Krönika: Vad händer med Manny Pacquiao?

När Manny Pacquiao föll emot Jeff Horn 2017, trodde nog vi flesta att karriären var över. När Manny Pacquiao besegrade Keith Thurman 2019 var det istället prat om en pånyttfödelse. Nu när han inte fightats på 18 månader och fyllt 42 år, kan man allt undra. Vad kommer hända med Pacquiao?

Tränarens ord väger tungt

När huvudtränare Freddie Roach i augusti intervjuades av mediekonglomeratet DAZN, gav han flera svar kring sin adepts framtid. Bland annat att Manny inte kommer att gå någon match under hela 2020 oberoende hur pandemin kommer utveckla sig. Däremot var han tydlig med att filipinens karriär ännu inte är över och att han åtminstone kommer fightas en eller två gånger under 2021 som slutpunkt på karriären. Efter Mannys vinst i den stora PPV-matchen mot då obesegrade Keith Thurman, är hans varumärke i princip lika starkt som innan matchen mot Floyd Mayweather. Han har fortfarande en stor kärnpublik i Asien och i brist på andra stjärnor är det han som säljer flest matcher även i USA.

Pengarna hans akilleshäl

Men den Manny Pacquiao vi eventuellt kommer få se under 2021, är av förklarliga skäl nivåer sämre än den yngling som slog igenom i Amerika under sent 00-tal. Då han fyller 42 år redan i december kan man också fråga sig varför han ens ska återvända till ringen ännu en gång. Han har varit aktiv proffsboxare i 25 (!!) år och gått hela 71 matcher. Då många matcher varit rena ställningskrig och förlusten mot Juan Manuel Marquez under 2012 kom genom en ytterst brutal knockout, vore nog inte läkarnas rekommendation att fortsätta karriären. Men trots att Manny ska inneha en samlad förmögenhet på 200 miljoner dollar, har det länge varit tydligt att hans ekonomi varit hans akilleshäl. För även om han tjänat ofantliga summor har han alltid lyckats spendera de lika snabbt, då hans medmänsklighet och samhällsengagemang i hemlandet har kostat mer än vad det generat.

När han då nu kommer återvända till ringen under 2021 lär han därför ha andra målsättningar än de rent sportsliga. Med bara en eller två matcher kvar i karriären är den ekonomiska aspekten viktigare än någonsin tidigare. Manny Pacquiao lär välja motståndare och tidpunkt utifrån kommersiella intressen och ytterligare ett världsmästarbälte lär vara av mindre relevans i hans redan välfyllda troféskåp. Utifrån de premisserna smalnas listan på möjliga motståndare av betänkligt och det är bara de största namnen som lär vara bra nog för hans avsked till sporten.

Pratats om McGregor

Under hösten har det ihärdigt rapporterats om en boxningsmatch mot Conor McGregor, men då irländaren verkar återvända till UFC redan i januari lär en sådan match först kunna ske i den senare delen av 2021. För de mest ekonomiskt inbringande matcherna vore nog mot just McGregor och den förre detta rivalen Floyd Mayweather. Men intresset för ett returmöte mot Floyd känns som betydligt lägre än vad det var 2015 och vid 43 års ålder känns han för första gången som en pensionerad man på riktigt.

Spence Jr eller Crawford

Om man istället zoomar in på de matcher som hade varit relevanta utifrån både ett sportsligt och ekonomiskt perspektiv, har jag två tydliga personliga favoriter. Errol Spence Jr och Terence Crawford är fortfarande obesegrade då de undvikit att möta varandra under flera år. I weltervikten har Spence både WBC och IBF:s bälten, Crawford WBO:s och Manny WBA:s Supertitel. Viktdivisionen är därför utan en tydlig enväldig mästare och en match mellan Manny och någon av de två hade varit av stor vikt för boxningens värld. De bästa behöver möta de bästa och matcherna har potential att ge boxningen lika stor uppmärksamhet som annars bara genereras av Tyson Fury och Anthony Joshua i tungvikten. Men nu måste publiken återvända till arenorna samtidigt som Spence och Crawford beslutar sig för sina kommande motståndare. Det är först därefter vi på riktigt kan börja spekulera kring vad som kommer hända med Manny Pacquiao.

Läs Oscars recension av Cobra Kai säsong 3!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer