Nyhet

Swordfish XIV: Sveriges äldsta event för Historisk Europeisk Kampidrott (HEMA)

I helgen anordnas Sveriges största event inom HEMA, Swordfish XIV. Under eventet kommer det hållas turneringar mellan HEMA-världens skickligaste fäktare och brottare. Det kommer även finnas möjlighet för nya och gamla deltagare att utveckla sina kunskaper genom att delta i olika workshops som hålls av inbjudna instruktörer.

Bland annat kommer Robert Childs (USA) hålla workshops i rapir och dolk, Elena Muzurina (Russia) kommer hålla workshops i Sabel och utöver dem finns fler instruktörer och workshops som du kan besöka eller läsa mer om via eventets hemsida. Det kommer även finnas möjlighet att köpa utrustning/svärd från olika tillverkare som kommer finnas på plats. Inträdespris, samt mer info hittas här: https://swordfish.ghfs.se/registration/

Turneringar och workshops kommer hållas inom följande grenar: Svärd och bucklar, långsvärd, rapir och dolk, sabel, samt brottning. Under lördag kväll med start 17:30 kommer finaler hållas inom dom olika grenarna. Besök oss gärna eller titta via vår live-stream: https://swordfish.ghfs.se/media/

Swordfish XIV

Datum: 3 Okt – 3 Nov, 2019
Plats: Aktiviteten, Frejagatan 1, 43148, Mölndal
Webb: https://swordfish.ghfs.se/schedule/
Arrangörer: GHFS – Göteborgs Historiska Fäktskola


HEMA står för Historical European Martial Arts, vilket oftast översätts till historisk europeisk kampkonst. Ordet ”historisk” innebär all kampkonst med ursprung före 1950. Kampkonsten måste ha en levande tradition eller bevarat källmaterial. Idag har vi tillgång till hundratals olika manualer skrivna av olika fäktmästare. De beskriver strid med en mängd olika vapen både till fots och till häst, samt obeväpnad strid, både med och utan rustning. Dessa manualer täcker en period på ca 650 år, från 1300 – 1950.

HEMA-utövning innehåller en rad olika element, däribland teknikträning med vapensimulator i trä, nylon eller metall, sparring i fullkontakt med stål simulator (ej slipat svärd av stål) och skydd samt test huggning med skarpa vapen.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer