Nyhet

Bildkavalkad och matchreferat från VM i (Shin)Kyokushin

VM i (shin)kyokushin går av stapeln vart fjärde år, nu var det den tolfte i ordningen. Tävlingen har utvecklats från den ursprungliga tävlingsformen på så sätt att även kvinnor tävlar i fullkontakt. 161 män och 43 kvinnor från 100 länder tävlade i öppen viktklass under två dagar. Det innebär att det koras endast en manlig och en kvinnlig världsmästare. Här följer matchreferat med tillhörande bilder.

Shinkyokushin i Sverige fick möjligheten att skicka fyra herrar till detta VM. Simon Pålsson (Keiko) och Rasmus Bergström (Bollebygd) gör nu sitt andra VM. För Ali Hayder och Stefan Chervenkov, båda från Stockholm, är det premiär. Utöver dessa deltar även Jonas Rosin (Brynäs) uttagen av KWU.

Kvinnorna har blivit uttagna genom placering på EM – öppen viktklass. Tyvärr var inte några svenskor med denna gång.

Det är andra gången som de två organisationerna, WKO och KWU, samsas på samma tävling. Matcherna är 3 minuter med möjlighet till två tvåminuters förlängning. Om det fortfarande skulle vara oavgjort får vågen avgöra. Om det inte skiljer sig nämnvärt blir det en sista förlängning på två minuter. På VM:ets första dag valde domarna att ge arbetsseger, istället för möjligheten att låta fighters köra en förlängning. På finaldagen var det fler förlängningar. Lottningen offentliggjordes tre månader innan.

Lördag 9 november 2019

Match 10/1. Ali Hayder var först ut mot Desmond woei Yow chong, Malaysia. Ali matade jodan och gedan mawashi så pass att Desmond fick ont i armen efter bara 30 sekunder. Matchen till Ali.

Match 12/2. Simon Pålsson mötte i andra poolen Anastasios Ftaklas, Grekland. Greken har svårt att parera Simon och försöker hålla fast i hans dräkt så många gånger att han tilldelas varningar. Precis i slutet av matchen slår greken Simon i käken. Det märkliga är att en domare ser detta, tre domare anser att det är poäng. Wasaari till greken och därmed även vinsten. Märkligt att man inte nyttjade den videogranskning organisatören sade sig ha på plats.

Match 38/1. Ali:s nästa match var mot Shota Maeda, Japan. En erfaren och duktig fighter. Shota har en intensiv stil då denne går på hela tiden. Ali parerade bra och fick även utrymme för sina attacker. Båda var explosiva. Efter matchtiden beslutade domarna att segerns skulle till Shota. 

Match 36/2. Stefan Chervenkov fick tre månader innan VM veta att han skulle ersätta Milad Samizade, Banzai. Han var dock redo för att möta Junki Ochi, Japan. Junki var inte lika intensiv som många andra japaner, men han hade ändå en högre växel. Stefan fick plats för sitt men när Junki växlade upp fick Stefan se sig besegrad.

Match 61/1. Dags för Rasmus Bergström, Bollebygd, att ta sig an Ryuki Ushirosako, Japan. Ryuki visade sig vara snabbare än snabbast, ung och otroligt intensiv. Rasmus är också rörlig och svarade bra. Efter matchtiden beslutade domarna att segerns skulle till Ryuki.

Match 59/2. Nu var endast Jonas Rosin kvar. Han gick enkelt vidare i matchen mot Allen Boye, Aruba. Jonas fick wasari efter 25 sekunder med slag mot magen. Efter några sekunder till fick han in ytterligare wasari och därmed var han vidare. 

Match 81/2. Justina Kvietka, Litauen, var en betydligt bättre motståndare. Jonas var den som drev på och fick därmed också domarnas röster. Jonas vidare till finaldagen.

Söndag 10 november 2019

Match 180. Jonas mötte regerande världsmästaren Yuji Shimamoto, Japan. Killarna växlade slag och sparkar vilka satt bra. Jonas gjorde bra förflyttningar, men Yuji följde efter. Efter matchtiden fick Jonas se sig slagen med minsta marginal, domarrösterna 0-3.

Alla svenskar ute.

Yuji Shimamoto vann även detta VM. Maciej Mazur, Polen tog silver, Daiki Kato, Japan tog brons. Den hedervärda fjärdeplatsen gick till Valeri Dimitrov, Bulgarien.

Juri Minamihara, Japan tog VM pokalen åter till Japan. Inga Mikstaite, Litauen tog silver, Irina Valieva, Ryssland tog brons. Den hedervärda fjärdeplatsen gick till Yui Kikukawa, Japan.

Text av Virpi Alajarva
Foto av Louise Helmfrid

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer