ArtikelNyhet

Ali Hayder – en riktig fighter med ett sant hjärta

För Ali Hayder har karaten och träningen alltid varit central och det som drivit honom framåt. Han började träna som sexåring och gjorde tidigt stora framsteg. I hemlandet Irak tränade han i landslaget och hade tidigt ett stort mål; att tävla i kyokushin-VM. Det målet skulle han alltid och utan tvivel att ha oavsett hur vägen dit skulle komma att se ut. 

Ali levde med sin familj i Irak och hade ett bra liv. Han utbildade sig med fokus på att bli läkare men all kraft och fokus hamnade på träningen. 

Som ung tonåring mötte han sin stora kärlek. De båda ville dock vänta med att offentliggöra sin kärlek och när detta uppdagades blev Ali attackerad av flickvännens familj och då han försvarade sig även misshandlad av polis. Landslaget vände honom ryggen då även de blev skrämda av att förknippas med Ali. Ett dödshot låg och svävade över Ali och till slut sa hans pappa att han fick lov att fly. Tänk att vid 19-års ålder förlora sin kärlek, sin utbildning, sitt landslag, sin familj och sitt hem… sitt liv. Ali flyttade runt och hamnade till slut i Turkiet. Han hade lämnat allt. Det enda han bar med sig var pengar han sparat för att kunna tävla, sitt karatediplom och sitt svarta bälte. Med det och ett starkt hjärta skulle han behöva ge sig ut på en svår och och livsfarlig resa mot en ny tillvaro. 

I Turkiet hittade han vänner och de övertalade Ali att fly till Tyskland. Första hindret skulle bli båtresan. De unga männen betalade en man med gummibåt. Mannen övergav dem och en överfull båt lämnades till sitt öde på ett stormigt hav. Ali mindes att han såg alla barn och tänkte att världen måste vara en grym plats. Hur kan människan utsätta barn för detta öde? Inga fartyg hjälper en gummibåt på flykt och i storm välter små båtar. Ali och hans vänner var starka unga män men de kvinnor och barn som delat båt med dem såg aldrig Ali igen. Han ville så gärna rädda barnen men tvingades att slita för sitt eget liv. De som inte kunde simma drog ner varandra i djupet. Ali simmade mot det håll han trodde var rätt, med pengar och karatediplom närmast kroppen. I storm, höga vågor och iskallt vatten simmade Ali för sitt liv, och nådde till slut land. 

Han skulle nu komma att påbörja en lång vandring mot ett nytt liv. Trots hemlängtan. Trots att han nästan drunknat. Trots att han inte visste vad som väntade. Trots att han inte ätit på flera dagar. I Sverige fanns kyokushin och Shihan Brian Fitkin. Det visste Ali men annars var länderna i norr okända för honom. Ali kom till Sverige och skickades till Kiruna. Shihan Brian Fitkin fanns i Stockholm, och dit skulle Ali, till vilket pris som helst.

Med karaten i hjärtat som drivkraft sökte sig Ali mot sitt mål. Han sparade allt han kunde tills det räckte till en tågbiljett, och med en vilja som överbryggade allt stod så denna nyblivna 20-åring i en storstad han aldrig varit i kontakt med. Han kunde varken engelska eller svenska och var utan såväl bostad som jobb men lyckades till slut hitta till Stockholms kyokushin karates dojo. Dit välkomnades han och bevisade att han var en fighter väl värd att satsas på. Snart skulle Ali komma att dyka upp i tävling efter tävling. Detta unga stjärnskott som ingen kände sen innan nådde snabbt Sverigetoppen. Han började tävla internationellt och värvades snart till landslaget. Plötsligt kom chansen han väntat på hela livet. Landslagscoach Magnus Hansen ville att Ali skulle tävla i VM. Och självklart tog Ali chansen och började ladda för VM i kyokushin. Hans mål. 

Ali har fått de jobb han velat, han tog sig till klubben han strävat efter att träna i, han har lärt sig engelska och svenska på rekordtid. Och han har tränat med hjärtat fullt av erfarenheter och minnen men också med en stark vilja och mod och en blick soḿ aldrig flackar. 

När man pratar med Ali om hans liv och de vägar han tagit gör han klart att det gäller att visa vad man vill och se till att sträva mot sitt mål. Allt går att få om man bara kämpar och vill. 

Den 10-11 november är det VM i Tokyo. Sedan beskedet om platsen till VM-truppen har Ali levt, tänkt och andats träning och VM; han visualiserar att stå på mattan och gå sina matcher. Han tränar flera gånger om dagen och åker även utomlands för att få värdefull sparring. Ali vilar aldrig utan satsar hundra procent, hela tiden. 

”Jag måste ta chansen när jag får den. Jag vilar när jag dör sen”, säger han och menar att det gäller att alltid se en utveckling och progression. Känns en dag sämre så ska morgondagen bli bättre- alltid. 

Hans största stöd är Shihan Brian Fitkin och närmsta träningskamraten Stefan Chervenkov som även han har en plats i VM-truppen. De båda följs åt och stöttar varandra i träningen. Även landslagscoach Magnus Hansen som tidigt såg potential i Ali är ett bra stöd och inspiration. Men den största motivatorn är Ali själv. 

”Man måste egentligen ingenting, utan viljan att lyckas är drivkraften”, menar han. Och drivkraft och vilja att följa sitt hjärtas väg – det har Ali. 

 

Meriter efter flytten till Sverige: 

2:a Swedish Open 2018

1:a France Open 2018

3:a Diamond cup 2018

2:a U22 Championship 2017

2:a Croatia Open 2017

2:a Austria Open 2017

Landslagscoach Magnus Hansen om Ali Hayder: 

”Ali imponerade på mig redan första gången han tävlade i Sverige. Då var det hans fighting spirit och fina tekniker som stack ut. Men efter jag lärt känna Ali lite bättre, så är det hans 100 % kommittent till Kyokushin som jag imponeras utav. Jag har inte träffat nån tidigare som prioriterar sin träning så högt som Ali. Han tvekar aldrig på att delta på nåt som kan utveckla hans fighting. Genom SKOFF’s elitsatsningen har han fått en fantastisk fysik och tekniskt utvecklas han hela tiden. På VM blir det tufft då han kommer få en av favoriterna tidigt i lottningen. Oddsen är inte till hans fördel, men vi skall inte räkna bort Ali. Han förbereder sig väl och har kapaciteten att gå hur långt som helst… och det kommer bli underhållande fighting.”

Text: Elin Herlitz
Porträtt-foto: Annika Peterson
Action-foton:
Lotta Kronåker Boström.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer