om skandalerna varit den största kontinuiteten i Jones senaste del av karriären, känns det som att den är långt ifrån slut. Problemen gentemot UFC har handlat om lönen och därför var beslutet att avsäga sig bältet väntat. Då viktdivisionen saknat naturliga utmanare sedan Daniel Cormier och Alexander Gustafsson är det svårt för UFC att ge hög lön för en match som få kommer att köpa. Pengarna är störst i de viktklasserna där större namn finns, och därför är tungviktsdivisionen ett naturligt nästa steg.

Jon Jones vill bli dubbel mästare

För även om det vore synd att kalla tungviktens konkurrens som bred, så har den en spets utöver det vanliga. Stipe Miocic är efter sin lyckade trilogi mot Cormier numera enligt rådande konsensus ansedd att vara den främsta tungviktaren i UFC genom alla tider. Då han också är den enda förutom just Jones att besegra Cormier, är matchen hyperintressant i sin natur. Genom en seger mot Miocic tar Jones expressfilen in direkt till historiska toppen även i tungvikten. Och det enda legitima argumentet för att tveka på hans status gentemot fighters som George St. Pierre och Conor McGregor är just de dubbla titlarna. Vid ett vunnet tungviktsbälte kan Jones sålla sig till den utvalda skaran och samtidigt distansera andra konkurrenter likt Khabib Nurmagomedov i kampen om epitetet GOAT i framtiden.

Men Dana White har varit tydlig. Stipe Miocic och Francis Ngannou ska i lugn och ro få både förbereda sig och sedan utkämpa sitt efterlängtade returmöte. Då Ngannou blivit några matcher mer erfaren och Miocic har en haka som upplevt ytterligare ett hundratal smällar, kan det mycket väl bli en ny mästare. Om så blir fallet är det i sig ingen katastrof. För även om en seger mot Miocic hade varit karriärsdefinierande kommer en vinst mot knockoutmaskinen Ngannou fortfarande vara gigantisk. Det viktiga är därför snarare att de dubbla titlarna erövras, än vem Jones behöver besegra för att uppnå dem.

Cementera sitt arv

Däremot innehar han inte längre samma dominerande särställning i sin gamla viktdivision som tidigare. Många anser att Jon Jones ”flydde” ifrån ett returmöte mot Dominic Reyes, och argumentet känns rimligt. För det fanns tvivel i både matchen mot Reyes och Santos där fansen var oense om Jones egentligen gjorde tillräckligt för att vinna. När lätt tungvikt nu dessutom har sig en ny världsmästare i polacken Jan Blachowicz, som i sin tur körde över Reyes, finns det ytterligare ett namn som vill möta Jones. Om han då inte återvänder till divisionen finns det en stor risk att fansen kommer tolka hans frånvaro som rädsla, och att det rentav kan smutsa ner hans eftermäle. Men kan man ens fightas om ett bälte man bara för någon månad sedan valde att lämna bort?

Absolut, i alla fall om man heter Jon Jones och aldrig förlorat en match i buren på egen hand. Det smått vattnas i munnen när jag tänker på den eventuella vinstraden han kan skapa. Varför inte inleda med att utmana Blachowicz och sno hem bältet till Albuquerque ännu en gång för att sedan ta itu med returmatcherna. För vid en vinst mot både Reyes och Santos vore divisionen fullkomligt utraderad för en lång tid framöver, och då har Jones dominerat i tre (!) olika eror. Släng även in en match mot återkommande Anthony ”Rumble” Johnson och karriären vore så gott som fulländad.

Att tjäna de största pengarna

Men om man har följt med i svängarna det senaste året, har önskan efter högre ekonomisk ersättning genomsyrat Jones uttalanden. Ju närmre slutet man når på sin karriär, desto större betydelse får pengarna gentemot de sportsliga möjligheterna. För att maximera intäkterna finns det några tydliga alternativ att möta. Brock Lesnar är urgammal och nivåer sämre än Jones i en MMA-bur, men hade ändå gett honom en otrolig hög med pengar. Lesnar är fortsatt populär i USA och många WWE-fans hade med nöje pyntat summan en PPV-sändning hade kostat. Ett något mer osannolikt tredje möte med Cormier eller till och med en boxningsmatch mot Deontay Wilder hade även de genererat stora summor, men det finns en match som står ut från alla andra.

Israel Adesanya befinner sig idag där Jones var för 7 år sedan och är redan en av UFC:s största stjärnor. I hans senaste match mot Paulo Costa såldes det över 700 000 PPV:s och det kommer bara öka ju fler matcher han går. De har dessutom redan varit i bråk på sociala medier under hela det senaste året och förr eller senare behöver vi få reda på vem som egentligen är bäst. Adesanya ska härnäst utmana Blachowicz för lätt tungviktsbältet och vid en seger är dörren vidöppen för en supermatch mot Jon Jones.

Snart kommer Jones lämna sin atletiska prime och det vore förmätet om fighten sker först då. Pengarna kommer regna ner, hypen kommer vara större än aldrig förr och äntligen kommer vi få svaren på alla våra frågor. För slutsatsen är enkel. Om Jon Jones aldrig möter vare sig Stipe Miocic eller Israel Adesanya har han förbrukat världens möjlighet.

Här kan du läsa krönikan om Manny Pacquiao!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer