Artikel

Tre anledningar att börja med MMA

MMA är den tuffaste individuella sporten man kan tänka sig. Att gå in i en ring eller bur och använda din kropp och dina färdigheter till att dominera en motståndare som gör sitt bästa för att slå ut dig eller fånga dig ett strypgrepp, det är helt klart inte något för alla. Detta till trots fortsätter MMA att växa och bli populärare trots att det är få bland oss som har potentialen och personligheten som krävs för att bli professionella fighters. Så vad är det som lockar med MMA för dem som utövar sporten på amatör-nivå?

1. Spänningen

Det är inte ovanligt att MMA-fans kommer ihåg exakt när de såg sin första MMA-match. Upplevelsen är så intensiv och spännande att man lätt blir ett fan för livet. Somliga börjar drömma om att tävla själva. Men även om du aldrig själv tar på dig handskarna så är spänningen när din favoritfighter kliver in i buren på en helt annan nivå än någon annan sport. Ett vanligt sätt att följa sporten för den som själv inte vill utöva kampsport är betting. Genom att spela på sidor såsom https://campobet.se/sv/ kan du pröva din kunskap om sporten. Det finns otroligt mycket att analysera inför varje event och det går att hitta underdogs som ger bra värde för den som kan sporten.

För dig som utövar MMA själv som amatör eller motionär finns det ingen större adrenalinkick än att gå en match, även en vänskaplig sådan. De där gångerna då du är på väg att förlora men lyckas hitta en submission i sista ögonblicket är svårslagna.

2. Fysisk hälsa

Om du vill komma i form snabbt finns det få saker som kommer härda dig så som att börja träna MMA. Sporten kräver styrka, explosivitet, uthållighet och koordination. Det gör att du snabbt kommer märka skillnad oavsett vilken form du är i när du börjar. För dig som lider av övervikt kommer kilona garanterat att rasa, och har du dålig kondition kommer du snabbt märka en markant förbättring. På grund av sportens intensitet är det lätt att hålla sig motiverad och verkligen ta träningen på allvar. Om du fuskar med träningen kommer det snabbt märkas när det är dags att sparras eller tävlingsträna nästa gång.

3. Mental disciplin och självförtroende

Men MMA härdar inte bara kroppen utan även psyket. För att lyckas inom MMA krävs det en kombination av tävlingsinstinkt, aggressivitet och kyla. Du måste kunna släppa lös all din aggression men samtidigt i en intensiv tävlingssituation respektera dina egna svagheter och begränsningar. Just denna kombination av att kunna satsa precis allt och aldrig ge upp samtidigt som du aldrig kan tappa kontrollen är unik för kampsporter. Det är därför så många fighters talar om hur kampsporten är det som räddat dem från deras personliga demoner. Oavsett vilken personlighet du har kommer du garanterat växa och förbättra din självkännedom efter du börjat träna MMA.

Alla dessa fördelar – spänningen samt den fysiska och mentala hälsan – kan du få även om du bara utövar MMA som motionär.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer