ArtikelNyhet

Så agerar MMA-organisationerna i krisen

Grattis, alla idrottare vars sporter är fria från närkontakt. För när stora delar av världen stannade våren 2020 så gjorde merparten av kampsporten detsamma. MMA-stjärnorna kokar soppa på spik, till exempel rapporterar Dustin Poirier att hans träning numera består av att springa, slå säck och skuggboxas. Hälsosamt, men knappast topptrim för krig i buren. Just nu hålls de flesta MMA-proffs på halster av sina arbetsgivare.

Snackisen som i dessa tider håller kampsportsjournalistiken varm är UFC 249. Med en dåres envishet försöker Dana White genomföra den fläskiga supergalan. Samtidigt har han lovat att fighters som inte vill slåss under pandemin ska slippa delta, en som tagit det erbjudandet är Amanda Nunes.

– Jag tycker inte det här är rätt tillfälle för mig att slåss. Låt detta coronavirus passera lite grann så jag åtminstone kan ha ett fullständigt camp, sa hon till CBS Sports.

I skrivande stund har platsen för UFC 249 varit en het potatis som gått stafett från New York, ett reservat i Kalifornien, rykten om en privat ö, till senaste budet – Jacksonville i Florida.

Satsningarna på UFC 249 kritiseras hårt, exempelvis av Cris Cyborg som ju sällan varit blyg för att gå i clinch med UFC-presidenten.

– Många människor kämpar just nu, jag tycker att han personligen borde göra nåt annat än att bara tänka på honom själv, boxning och MMA-matcher […] Jag tycker det är bättre att vänta, som alla andra – respektera alla andra, sa hon.

Journalisten Karim Zidan var inte heller nådig i sin kritik i The Guardian.

”Dana Whites insisterande på att ’the show must go on’ är inte bara ett prima exempel på storföretagens girighet, utan också ett ansvarssvek gentemot sin personal, sina fighters och folket”, skrev han.

Vi på redaktionen sörjer det inställda mötet mellan Jack Hermansson och Chris Weidman, som skulle varit huvudmatch på UFC Fight Night den 3 maj.

PFL får beröm

PFL (Professional Fighters League) är organisationen som hittills genomfört den mest drastiska åtgärden (och den mest föredömliga, enligt många kommentarsfält). Turneringsformatet har tvingat PFL att ställa in hela 2020, med sikte på återuppståndelse våren 2021.

För att klara den ekonomiska livhanken har PFL brutit kontrakten med en tredjedel av organisationens fighters. I skrivande stund är det hemlighetsmakeri kring vilka som fått sparken och svenskarna håller andan i halsen för Sadibou ”Swedish Denzel Washington” Sys öde. Hans record i organisationen är 2-3-2.

Vad som står klart är att profilerna som får stanna kvar i organisationen ges en underhållslön på 10 000 kronor i månaden. Något som MMA-journalisten Dave Doyle tycker att även UFC borde bjussa på.

”Om företaget som signerar fighters lönecheckar kan betala en utdelning på 300 miljoner dollar till kändisar som Mark Wahlberg och Gisele Bündchen […] och fortfarande ha pengar att säkra en privat ö och chartra människor från hela världen efter den utdelningen, så har företaget förmodligen råd att betala fighters en skälig lön mellan matcherna”, skrev han i USA Today.

ONE FC gnetar på

UFC har alltså rullats i tjära och fjädrar för sina försök att genomföra galor trots pandemin. Mindre känt är kanske att Asiens största MMA-organisation sållar sig till samma strategi – men undgått medialt och folkligt raseri för sitt agerande. Efter att ha legat lågt i mars och april är kalendern hos ONE Championship fulltecknad, i skrivande stund med evenemang varje vecka (publikfria sådana förstås). Ska vi snacka matchrytm börjar det dagas för ett återseende av Zebaztian ”The Bandit” Kadestam, som vi inte sett sedan han förlorade weltertiteln i oktober 2019 – men ”The Bandit” har inget inbokat och galornas befintliga kort är halvtomma. Hur ONE tänkt lösa logistiken är oklart, även Asien präglas av strypta gränser. Det kan exempelvis nämnas att världsdelens näst största land, skärgårdsnationen Indonesien, har ställt in all passagerartrafik fram till den 31 maj. Att ONE Championship också ombokar eller avbokar galor framöver är en lågoddsare.

Bellator är mittemellan

Lyckligtvis fick vi se Oliver ”The Future” Enkamp på den sista galan som Bellator hann arrangera innan pandemiskiten träffade fläkten. Den 22 februari släckte Oliver den rutinerade Lewis Long med en spinning backfist i första ronden. På Instagram rapporterar ”The Future” att han tillbringar sin karantän med att ta ikapp fysträning, sömn, kartläggning av kosten och att hänga med sin hund.

Olivers arbetsgivare har valt en kompromiss i krisen. VD:n Scott Coker har medgett att han i dessa tider känner lättnad över den påse pengar som finns hos moderbolaget Viacom. Bellators nuvarande gameplan är att återvända i juli med galor för tomma läktare. Coker är inställd på svajande intäkter en lång tid framöver.

– Även om det sägs att publiken kan återvända, så tror jag det kommer ta tid, eftersom folk inte känner sig säkra. Konsumenterna kommer inte vilja komma tillbaka till ett sportevenemang med tusentals människor direkt från start. Det kommer ta tid att få folkets tilltro på att detta virus verkligen är på väg ut, sa Coker till MMAjunkie.

Rizin är öppna för samarbete

I en intervju med tidningen Gong, så nämnde Rizins VD, Nobuyuki Sakakibara, att han inte varit i kontakt med någon av de stora organisationerna (UFC, ONE, PFL eller Bellator) ännu, men att han ändå ville lyfta idéen att skapa någonting som kan ses som ett MMA-OS. Sakakibara lämnade även dörren öppen för att samarbeta med mindre japanska organisationer om inte de stora internationella är villiga att samarbeta.


Många experter menar att vi inte kommer se normala evenemang förrän flockimmunitet och vaccin är ett faktum. Till dess får vi roa oss med se matchrepriser, spela, skuggboxas och solodrilla som John Danaher.

Stay safe därute.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer