Nyhet

Bältessystem riskerar att splittra IMMAF

Den 30 april 2020 gick IMMAF (International Mixed Martial Arts Federation) ut med sin senaste stora förändring. En förändring som upprört många i MMA-världen.

IMMAFs nya regel innebär implementeringen av ett graderingssystem som kan liknas vid budosporternas bältessystem. Detta bältessystem ska agera måttstock för att se om atleter uppnår den kompetens som enligt IMMAF krävs för att tävla på internationella mästerskap.

Enligt IMMAF själva så är detta ett sätt att fastställa en viss standard inom amatör-MMA och att ge de nationella organisationerna verktygen som krävs för att uppnå detta.

Hur fungerar det?

Det kommer att finnas elva olika bältesfärger som var och en representerar en ny grad, precis som i budo. Graderna sträcker sig från halvgult (vitt/gult) till svart där det svarta bältet endast kan erhållas av vissa av organisationen utvalda individer som de anser har en sådan status.

IMMAF har skapat en form av utbildningsplan där de listar ungefär vad atleter ska ha för kunskaper för att erhålla en viss grad, ni kan se schemat genom följande länk: https://immaf.org/participant-pathways/#technical

Som atlet förväntas du ta del av IMMAFs utvecklingsprogram i jakt på nästa grad. Instruktionsvideos eller ”lektioner” finns i IMMAFs app (mot betalning) så alla har tillgång till samma material och således förväntas vara på samma nivå om de har samma ”bälte”.

Coacher förväntas sköta graderingen av sina atleter men detta kräver att coacherna själva graderat till blått bälte, vilket är den fjärde nivån. Varje grad för coacher kostar ungefär 2000 kronor.

Stark kritik

Denna nya idé har väckt starka känslor till den grad att flera nationella förbund överväger att bryta helt med IMMAF. Den största kritiken riktas mot att detta ses rent och skärt som ett ohederligt sätt för organisationen att tjäna pengar. Vidare riktas kritik som tar avstamp i hur graderingssystem skapat stora problem för bland annat BJJ.

Utöver det så har beslutet mötts av kraftigt motstånd från dem som menar på att detta system är tvingande. IMMAF menar på att det är ett frivilligt verktyg för utveckling medan det i verkligheten verkar vara en tvingande utgift för varje land som har någon ambition att tävla internationellt.

Anders Ohlsson är förbundskapten för svenska MMA-landslaget och han sa följande om detta:

För det första funkar det inte att mäta skicklighet via bälten/graderingar i en fullkontaktsport som MMA. Att du kan göra vissa tekniker (slag/sparkar/lås) säger ingenting om hur skicklig du är i buren.

IMMAF påstår att detta skulle höja säkerheten i matcherna i och med att atleterna skulle ligga på samma nivå om de har samma bälte…rent nonsens! Nationella tryouts eller som i Sverige med ligan och SM-vinst som ger dig landslagsplats är den enda garantin som behövs för att säkerställa att respektive land skickar sina bästa atleter.

Det här är solklart ett sätt för IMMAF att tjäna pengar och jag ser inte att Sverige kan anamma detta på nåt sätt, att lämna IMMAF om detta implementeras är enda alternativet. Jag kommer aldrig att arbeta med bälten och graderingar inom MMA. Om SMMAF, mot förmodan, skulle ge efter för IMMAF på den här punkten ser jag inte mig själv vara kvar i rollen som förbundskapten. Det här skulle förstöra sporten totalt!

Vidare vägde även Jörgen Hamberg, vice ordförande i SMMAF (Svenska Mixed Martial Arts-Förbundet) in:

Jag har representerat Sverige dvs SMMAF i denna dialog sedan 2015 och vi har kategoriskt nekat att ha med graderingssystem. Min upplevelse är att detta varit viktigt för IMMAF och de har sagt att anledningen är att kunna bevisa progressionsstege för att kunna nå olympisk status på sporten. Vi dvs medlemsländerna som protesterat menar att detta är bara ytterligare ett ekonomisk fiske på ett redan ganska dyrt medlemskap. Vi har sagt att den svenska modellen med att alla klubbar i SMMAF måste ha godkända vedertagna instruktörer med licens utfärdad av SMMAF vilket legitimerar kvalitet. Sedan har vi svenska mma-ligan som medverkande ger poäng och kvalifikationer för att få delta på Svenska mästerskapen. Medalj på SM ger landslagsplats så det finns en progressionsstege kopplad till fightern och dennes framgång.

Gradering, bälten, snören eller vad kommer på inget sätt förbättra detta och hör enligt mig inte hemma inom mma. Ett annat problem med gradering är ju vilken diskurs av MMA som man baserar sitt system på. Vi ser historiskt olika länders framgångar baserat på den diskurs man har som rådande. Vi har ex en rådande BJJ-diskurs som dominerat 1993-2009 som idag är kraftigt ifrågasatt och som är vikande och har en IMMAF graderingsrelation.

Tittar vi på ex det mest framgångsrika nationen Ryssland på mästerskapen 2019 så spelar de ingen BJJ alls, deras coacher har en helt annan diskurs som ej är IMMAF graderad eller tangerar deras viktiga kunskapskärna (BJJ) men visar sig mer framgångsrika. Det är ju detta som är charmen med MMA och tävlande på en världsscen att alla länder har olika stilar och kunskapsinspel.

Ett graderingssystem är förmodat omodernt i samma stund det är på papper och om det ej berikar en fighter att kunna visa kunskap av värdelöst vetande så är det irrelevant.

Från egen erfarenhet sa man till mig 2014 att ”du kan inte driva en MMA klubb utan att ha BJJ träning”. Jag tror mig ha bevisat motsatsen genom att ha en liten klubb men 4-5 i landslaget kommer från oss och de tränar ingen BJJ alls. Vi grapplas givetvis MMA way men ingen traditionell BJJ alls.

Detta är bara ett sätt att suga ut mer pengar ur medlemsländerna och har inget med MMA att göra. Andra kampsporter som Brottning och Boxning har inga bälten så det köper jag inte. Sittande styrelse i SMMAF är emot detta med full majoritet och vi ifrågasätter stark att IMMAF försöker ha detta som mandatory utan att det är demokratiskt invalt av medlemsländerna. Man har inget sådant beslut utan driver linjen utan att ha oss medlemsländer bakom sig.

Kritiken mot förslaget har även varit hård från internationella håll där flera förbundskaptener och utövare har uttryckt sig mycket kritiskt. MMA-telegrafen och Fighter Magazine kommer fortsatt bevaka försöken att implementera ett bältessystem i MMA.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer