Artikel

De värsta missmatchningarna i MMA

Ibland är det inte sportsliga prestationer som avgör vilka som möts i buren. När sandlådetjafs och hajpbubblor bestämmer kan resultatet bli mycket besvärande. Här är några av sportens värsta missmatchningar.

Bra matchning är grundbulten för bra, proffsig och säker MMA. Tyvärr tar andra krafter över ibland, som får oss att undra om någon glömde granska fajterns CV eller om matchen bokades under kollektiv hjärnblödning. Här är 15 fall där hajp, sandlådeprestige och PPV-försäljning fick bestämma vilka som skulle få mäta sina krafter mot varandra, medan majoriteten av tittarna obekvämt skruvade på sig.

#1 Matt Hughes vs Royce Gracie (2006)

Jo, efternamnet Gracie klingar ju alltid väl och ringrostiga Royce hade legendstatus tack vare sina insatser som UFC-pionjär. Men unga, hungriga och starka Matt Hughes hade dundrat igenom divisionen och förnedrade grapplinglegenden Royce, till den grad att Hughes nästan fick klapp på en rak armbar. Matchen slutade med TKO i första ronden. Fyra år senare skördade Hughes nästa offer från klanen Gracie, nämligen kusinen Renzo.

#2 Anderson Silva vs Forrest Griffin (2009)

Mellanviktaren Silva klev upp en viktklass mot lätta tungviktaren Griffin. Hyfsat jämna förutsättningar, men svaret i efterhand? Nej. Silva lekte runt och visade varför han var dåtidens gigant. Bäst av allt? Forrests fruktansvärt roliga intervju om matchen året därpå i Jason Ellis podcast. Lyssna på resten!

– He punched you in the chin, började Ellis.

– Yeah, repeatedly. And I was very confused. And I tried to punch him, haha, I tried to punch him and he literally moved his head out of the way and looked at me like I was stupid for doing it, hahahaha.

[…]

– Do you want a rematch, undrade Ellis.

– Rematch? I want to un-match the first match, svarade Griffin.

https://www.youtube.com/watch?v=adOpTYjjedE

#3 Randy Couture vs James Toney (2010)

Varför? Blev MMA-egot sårat av boxarens Toney nonchalanta attityd? Föreställde sig UFC en boost från boxningsvärlden i form av större publik? Krigaren Couture mötte en boxare som snackat skit om MMA utan personlig erfarenhet av sporten, och menade att hans forna titelhållande boxning skulle räcka i buren. Couture dundrade raka vägen in på en låg single leg, snabbt över till full mount, till avslutande armtriangel. Boxaren Toney sågs aldrig i buren igen.

#4 Cris Cyborg vs Jan Finney (2010)

I Cris Cyborgs record finns många hopplösa matchningar – mer än en gång har nya namn signats till damernas fjädervikt för omedelbar titelchans mot Cyborg. Men underligast av allt var nog att ställa en ”Cuddles” mot en Cyborg. Vid bokningen i Strikeforce var Jan ”Cuddles” Finneys record 8–7, medan Cyborg var Cyborg (med oddsen -2000 inför matchen). Jan Finney blev dominerad och misshandlad, det var jobbigt att se, kommentatorerna våndades och bad till högre makter om att stoppa matchen, vilket skedde i rond två genom ett knä.

#5 Chael Sonnen vs Jon Jones (2013)

Hur tusan fick Chael en titelmatch mot Jon Jones, dessutom efter en förlust mot Anderson Silva? Lite tajming och välsmord käft är svaret. ”Bones” var i en åttafaldig vinstsvit och fick en oförskämt enkel dag på jobbet som avslutades i första ronden. Bortsett då från att Jones orsakade en bruten tå på sig själv (gör skäl för sitt fightnick hehe) och slowmotionsekvensen av den frakturen kommer vi aldrig få bort från våra näthinnor. Kväljningsvarning.

#6 CM Punk vs Mickey Gall (2016)

Tack vare fanskaran från WWE fick CM Punk ett UFC-kontrakt trots någon ynka års erfarenhet av att träna MMA. Modigt ändå. Han debuterade mot obesegrade Mickey Gall, denna två minuter och fjorton sekunder korta match var CRINGE hela vägen fram till dess avslutande RNC. Det var en nybörjare mot ett proffs, helt enkelt.

Dishonorable mentions

Bland högprofilerade matcher kan dessa också namedroppas: Fedor vs Zuluzinho, Quarry vs Franklin, Cain vs Silva, DC vs Cummins samt Conor vs Siver.

Bland ”bakgårdsorganisationerna” kan Kyle Maynard vs Bryan Fry nämnas – Kyle saknar underben och underarmar och fick inte slå eftersom handskarna inte satt kvar. Oavsett om motståndaren Bryan skulle vinna eller förlora mot denna publikfavorit skulle det se illa ut, så han valde att jabba sig fram till domslutsvinst.

Fotbollsmorsan Katie Castro blev nyligen viral. Hon hade sett Ronda Rousey på teve och ville prova själv, hopplöst oförberedd och bortkommen, med flätade fingrar i väntan på domarens signal. Vem tusan lät matcherna hända? You give MMA a bad name! Tre gånger klev hon in i buren under 2014 och 2015, sammanlagt tid i buren blev 64 sekunder (tre knockar).

Du som söker underhållning kan hitta detta via Gamblerino (Sverige) eller vända blicken mot Japan för en freakshow. Exempelvis sumon Yarborough (som tidigare vunnit via ”smother”) mot lilla Takase, 40-åriga wrestlern Yumiko Hotta mot brasilianska roidmonstret Gabi Garcia, eller cirka allt med Bob Sapp.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer