Nyhet

Hur tar du dig från Mindfuckedness till Mindlessness?

Mängder av fighters ’lyckas’ med konststycket att krångla till det ordentligt för sig själva mentalt inför match och ibland även inför sparring mot jobbiga motståndare. De är som i ett tillstånd av Mindfuckedness. Men hur tar man sig från detta tillstånd till Mindlessness?

Intressant nog är att ofta är det de egna ’inre demonerna’ som är de ’motståndare’ som är mest utmanande. Och tuffa att hantera. Även idag när många av oss är mer eller mindre isolerade, eller i varje fall håller en viss fysisk distans och framförallt inte kan träna kampsport på det vis vi vill. Men låt oss börja med hur vi på olika sätt hanterar pressen inför match, kämpar du med eller växer du av pressen inför en tävling?

”Det finns idrottare som lyckas prestera sitt allra bästa på tävling, medan det flesta får kämpa för att nå den nivå de lyckas prestera på under träning. Att hantera press och stress inför en fight görs väldigt olika av olika idrottare. En del växer av utmaningen och andra fallerar under trycket. Skillnaden kan hänföras till vad olika idrottare och fighters lärt sig från tidigare erfarenheter och hur användbara copingstrategier de utvecklat. Inte bara från och för idrottsarenan eller i ringen, utan från och för livet.”

Det verkar vara på liknande sätt vad gäller hur vi hanterar den distans vi nu behöver hålla till varandra. Att vi hanterar det olika bra.

Vad gör du om du blir förbannad under match?

”Har du upptäckt en av de viktigaste lektionerna för att lyckas på mattan, i ringen, i oktagonen, på fotbollsplan eller i hockeyrinken? Att du presterar bäst när du kan kontrollera dina tankar och känslor för att inte bli övertänd eller förbannad? I förra kapitlet fick du en del förslag på hur du kan jobba med avslappning, mindfulness eller snarare mindlessness och acceptans för att uppnå bättre kontroll över tankar och känslor, men snarare genom att släppa taget eller på kontrollen genom att bara ’vara’ i en situation eller reaktion utan att värdera eller döma. I det här kapitlet kommer ytterligare strategier som kan vara viktiga för att hantera press och stress. Jones et al (2007) fann att de mest framgångsrika idrottarna hade lärt sig att känna igen tankar och känslor som motarbetade deras möjligheter att göra sitt bästa. Men de kunde också ändra sina tankar och känslor för att ta kontroll över sig själva och på så sätt påverka sina prestationer i rätt riktning.”

Vad kan du lära dig av det i den situation som nu råder? När du är som mest frustrerad eller förbannad på att inte kunna träna, att inte umgås som vanligt, att inte sitta på ett fik utan att tänka på att hålla ett visst avstånd?

Ett exempel från en fighter kan kanske ge dig någon idé:

”Alldeles innan match märktes det att spänningen ökat betydligt, korta nästan irriterade kommandon till de som hjälpte till med att ta på skydden och blicken var mycket fokuserad. För att inte säga att den uttryckte något av en övertändning… vilket också märktes i början av första ronden. Allt som syntes i blicken innan matchen kom ut i varje slag och spark. Vad är det för dåligt med det då kan man undra. Jo, det är flera saker som händer, fortsätter man på det sättet under en längre stund så har man kört slut på sig själv på några minuter. Men framför allt får man inte ut det man kan ur teknikerna. Det går långsamt för att man tar i för mycket, tajmingen stämmer inte helt och kraften i teknikerna kommer inte ut helt och fullt. En bit in i första ronden hände något, det syntes att fightern lyckades ändra sitt fokus och sitt tänk. Efter att ha tagit ett djupt andetag sjönk axlarna ner lite (vilket kan tyda på att spänningen i kroppen sänktes), blicken och ansiktsuttrycket ändrades från fullt påslag till att uttrycka mer av ett lugnt fokus. Då började också tajmingen stämma. Snabbheten och kraften i teknikerna blev bättre. Variationen i teknikerna och fotarbete förbättrades tydligt, riktigt snygga undanglidningar och mer avancerade kontringar satt där de skulle. Den lugna koncentrationen förbättrades sedan rond för rond. Nästa varje anfall från motståndaren stoppades med en kontring. Segern var odiskutabel.”

Det som sticker är något så enkelt som att: ”Efter att ha tagit ett djupt andetag sjönk axlarna ner lite (vilket kan tyda på att spänningen i kroppen sänktes), blicken och ansiktsuttrycket ändrades från fullt påslag till att uttrycka mer av ett lugnt fokus.”

Två enkla saker kan du praktisera direkt, först: Andas! Ta ett djupt andetag när frustrationen är som värst, andas ut djupt och låt andningen hjälpa kroppen att slappna av lite mer och mer för varje djupt andetag du tar. Jo det funkar bra för de flesta, bara du håller i och andas lugnt och djupt under en stund.

Det andra, fokusera på det du kan göra! Det du kan påverka! Försök att lägga det du inte kan påverka åt sidan, jag vet det är inte alltid det lättaste, men det går med övning.

Hur kan du träna just nu, vad kan du fokusera på att förbättra nu? Mentalt, fysiskt eller tekniskt? Den största utmaningen kanske är att utvecklas tekniskt utan partner, men med kreativt tänkande går även det att uppnå.

Hur kan du umgås och hålla kontakten med dina polare nu? Ja du vet säkert en massa sätt, FaceTime, Skype etc.

Här ett teknikutvecklingstips, ni kan kolla en fight på YouTube, var och en hos sig, medan ni tillsammans via ’skype’ analysera vad som händer, strategi, taktik och teknik. Något man kan göra i all oändlighet och som kan hjälpa till med teknikutvecklingen. Ett extra tips, när ni analyserar teknik, titta inte en eller två gånger, titta flera gånger med fokus på olika delar. Exempelvis ett slag, sen balansen, sen fotarbetet, hur kroppen rör sig, hur garden sitter etc.


(Redigerade utdrag ur boken ”VM-Resan: Vägen är Målet”, av Jörgen Kruth och Po Lindvall, med tillägg).

Po Lindvall, PhD kandidat, ledarskapstränare, Coach till flera världsmästare och thaiboxningstränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under 90-talet när de erövrade sina flesta VM-titlar.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer