ArtikelNyhet

Stefan Chervenkov – med siktet mot Karate-VM

Stefan Chervenkov började träna karate när han var 10 år i Bulgarien efter att ha sett en karatefilm. 2010 flyttade han till Sverige och började att träna i Stockholms kyokushin karate. Han började tävla tidigt och som senior blev det alltfler tävlingar och han fick så småningom en plats i landslaget och är nu en av de mest aktiva i Sverige.

Stefan Chervenkov har alltid varit lättviktare men har vid ett flertal tillfällen vunnit matcher mot killar som vägt bra mycket mer än han själv. Både på knock och genom arbetsseger, 

– Som lättviktare är det viktigt att vara snabb och ha riktigt bra tekniker. Det går inte att förlita sig på kraft och att gå in och kriga utan man måste vara smart. 

Han berättar att de gånger han mött tyngre killar har han tänkt att det är svårt att vinna men det är bara att ge allt och se hur det går. Och bevisligen går det att vinna med en mae geri vid rätt ögonblick även om motståndaren vägen 30 kg mer, eller på arbetsseger efter massor av förlängningar genom att röra sig och jobba smart. 

Men självklart är det viktigt att jobba med styrketräning också och att få kraftfulla tekniker. Då kan man överraska på så sätt. 

Chervenkov har deltagit i EM vid två tillfällen men aldrig i ett VM. 

Men att delta var inte planerat, han var uppskriven som reserv och det fanns inga indikationer på att någon av de uttagna inte skulle ställa upp. Så efter sommaren fick han ett mail om att en av de ordinarie inte kunde vara med. Han hade aldrig trott att chansen skulle dyka upp. Men plötsligt tre månader innan VM så var det klart att även han skulle vara en av Sveriges representanter. 

Då gäller det att ställa om snabbt och trappa upp träningen för att ställa upp i den största tävlingen inom kyokushin. 

– Först måste man acceptera att man ska vara med, och tänka på att det här är VM, chansen kanske bara ges en gång i livet. Sen är det bara att öka träningsmängden och jobba mot det kommande målet. 

Han berättar att man egentligen behöver träna två gånger om dagen, men det är inte helt lätt att kombinera med heltidsjobb. Dessutom behövs återhämtning för att orka en större träningsmängd. Han har försökt sätta ihop en träningsplanering att hålla sig till. 

– Det är beklagligt att SKK som organisation inte betalar för sina tävlande eller coach. Det är ändå det största eventet någonsin inom kyokushin. Kanske de kunde sponsra lite mer för att ha möjlighet till träningsläger eller liknande som är nödvändigt för att få resultat när det handlar om VM.

Hans största stöd är de som han tränat med både på klubben men framförallt hans flickvän och närmsta träningskompisen Ali som också han har en plats i VM. De båda har följts åt och peppat varandra i sin träning. 

Han försöker att inte tänka på att det är någon speciellt med VM utan att det är en tävling som alla andra han har ställt upp i, för att inte blåsa upp det för mycket. 

– Det är en stor grej, men ögonblicket för mig är att göra mitt bästa när jag står på mattan, inte allt runtomkring. Det finns inget att tveka om, utan jag har bestämt att det här ska jag göra och nu ska jag jobba mot detta. Jag tror att jag har en chans och det är viktigt att känna för att visualisera sig själv lyckas, säger Chervenkov. 

Chervenkov säger att i sin träning är det viktigt att hitta nya utmaningar. Det gäller att inte bli för bekväm utan att hela tiden pusha sig själv. 

VM i Kyokushin karate går av stapeln den 9-10 november. 

Internationella meriter: 

2019 :st Danish open

2017 2:nd Branko Bosnjak Memorial

2016 2:nd Swedish open 

2014 1:st Dutch open 

2013 1st Nordic challenge 

 

Sagt av landslagscoach Magnus Hanssen: 

”Stefan var ovanligt duktig redan som junior. Han representerade Bulgarien på junior-EM och när jag fick Stefan till landslaget förstod jag att jag fått en talang som redan utvecklats långt. Men utbildning och familj gjorde att hans landslagssatsning blev lidande och så småningom vilande. Men nu gör han comeback och ersätter Milad som fick avstå från sin VM plats av privata skäl. Han har en tuff utmaning då han tillhör de lättaste på ett VM utan viktklasser. Men Stefan är en smart fighter och har en enastående fysik så allt är möjligt.”

 

Text: Elin Herlitz
Foto: Annika Peterson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer